Followers

PAKATAN PEMBANGKANG SI AYAM BERTELUR

Pengumuman meletak jawatan 2 MP di Sabah dalam jawatan BN. PAKATAN Pembangkang bersorak kalah ayam jaguh bertemu reban.

Rakyat marhean blogger memekik konon BN Sabah dah tunjuk tanda-tanda kiamat. Hahahahah... Perumpamaan tu keterlaluan. KIAMAT? Pu3 tengok BN Sabah tak panas pun walu 2 pengkhianat ni tingalkan bahtera BN.

Elok dah tu. Dari jadi duri asyik menikam isi. Isytihar keluar lagi jantan. Tapi Lazim ni anak jantamkah? Tengok tak jantanpun... Dayus.

Hari ini. Jawatan timbalan menteri dah terlepas. Nak tunggu dia berani tak isytihar keluar atau teyap nak jadi dayus untuk raih simpati.

Kat sabah. Tak adapun kesan tindakan Lajim atau bumburing letak jawatan. Asyik tunding kata bertindak kerana salah kepimpinan. Tapi sendiri tak muhasabah diri apa yang dah dibuat.

Wahai pihak pembangkang. Jangan anggap rakyat sabah beb..al. Yang kat facebook tu semua orang korangpun. Mestilah bangun pagi nK buat salah.

Pu3 nampak 2 pemimpin ni. Bukan membela rakyat tetapi nak jaga kepentingan diri semata. Sebab dah set mind tak jadi calon. Nak tetap jadi YB.. Tu yang terlebih bertindak. Taring dah ditunjukkan. Tandukpun dah tumbuh sejengkal.

Pakatan pembangkang pu3 letak seperti ayam bertelur sebiji. Habis riuh sekampung.  tak ada class langsung!!!!

#BNBah

CERITA SEBENAR PENAMATAN KONTRAK DUTA TUDUNG ABBY ABADI

::Pewaris Anak Bangsa::

Patutlah semacam je kat tweet. Bunyi ambil hati tetapi dalam masa sama main cover-cover. Nasiblah tak di saman ustazah express oi sebab langgar kontrak.
baca sini lagi:


Abby Abadi atau nama sebenar Arbaiyah Abdul Manan seorang pelakon dan penyanyi yang baru menyertai parti politik Pas telah menulis dalam laman sosial Twitter bahawa kontraknya sebagai duta kepada sebuah syarikat tudung, baru sahaja ditamatkan kerana penglibatannya dalam PAS.


Itulah yang diluahkan kepada portal rasmi pembangkang Malaysiakini sehingga seluruh blogger pakatan rakyat menjadi kecoh dan huru-hara kononnya pihak syarikat telah menganiaya Abby sedangkan Abby hendak mendekatkan dirinya dengan Agama dengan memasuki parti politik Pas.

Cerita sebenarnya dari syarikat yang menawarkan Abby menjadi duta tudung lain pulak, menurut mereka pada Mei 2012 yang lalu, Abby Abadi telah dilantik secara rasmi sebagai duta dan jurucakap untuk produk keluaran Al-Humaira Contemporary.

Janji Abby kepada syarikat adalah tidak memasuki mana-mana pertubuhan politik yang boleh menjejaskan nama baik syarikat seperti yang dipersetujui dalam kontrak, jika Abby melanggar kontrak tersebut maka kontrak akan tamat. Tetapi Abby telah melanggarnya.

Menurut pemilik syarikat mereka terkilan dengan perangai Abby dengan penglibatan Abby dalam parti politik tidak kira mana-mana pun parti akan menjejaskan perniagaan saya, jelas Hani Elia pemilik Al-Humaira Contemporary.



Sebagai pemilik sudah semestinya tidak mahu reputasi yang tidak baik terhadap produknya tambahan pula mulut Abby yang agak celupar mempertikaikan semua orang yang tidak menyertai parti politik Pas.

Tetapi kontrak Abby dengan syarikat Al-Humaira Contemporary kini sudah pun tamat secara rasmi pada 4 Julai 2012 yang lalu kerana pelanggaran perjanjian yang telah ditandatangani dan dipersetujui bersama.


Tetapi dalam laman twitternya Abby seolah-olah meminta simpati daripada penyokong pakatan rakyat agar menyiarkan penamatan kontraknya itu dengan alasan "tak kan saya nak mendekati Agama pun nak ditamatkan kontrak"

Dengan tersiarnya penamatan kontrak Abby ini maka ramailah ahli perniagaan bersimpati akan mengambil Abby sebagai duta mereka

sumber: 

LAJIM DIMINTA TUNJUK SEBAB


SUA DS Tg Adnan Tg Mansor maklumkan UMNO telah hantar surat tunjuk sebab yg perlu dijawab dlm tempoh 14 hari kpd DS Lajim Ukin berkaitan mengapa beliau tidak boleh dipecat drpd UMNO. Ini ekoran peletakan semua jawatan dlm UMNO & BN selain hubungan akrab DS Lajim dgn pakatan pembangkang yg seolah-olah persenda kepimpinan dlm UMNO.- media UMNO

ps: surat dah dihantar. agaknya DSP Lajim akan jawab tak. Rasanya dalam skrip tak ada perancangan ini kot

KUDIS JUGA DIBANGGAKAN PAKATAN PEMBANGKANG

Bukan main kecoh 1 Malaysia, cyber trooper, blogger pakatan pembangkang menguar-uarkan penyertaan 2 MP Khianat Sabah ini dalam sekutu mereka. 2 orangpun dah kecoh? Hahahahah

Apa citer. Yang keluar dari Pakatan ramai-ramai tu?

