HARAMAN NURUL IZZAH DAN TIAN CHUA MASUK SABAH DILULUSKAN DUN SABAH.

Akhirnya!!! Secara rasminya 2 manusia ni diharamkan jejak kaki ke bumi Sabah. Bukan setakat suara saja ya. Tetapi usul diluluskan  dalam DUN Sabah. Ianya adalah rasmi !!!

Sila baca:
DUN Sabah lulus usul haramkan Nurul Izzah, Tian Chua jejak kaki ke negeri itu...

Terakhir dikemaskini: 27 November 2015 By WARTAWAN AGENDADAILY

47 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabah menyokong usul khas di bawah Peraturan Tetap 31(3) yang meminta dua Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan Tian Chua, diharamkan masuk ke negeri tersebut berkuat kuasa serta merta.

Menariknya tiga tokoh pembangkang di negeri tersebut Datuk Wilfred Bumburing (BEBAS-Tamparuli) Dr Edwin Bosi (DAP-Kepayan) dan Datuk Dr Jeffrey Kitingan (STAR-Bingkor) tidak menantang usul khas itu sebaliknya memilih untuk berkecuali.

Menurut Ketua Menteri Datuk Musa Aman, seramai 47 ADUN menyokong usul khas berkenaan dalam pungutan suara yang dilakukan sebaik perbahasan usul itu berakhir.

Sabah mempunyai 60 DUN dengan 48 daripadanya adalah daripada BN. Ditolak Speaker yang tidak mengundi, ini bermakna semua ADUN BN mengundi untuk melarang kedua-dua pemimpin PKR itu menjejakkan kaki ke negeri tersebut.

PKR mempunyai tujuh ADUN manakala DAP empat dan satu dari STAR.

Tiada satupun ADUN termasuk tujuh dari PKR yang tidak menyokong usul tersebut sebaliknya mereka memilih untuk tidak mengundi.

Usul dikemukakan Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pembangunan Perindustrian Datuk Raymond Tan Shu Kiah yang meminta pihak berkuasa kerajaan menyekat kemasukan Nurul Izzah dan Tian Chua ke Sabah.

Raymond turut mengusulkan siasatan dilakukan ke atas dua pemimpin PKR itu terhadap tindakan mengatur dan mengadakan perjumpaan dengan anak Jamalul Kiram III, Jacel Kiram, baru-baru ini.

Sabah dan Sarawak mempunyai kedudukan khas di mana ketua menteri masing-masing berkuasa menghalang mana-mana 'orang Semenanjung' daripada masuk ke negeri tersebut berdasarkan perjanjian ketika pembentukan Malaysia pada 1963.

Nurul Izzah sebelum ini menimbulkan kemarahan rakyat Malaysia terutamanya dari Sabah selepas Jacel memuat naik empat keping gambar pada 9 Nov lepas dalam akaun Facebooknya yang memaparkan pertemuannya dengan anak sulung Datuk Seri Anwar Ibrahim itu.

Jacel merupakan anak perempuan kepada Jamalul Kiram III yang mengarahkan serangan di Lahad Datu, Sabah pada 2013.

Pada Februari 2013, kumpulan penceroboh dari selatan Filipina memasuki perairan negara menggunakan bot pancung dan berkumpul secara berperingkat di Felda Sahabat 17, Kampung Tanduo, Lahad Datu.

Susulan itu berlaku pertempuran antara kumpulan pengganas itu dengan pasukan keselamatan Malaysia, menyebabkan dua anggota pasukan keselamatan terkorban, tiga cedera manakala 12 penceroboh bersenjata terbunuh.

Enam lagi anggota polis turut terkorban dalam serangan hendap di perkampungan air Kampung Simunul, Semporna dan dua anggota tentera turut terbunuh dalam pertempuran dan kemalangan dalam operasi di Lahad Datu.-26/11/2015

Ps: dengar2 lajim tiada dalam dewan bukan sebab keluar tetapi ponteng tak datang ke dewan langsung!!! Wow!! Ponteng???? Cukup tidak berdisiplin!! Kalaulah persidangan ini setiap hari selama 356 hari.. tu bolehlah dianggap nak berehat pening asyik bersidang!! Takkan baru masuk 5 hari bersidang pandai memonteng.. kalau tidak boleh juga mengundi membantah kan.. dah berani tampil membela anak si anwar tu. Zahirkanlah dengan gagh? Kenapa mau bertapuk-tapuk pula????

Comments

Popular Posts