HIMPUNAN BERSIH TELAN KOS RM2.74 JUTA, BAJU MERAJ BELANJA RM4.5 JUTA: AHMAD ZAHID


KUALA LUMPUR:  Sejumlah 191 pegawai dan 2,419 anggota lain-lain pangkat Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah digerakkan bagi mengawal perhimpunan Bersih 4 pada Ogos lepas.


Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata ia melibatkan kos keseluruhan yang diguna pakai sebanyak RM2.74 juta.

"Pihak polis telah membuat persiapan rapi bagi mengawal perhimpunan tersebut (supaya) tidak menimbulkan sebarang kekacauan," katanya.

Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulis kepada Loke Siew Fook (DAP-Seremban) yang ingin tahu jumlah anggota polis dan kos yang ditanggung PDRM dalam perhimpunan Bersih 4 dan Himpunan Rakyat Bersatu.

Bagi Himpunan Rakyat Bersatu pada September pula, Zahid berkata seramai 263 pegawai polis dan 3,648 anggota lain-lain pangkat terlibat mengawal perhimpunan itu dengan kos keseluruhan sebanyak RM4.5 juta.

Menurutnya, pasukan keselamatan berkenaan telah mengguna pakai semua elemen dalam PDRM yang terdiri daripada keanggotaan IPD Dang Wangi dan Cawangan Trafik.

Turut serta, Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ), Pasukan Gerakan Am, Pasukan Simpanan Persekutuan dan Cawangan K9 JSJ dan lain-lain elemen yang diselia Ketua Polis Kuala Lumpur, katanya. - BERNAMA

Comments

Popular Posts