Yg Pakat2 Keluar Pakatan Ni Camana Lak?

Kerusi Parlimen 

1 - Ahli Parlimen Bayan Baru - Datuk Seri Zahrain Mohamed

2 - Ahli Parlimen Nibong Tebal - Tan Tee Beng

3 - Ahli Parlimen Bagan Serai - Mohsin Shamsuri

4 - Ahli Parlimen Kulim Baru - Zulkifli Nordin

5 - Ahli Parlimen Wangsa Maju - Wee Choo Keong

Kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) 

1 - Adun Behrang -Jamaluddin Mohd Radzi

2 - Adun Changkat Jering - Kapten (B) Mohd Osman Jailu

3 - Adun Ngemah - Gabriel Adit Demong

4 - Adun Lunas -Md Radzi Salleh

5 - Adun Pelabuhan Klang - Badrul Hisham Abdullah

6 - Adun Bukit Selambau -V. Arumugam

7 - Bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang -Fairus Khairuddin

8 - Dr Hassan Ali PAS

Sendiri mau ingatlah setakat ambik kudis BN ni, tak akan beri impak besar dengan kehilangan jumlah banyak tu! kalau takat 2 MP ni keluar. BN Sabah tetp kukuh. Insyallah

LAJIM YANG TAMAK

::Pewaris Anak Bangsa::

Meletak jawatan untuk semua jawatan dalam Parti tetapi enggan meninggalkan parti. 
Enggan melepaskan jawatan Timbalan Menteri 

* . Muslihat jelas DAYUS YANG LICIK. bertindak mengumumkan perletakan jawatan dalam Parti tetapi enggan melepaskan jawatan timbalan menteri yang disandangnya.  Menggunakan pihak lain sebagai alasan konon nak melakukan TUKAR atau PERUBAHAN ke atas Sabah. 

* Muslihat yang jelas DAYUS YANG LICIK dengan menggunakan strategi meraih simpati konon dizalimi. Wahai pakcik Lajim. Strategi macam tu, bukan perancangan yang sangat SULIT lagi dah. sebijik cara Anwar dapatkan simpati konon telah dizalimi kerajaan BN terutamanya UMNO. 

Lajim bertindak sebegini kerana meRASAkan dia tak akan dicalonkan untuk PRU ke-13 kelak. Amboi, jawatan tu nak dimiliki sepanjang hayatkah? Pu3 tak akan kata Lajim tak buat kerja. Ada buat. Pu3 dah melihat kawasan Parlimen Beaufort ini. Dah itu tanggungjawab dia sebagai wakil rakyat yang dipilih memegang amanah.Bukanpun menggunakan harta persendiriannya untuk melaksanakan tanggungjawabnya bagi pembangunan kawasan. Takkan hanya kerana mendengar ura-ura tak akan diletak sebagai calon terus meLATAH? Tak boleh kata lagi dah.. dia memang TAMAK KUASA.

Dalam memegang jawatan UMNO, Lajim menunjukkan keTIDAKSETIAANNYA pada parti dengan mengadakan pertemuan kepimpinan pembangkang. Bukan secara sulit tetapi terbuka. membawa serta ahli jawatankuasanya yang turut serta. 

perselisihan faham Lajim dengan Datuk Azizah ini hanyalah perselisihan faham pribadi semata. tetapi ia menjadi masalah pengurusan pentadbiran kawasan UMNO Beaufort apabila perselisihan ini digunapakai sebagai bahan mencambah ketegangan. Ada mengatakan kepimpinan Lajim dibayangi oleh seterunya Datuk Azizah. Kata orang lagi, Lajim dah berselisihan faham dengan ayahanda datuk Azizah lagi. Ertinya perselisihan faham berwaris. dari ayah kepada anak. kenapa seorang pemimpin boleh bertindak mengikut PERASAAN. lemah sangatkah minda Lajim sehingga gagal mengawal rasa TAK SUKA itu. Bukan.. itu hanyalah alasan untuk mengekalkan kedudukan sebagai YB . itu apa yang pu3 lihat.

JAHATnya Lajim bersekongkol dengan Pakatan Pembangkang. Bertemu kepimpinan pembangkang , mengadakan himpunan dan majlis bersama pembangkang. yang paling positifnya, mengadakan majlis dengan menjemput pimpinan pembangkang walaupun masih menjadi ahli UMNO. Tetapi peliknya sebagai ahli UMNO tak pula menjemput kepimpinan UMNO hadir serta? 
di halaman rumah Lajim di Kg Kebatu
smalam dikhabarkan.. RAMAInya yang hadir dalam majlis berbuka di rumah Lajim dan masjid Kebatu Beaufort. Tetapi yang meramaikan ini, bukan pengundi kawasan Lajimpun! Mereka ini adalah ahli pakatan pembangkang  PKR, DAP, PAS yang dipinjam untuk menambah kuantiti majlis yang datang entah dari mana kawasan.  di Masjid majlis berbuka, halaman rumah untuk sesi ceramah Anwar Ibrahim. Presiden PAS Hadi Ag juga hadir sama. Nik Aziz? menurut sumber, tak nampak kelibatnya.. demikian juga Lim Kit Siang.
majlis berbuka kepimpinan Timbalan Ketua UMNO bahagian, Ketua wanita, Puteri dan Pemuda Beaufort
 dalam masa yang sama, majlis berbuka puasa bersama rakyat kawasan beaufort juga diadakan oleh Datuk Azuzah, timbalan Ketua bahagian Isnin Aliasnih, ketua pemuda dan ketua puteri UMNO Beaufort di kampung Limbawang. 2 lokasi digunakan untuk majlis berbuka kerana ruang yang tersedia tidak mampu menampung jumlah yang hadir. Satu di Masjid Limbawang dan 1 lagi di halaman rumah Datuk Azizah. Cuma sumber tak maklumkan, penggunakan rumah ayahanda Datuk azizah dan saridah (ketua Puteri) digunakan atau tidak kerana rumah keluarga mereka ini berhadapan dengan Masjid Kg Limbawang.

# Pu3 nantikan pengumuman PM berkenaan jawatan Timbalan menteri yang disandang oleh Lajim hari ini 30hb julai 2012.

LAJIM NAK RAIH SIMPATI??? MURAHNYA!!

::Pewaris Anak Bangsa::

Buruk sungguh pengkhianat Lajim ni! Sahler dia ni bukan jenis pemimpin yang boleh dihormati. Kalau anak jantan, bagi keputusan CLEAR lah. Jawatan Ketua Bahagian lepaskan, Pengerusi BN bahagian Beaufort ditanggalkan. Tapi sebagai MT UMNO tak lepaskan. Jawatan Timbalan Menteri tak nak lepas. Keahlian UMNO tak nak lepas?

Sah minta tindakan dilucutkan dan dipecatlah tu! Supaya dapat raih simpati rakyat Sabah. Kononnya Lajim dizalimi kepimpinan BN dan UMNO!

Cehhhh! Pengkhianat ini memang KING OF FROG. Sesuailah dia berkawan dengan KING OF DRAMA dan KING OF CELAKO

Yang ikut si katak ni, sah macam NYAMUK sahaja. Ikut bukan kerana perjuangan tetapi kerana terHUTANG BANTUAN. Nak tolak kang kena sumpah tak kenang budi.
Pu3 tak respect manusia macam ni. Dah berkemampuan ketika memegang jawatan. Naluri kata tk diberi lagi. Cepat sungguh tunjukkan rupa sebenar. Bukan pejuang untuk rakyat tapi berjuang untuk kekal dalam kedudukan.

NAK RAIH SIMPATI?

Buruk sungguh pengkhianat Lajim ni! Sahler dia ni bukan jenis pemimpin yang boleh dihormati. Kalau anak jantan, bagi keputusan CLEAR lah. Jawatan Ketua Bahagian lepaskan, Pengerusi BN bahagian Beaufort ditanggalkan. Tapi sebagai MT UMNO tak lepaskan. Jawatan Timbalan Menteri tak nak lepas. Keahlian UMNO tak nak lepas?

Sah minta tindakan dilucutkan dan dipecatlah tu! Supaya dapat raih simpati rakyat Sabah. Kononnya Lajim dizalimi kepimpinan BN dan UMNO!

Cehhhh! Pengkhianat ini memang KING OF FROG. Sesuailah dia berkawan dengan KING OF DRAMA dan KING OF CELAKO

Yang ikut si katak ni, sah macam NYAMUK sahaja. Ikut bukan kerana perjuangan tetapi kerana terHUTANG BANTUAN. Nak tolak kang kena sumpah tak kenang budi.
Pu3 tak respect manusia macam ni. Dah berkemampuan ketika memegang jawatan. Naluri kata tk diberi lagi. Cepat sungguh tunjukkan rupa sebenar. Bukan pejuang untuk rakyat tapi berjuang untuk kekal dalam kedudukan.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

2 BARU NAK JOIN, RAMAI DAH TINGGALKAN. APA KELAS!!!!!!

PEWARIS ANAK BANGSA


Kalau takat 2 pemimpin bumburing dengan Lajim ni keluar. Tak ada maknanya menunjukkan BN semakin lemah. 2 nipun bukan jenis bersih pun pentadbiran. Mereka. Di mulut sahaja kata konon memperjuangkan rakyat. Walhal cara sekarang nampak bebenor mereka yang mengarahkan rakyat kawasan untuk mengikut telunjuk nafsu mereka sahaja!

Kalau nak dinisbahkan. Mereka yang terjun gaung PKR ni, tak lawan mereka yang tinggalkan PKR. Apa lagi mereka-mereka yang tinggalkan Anwar ni adalah mereka yang pernah suatu ketika menyintai teramat ketua mereka... Oppppsss kini hanya Bekas sahaja.

Cuba baca nama di bawah ini :
 
Senarai Pemimpin PKR keluar parti
Bekas Timbalan Presiden, Dr. Chandra Muzaffar, Bekas Ketua Angkatan Muda, Ezam Mohd. Noor,  Ketua Penerangan, Ruslan Kassim, Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT), Zainur Zakaria, Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT), Datuk S. Nallakarupan,.

Pimpinan awal ketika PKR mula ditubuhkan seperti:
Bekas Naib Presiden, Marina Yusuff, Bekas Setiausaha Agung, Mohd. Annuar Tahir, Bekas Setiausaha Sulit Anwar, Anuar Shaari, Bekas Setiausaha Angkatan Muda Keadilan, Lokman Noor Adam, Bekas Naib Ketua Pemuda Keadilan, Muhammad Zahid Md Arip, Bekas Timbalan Pengarah Pilihan Raya Keadilan, Hamdan Taha,  Bekas Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Salehuddin Hashim, Setiausaha Pergerakan Pemuda PKR Sabah, Faizal Julaili,  Setiausaha PKR Bahagian Papar, Awang Mumin Awang Marali,  Bekas Bendahari Agung, Abdul Rahman Osman,  Bekas Naib Presiden PKR, Saidatul Badru Tun Said Keruak,  Naib Presiden, Jeffrey Kitingan,  Datuk Zaid Ibrahim,  Ketua Angkatan Muda (AMK) Kuala Selangor , Nazaruddin Darmawan,  Ketua Wanita Kuala Selangor, Fauziah Sulaiman,  Bekas calon PKR Teluk Kemang / antara pengasas PKR, Abdul Manap Shahardin,  Bendahari Parti Keadilan Rakyat (PKR) Hulu Selangor, Datuk Dr Halili Rahmat,  Ketua PKR Tanjung Malim / Ketua Penerangan PKR Perak, Soraya Sulaiman,  Timbalan Ketua PKR Bagan Serai, Roshanita Mohd Basir,  Ketua Wanita PKR Pulau Pinang, Aminah Abdullah

Kerusi Parlimen
Ahli Parlimen Bayan Baru - Datuk Seri Zahrain Mohamed,
Ahli Parlimen Nibong Tebal - Tan Tee Beng, 
Ahli Parlimen Bagan Serai - Mohsin Shamsuri
Ahli Parlimen Kulim Baru - Zulkifli Nordin
Ahli Parlimen Wangsa Maju - Wee Choo Keong

Kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN)
Adun Behrang - Jamaluddin Mohd Radzi
Adun Changkat Jering - Kapten (B) Mohd Osman Jailu
Adun Ngemah - Gabriel Adit Demong
Adun Lunas - Md Radzi Salleh
Adun Pelabuhan Klang - Badrul Hisham Abdullah
Adun Bukit Selambau - V. Arumugam
Bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang - Fairus Khairuddin

Takat 2 MP/ Ali Parlimen ini. Berbaloiker menyertai pakatan yang kehilangan kepimpinan kuat PKR?. Pu3 kata. Tak ada maknanya. Bukanpun BN halau kedua MP ni.

kalau bukan jadi calon BN, mereka ni tak tentu memegang jawatan sekrang. Baru mendengar kemungkinan tak dicalonkan. Belumpun pengumuman senarai calon muktamad. Dah tunjukkan perangai gila kuasa tu.

DS Lajim.. Apa citer rombongan pengkhianat UMNO 15 orang tu? Dah jumpa PM ker main ugut-ugut nak letak jawatan? Takat 15 orang tu, kawasan beaufort masih ramai pelapis kepimpinan yang lebih jauh bijak mereka. Hanya mereka hormat tak langgar bos sebelum ini.

All the best BN/UMNO Parlimen Beaufort!

2 LARI RAMAI LAGI MARI

Kalau takat 2 pemimpin bumburing dengan Lajim ni keluar. Tak ada maknanya menunjukkan BN semakin lemah. 2 nipun bukan jenis bersih pun pentadbiran. Mereka. Di mulut sahaja kata konon memperjuangkan rakyat. Walhal cara sekarang nampak bebenor mereka yang mengarahkan rakyat kawasan untuk mengikut telunjuk nafsu mereka sahaja!

Kalau nak dinisbahkan. Mereka yang terjun gaung PKR ni, tak lawan mereka yang tinggalkan PKR. Apa lagi mereka-mereka yang tinggalkan Anwar ni adalah mereka yang pernah suatu ketika menyintai teramat ketua mereka... Oppppsss kini hanya Bekas sahaja.

Cuba baca nama di bawah ini :

Senarai Pemimpin PKR keluar parti

1. Bekas Timbalan Presiden, Dr. Chandra Muzaffar

2. Bekas Ketua Angkatan Muda, Ezam Mohd. Noor

3. Ketua Penerangan, Ruslan Kassim

4. Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT), Zainur Zakaria

5. Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT), Datuk S. Nallakarupan

Pimpinan awal ketika PKR mula ditubuhkan seperti:

6. Bekas Naib Presiden, Marina Yusuff

7. Bekas Setiausaha Agung, Mohd. Annuar Tahir

8. Bekas Setiausaha Sulit Anwar, Anuar Shaari

9. Bekas Setiausaha Angkatan Muda Keadilan, Lokman Noor Adam

10. Bekas Naib Ketua Pemuda Keadilan, Muhammad Zahid Md Arip

11. Bekas Timbalan Pengarah Pilihan Raya Keadilan, Hamdan Taha

12. Bekas Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Salehuddin Hashim

13. Setiausaha Pergerakan Pemuda PKR Sabah, Faizal Julaili

14. Setiausaha PKR Bahagian Papar, Awang Mumin Awang Marali

15. Bekas Bendahari Agung, Abdul Rahman Osman

16. Bekas Naib Presiden PKR, Saidatul Badru Tun Said Keruak

17. Naib Presiden, Jeffrey Kitingan

18. Datuk Zaid Ibrahim

19. Ketua Angkatan Muda (AMK) Kuala Selangor , Nazaruddin Darmawan

20. Ketua Wanita Kuala Selangor, Fauziah Sulaiman

21. Bekas calon PKR Teluk Kemang / antara pengasas PKR, Abdul Manap Shahardin

22. Bendahari Parti Keadilan Rakyat (PKR) Hulu Selangor, Datuk Dr Halili Rahmat

23. Ketua PKR Tanjung Malim / Ketua

24. Penerangan PKR Perak, Soraya Sulaiman

25. Timbalan Ketua PKR Bagan Serai, Roshanita Mohd Basir

26. Ketua Wanita PKR Pulau Pinang, Aminah AbdullahKerusi Parlimen

27. Ahli Parlimen Bayan Baru - Datuk Seri Zahrain Mohamed
28. Ahli Parlimen Nibong Tebal - Tan Tee Beng

29. Ahli Parlimen Bagan Serai - Mohsin Shamsuri

30. Ahli Parlimen Kulim Baru - Zulkifli Nordin

31. Ahli Parlimen Wangsa Maju - Wee Choo Keong

32. Kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN)

33. Adun Behrang - Jamaluddin Mohd Radzi

34. Adun Changkat Jering - Kapten (B) Mohd Osman Jailu

35. Adun Ngemah - Gabriel Adit Demong

36. Adun Lunas - Md Radzi Salleh

37. Adun Pelabuhan Klang - Badrul Hisham Abdullah

39. Adun Bukit Selambau - V. Arumugam

40. Bekas Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang - Fairus Khairuddin

Takat 2 MP ini. Berbaloiker menyertai pakatan yang kehilangan kepimpinan kuat PKR?. Pu3 kata. Tak ada maknanya. Bukanpun BN halau kedua MP ni.

kalau bukan jadi calon BN, mereka ni tak tentu memegang jawatan sekrang. Baru mendengar kemungkinan tak dicalonkan. Belumpun pengumuman senarai calon muktamad. Dah tunjukkan perangai gila kuasa tu.

DS Lajim.. Apa citer rombongan pengkhianat UMNO 15 orang tu? Dah jumpa PM ker main ugut-ugut nak letak jawatan? Takat 15 orang tu, kawasan beaufort masih ramai pelapis kepimpinan yang lebih jauh bijak mereka. Hanya mereka hormat tak langgar bos sebelum ini.

All the best BN/UMNO Parlimen Beaufort!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

TEGURAN PEDAS DARI SENIMAN PYANHABIB

PEWARIS ANAK BANGSA

Tak ada main agak lagi dh. apa yang pu3 nak katakan, seytiap tindakan ustazah express ni memang menunjukkan bahawa dia memang nak PERHATIAN dan sambutan ditunjukkan oleh PAS membuatkannya seolah-olah di angkat ke udara. Apa lagi. setiap tweet yang dipostkan akan mendapat respond yang jauh kemeriahannya berbanding dia tengah semakin DINGIN dalam dunia hiburan. Apa tknyer, kemampuannya tidak mampu lagi berhadapan artis-artis yang jauh berbakat. Tindakkan kini menunjukkan tindakan inilah masa membalas kesakitan hatinya yang ditindih oleh ribuan generasi baru artis.

Tapi... 

Ustazah ekspress ini terlupa.. setiap ucapannya akan mendapat pandangan segi lain yang menegurnya. DUSHHHHHH.... sah sakit juga hati ustazah ni kan 

Baca di sini.

HOT NEWS !!! ABBY ABADI KENA BELASAH DENGAN PYANHABIB !!!


Pelakon dan penyajak terkenal,Pyanhabib Rahman hari ini membidas kenyataan Abby Abadi yang mengatakan hanya akan berkarya selepas Barisan Nasional (BN) ditumbangkan kerana menurutnya,kerja seniman atau artis adalah berkarya tanpa perlu menjadi orang kerajaan atau pembangkang.Pyanhabib yang membintangi filem ‘Kembara Seniman Jalanan’ arahan Nasir Jani pada tahun 1980an itu juga menyoal jika PAS tidak memenangi pilihan raya umum (PRU) 13,apakah Abby akan menunggu sehingga pilihan raya seterusnya.

“Kerja seniman adalah berkarya... Anda tidak perlu jadi orang kerajaan atau pembangkang sebagai lesen untuk berkarya.Jika pihak yang anda sokong masih kalah, apakah anda akan tunggu musim pilihan raya seterusnya hingga pihak yang anda sokong menang dan anda dapat berkarya?” kata Pyanhabib kepada The Malaysian Insider sebentar tadi.

Dalam temuramah bersama The Malaysian Insider semalam,Abby Abadi berkata,dunia seni yang Islamik hanya akan wujud selepas PAS mengambil alih tampuk pemerintahan negara.Sementara itu, penyanyi Folk Meor Yusof Aziddin merasakan bahawa Abby Abadi sedang berada dalam keadaan ‘culture shock’ atau kejutan budaya kerana baru beralih arah.

“Abby ini bagi saya rasa dia masih ‘terkejut’ sebab baru beralih musim.Kebanyakan artis yang berhijrah dari parti kerajaan kepada pembangkang mereka baru merasakan suasana baru.Itu bagi saya hanya faktor musim, Islam adalah agama untuk semua.PAS sembahyang 5 kali sehari, Umno pun begitu juga dan bagi saya tak perlu berhijrah ke mana-mana pun kalau setakat nak jadi seorang yang Islamik,” kata Meor.

Tambah penyanyi Folk yang telah menerbitkan sepuluh buah album secara independen itu, kenyataan Abby memperlihatkan yang pelakon tersebut masih lagi dalam keadaan belum matang.

“Jadi bila masuk ke suasana yang baru rasa seronok itu ada, mungkin berlebihan.Jadi kenyataan (Abby) yang keluar pun kenyataan yang pra-matang, saya setuju dengan pendapat Zunar,” katanya lagi.

Sementara itu,kartunis Ronasina atau nama sebenarnya Mohd Affandi Ramli merasakan Abby Abadi terkeliru diantara Islam dan Arab.

“Islam dan Arab adalah dua perkara berbeza. Islam sesuai untuk apa juga bangsa, tidak perlu menjadi Arab atau dalam konteks seni Islamik.Nusrat Fateh Ali Khan menghasilkan karya seni kerohaniaan melalui ‘qawalli’ kerana ia dekat dengan masyarakatnya.Begitu juga dengan Sunan Kalijaga yang menyerapkan Islam di dalam seni wayang kulit dan permainan kanak-kanakyang sebati di dalam masyarakat Jawa – Hindu pada ketika itu,” kata Ronasina lagi.

LAJIM UKIM MENJADI PENGKHIANAT??

PEWARIS ANAK BANGSA

JANGAN NAK SALAHKAN SESIAPA TINDAKAN INI DIBUAT. JANGAN SALAHKAN PU3 KONGSIKAN ARTIKEL INI. SEBAGAI SEORANG PEMIMPN TERTINNGGI UMNO, LAJIM TAK SEPATUTNYA BERBUAT KHIANAT SEPERTI INI.

BACA LAGI 

Lajim Ukin pengkhianat dan pembelot!


Lajim pengkhianat parti...
ATAS alasan apa sekalipun tindakan Lajim Ukin yang akan meninggalkan UMNO adalah tindakan paling biadap,jahat,kotor serta keji dan inilah tindakan yang paling tidak bermaruah serta beradab dalam sejarah politik tanahair yang dipamerkan oleh beliau sekailgus membuktikan bahawa beliaulah pembeot parti yang paling hina kalau mahu dibandingkan dengan beberapa nama sebelum ini.
Sikap berpaling tadah Lajim Ukin di saat beliau masih memegang jawatan Timbalan Menteri Perumahan Dan Kerajaan Tempatan serta meletakkan jawatan sebagai Ketua UMNO Bahagia Beufort membuktikan bahawa beliau meletakkan kepentingan peribadi lebih utama daripada mempertahankan maruah UMNO serta Barisan Nasional.
Lajim yang mengaku pejuang tetapi takut kalah dan sebelum kalah 29 haribulan Julai nanti beliau akan mengumumkan untuk keluar daripada Barisan Nasional dan menyertai Parti Keadilan Rakyat.Beliau begitu yakin BN akan tumbang dan ibarat kata pepatah,dahan belum patah cuma baru bergoyang,Lajim sudah menjadi seperti beruk melompat mencari dahan lain.
Lajim Ukin sudah pun menghantar jemputan kepada rakan-rakan beliau untuk hadir di majlis Berbuka Puasa di rumahnya di Beufort dan turut dihadiri oleh Hadi Awang,Lim Kita Siang serta Anwar Ibrahim pada 29 Julai 2012 nanti.Kali ini Lajim sudah tidak berteka teki lagi apabila segala ugutan dan tekanan diberikan kepada Perdana Menteri tidak dipedulikan kerana pada tarikh itu jugalah beliau akan mengistiharkan keluar UMNO untuk menyertai pembangkang.
Biarpun Lajim ada sejarah lompatnya namun lompatan di saat UMNO dan BN sedang bersiap sedia untuk mendepani PRU13 cukup jahat serta paling tidak bermoral dilakukan oleh ahli politik veteran seperti beliau kerana dalam saat mahu berperang Lajim menukar kem dan menggunakan senjata yang diberikan UMNO dan BN untuk membunuh rakan-rakan beliau dalam UMNO dan BN.
Lajim juga boleh kita sifatkan sebagai pemimpin penipu kerana sebelum ini apabila ditanya adakah beliau akan menyertai PKR menolak kenyataan tersebut tetapi rupa-rupanya beliau menggunakan kedudukannya sebagai MT UMNO,Timbalan Menteri dan MP Beufort adalah untuk mengugut kepimpinan pusat serta negeri supaya tunduk kepada segala desakannya.
Tindakan Lajim ini juga dikatakan berpunca daripada keyakinan beliau bahawa UMNO dan Barisan Nasional akan kalah dalam PRU13 nanti bukan sahaja di Sabah tetapi diseluruh Malaysia dan sebagai persiapan awal, untuk meneruskan survival politik beliau,beliau akhirnya memilih untuk meninggalkan rakan-rakan yang lain dalam UMNO dan Barisan Nasional untuk menyelamatkan dirinya sendiri dan faktor kononnya perjuangan beliau adalah untuk rakyat Sabah hanyalah rekaan politiknya semata-mata.
Malah Lajim juga bertindak sedemikian kerana termakan dengan janji-janji Anwar Ibrahim yang akan melantik beliau sebagai Ketua Menteri Sabah sekiranya pembangkang berjaya menumbangkan BN dalam PRU13 nanti dan tidak cukup dengan itu Lajim juga dijanjikan jawatan Timbalan Perdana Menteri Malaysia oleh Anwar (besar sungguh cita-cita politik Lajim ini).Elok jugalah Lajim diperbodohkan oleh Anwar,dulu di Sarawak pun Baru Bian dijanjikan Ketua Menteri Sarawak tapi akhirnya Baru Bian angkat sumpah di depan gambar Anwar sahaja.
Lajim yang selama ini kita anggap bijak bermain politik tetapi sejak menukar buah pinggangnya,beliau jadi terlalu mudah untuk diperbodohkan dan UMNO serta BN diyakini tidak akan meratap hiba dengan kehilangan parasit seperti Lajim ini dan lebih memudahkan UMNO dan BN membuat pembersihan dalam parti. 
Untuk PRU13,PM dan Musa Aman harus mengenalpasti pemimpin yang setia pada parti dan tidak meninggalkan medan perjuangan walau dengan apa cara sekalipun untukk dipilih sebagai wakil BN ataupun UMNO dalam PRU nanti.
Huduh dan busuknya lagi permainan politik Lajim ini walaupun dalam masa beliau menyandang jawatan Timbalan Menteri,beliau masih mampu menebalkan muka menjaja jawatannya termasuklah bertemu dengan Nik Aziz di Kelantan baru-baru lalu dan kalau betullah dia bermaruah serta berwibawa sejurus selepas meletak jawatan sebagai Ketua Bahagian Beufort,dia mengosongkan pejabatnya tetapi beliau masih menggunakan taktik ugut dan mendesak Perdana Menteri untuk tunduk kepada 21 desakannya termasuklah mahu Musa Aman mengosong kerusi Ketua Menteri Sabah dalam masa 15 hari.
Kita percaya dengan pengkhianatan yang dilakukan oleh Lajim terhadap parti dan kerajaan ketika ini,maka akan pecah berderailah segala kerakusan Lajim dan tidak pelik kalau dilihat sikap rakus dan tamaknya mengejar jawatan Ketua Menteri,beliau juga rakus menggunakan kedudukannya sebagai Timbalan Menteri Persekutuan ataupun sebelum ini pernah menjadi Menteri di beberapa Kementerian dalam kerajaan Negeri Sabah serta Ketua Merinyu Projek di Jabatan Ketua Menteri Sabah sewaktu menyandang ADUN Klias.
Malah ada yang mendakwa Lajim Ukin lebih korupsi daripada semua pemimpin dari Sabah dan pemerhati politik tidak hairan apabila laporan daripada SabahKini.Net yang mendedahkan hubungan kontrak serta projek dengan Shafie Afdal.Apa pula hubungan Shafie dengan Lajim ini?Untuk peringkat ini biar kita kaburkan dulu kisah kedua-dua mereka ini namun kalau benar beberapa projek di Sabah telah diberikan kepada Lajim melalui Kementerian Pembangunan Luar Bandar, Lajim membuktikan juga dalam masa beliau berhasrat untuk meninggalkan parti,beliau terus berusaha untuk `menyamun’segala projek-projek kerajaan.
Shafie dituduh ada kaitan dengan tindakan Lajim ini terutama membabitkan projek Pembangunan Luar Bandar bernilai RM150 juta, Projek Pembinaan Jalan Luar Bandar berimpak tinggi, Jalan Montineor-Halogilat sepanjang 12 kilometer dengan kos RM82 juta namun Lajim memekak kononnya kedudukan beliau sebagai MP Beufort tidak dibantu oleh Kerajaan Pusat.
Projek Jalan Montineor-Halogilat ini termasuk dalam siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah kerana difahamkan sebagai 'Projek Top-Up' sekalipun dikategorikan sebagai Jalan Luar Bandar(JLB) oleh KKLW; tetapi terlalu tinggi iaitu RM6.83 juta bagi satu kilometer sedangkan kos pembinaan jalan baru dan berturap di Sabah antara RM2 hingga RM3 juta (kos naiktaraf hanya RM1 juta).
Projek HQ.191/2011(F) bagi kerja-kerja Naiktaraf Jalan Montenior-Halogilat, Beaufort, telah ditawarkan kepada Syarikat Kumpulan Kemajuan K.K. (Sabah) Sdn. Bhd. pada 15 Disember 2011 dengan kos RM 81,536,660.10 oleh Jabatan Kerjaraya sebagai Penyelia Projek setelah dipersetujui oleh Agensi Pelaksana, KKLW.
Syarikat Kumpulan Kemajuan K.K. (Sabah) Sdn. Bhd. yang dimiliki Abd Kahar Bin Bacho, Faridah Ang Mei Ling dan Sahlih Bin Sirin sebelum ini pernah melaksanakan Projek Pembinaan Kem Batalion Ke-7 Rejimen Askar Melayu Diraja (7 RAMD), Batalion Infantri Standard, Kem Kubota, Tawau, Sabah pada 26 Januari 2011 dengan kos RM 61,867,858.10 dan Projek Naiktaraf Jalan Apin-Apin-Kg. Bundu-Kg. Tiga (Design & Build) pada 30 Julai 2007 dengan kos RM 18,585,154.87.
Semua projek Kerajaan Persekutuan ini dikaitkan dengan Lajim dan belum terdedah lagi beberapa penyelewengan sewaktu Lajim menjawat Menteri Pertanian Sabah satu ketika dulu dan mereka ini semua sedang menunggu pengistiharan rasmi Lajim keluar dari UMNO dan dipercayai Sabah terutama sekali di Beufort akan bergegar kisah Lajim Ukin,pembelot serta pengkhianat yang mencipta sejarah ini.
Kita tidak tahu apa hubungan antara Lajim dan Shafie dan kita amat berharap semua itu fitnah apabila Shafie dikatakan menjadi perancang utama untuk mengkacaubilaukan politik Sabah menjelang PRU13 nanti. Dan kita harap pemberian projek oleh Kementerian Shafie kepada suku sakat ataupun Lajim sendiri bukanlah umpan untuk memalukan Najib serta Musa Aman tetapi adalh kerana kemampuan syarikat dan kita juga berharap siasatan SPRM tidak menemukan keterlibatan Lajim dalam kes rasuah termasuklah projek Sisa Pepejal di Kementerian Lajim sebelum ini.
Kita tunggu episod seterusnya Lajim Ukin ini…adakah beliau akhirnya akan seperti dulu sujud dan minta ampun serta maaf kepada Pairin Titingan kerana mengkhianti parti itu dan bila kena tipu dengan Anwar,beliau juga akan sujud dan minta maaf dalam bentuk yang sama terhadap PM Najib serta Musa Aman.
 
kredit by: sanggah tok janggut blog

MUSLIHAT DAN TIPU LAJIM-BUMBURING???

PEWARIS ANAK BANGSA



Berulangkah kisah pengkhianat di Sabah?
APAKAH ada muslihat politik lebih besar pada sandiwara yang dimainkan oleh Lajim Ukin dan Datuk Welfred Bumburing kerana dalam politik, tiada siapapun boleh menang jika permainan politik dilakukan sendirian malah kemenangan dalam politik ditentukan oleh kumpulan berserta massa yang mendokongnya.
Apakah Lajim dan Bumburing merupakan` prime mover’ kepada gelombang lebih besar? Siapa-siapa kah yang terlibat di mana pada masa ini masih bermain di belakang layar kerana dalam sejarah politik Sabah, setiap pemimpin kerajaan yang menentang kerajaan, biasanya mempunyai muslihat yang lebih besar dibelakangnya.
Tahun 1976, Tun Mustapha dengan Usnonya dijatuhkan oleh pemimpinnya sendiri, apabila Menteri Kewangan masa itu-Datuk Harris Salleh menubuhkan parti Berjaya dan mendapat kerjasama dibelakang tabir daripada pemimpin pusat serta TYT masa itu- Tun Mohd Fuad Stephen.
Demikian juga pada tahun 1985, apabila Berjaya ditumpaskan oleh PBS, apabila Pairin dipecat daripada Berjaya kemudian disertai oleh kumpulan pemimpin parti Berjaya.
Peristiwa yang sama berulang pada tahun 1994, apabila tiga orang pemimpin PBS keluar parti menyertai BN, yang mengakibatkan jumlah ADUN PBS di DUN Sabah menjadi minoriti, akibatnya BN membentuk kerajaan dan melantik Datuk Sakaran Dandai (kini Tun) sebagai Ketua Menteri dalam sistem penggiliran Ketua Menteri Sabah-atas ilham mantan Perdana Menteri-Tun Dr Mahathir Mohammad.
Apakah keadaan yang sama berulang dengan tindakan Lajim dan Bumburing? meskipun caranya berbeza, kerana tindakan dua pemimpin BN ini tidak mengubah status quo kerajaan.
Kita sama-sama maklum, bahawa mandat kerajaan sekarang akan berahir pada Mac,2013-yakni berbaki 7 bulan lagi, atas sebab itu pilihanraya umum perlu diadakan. Ada yang memperkirakan, bahawa PRU-13 akan diadakan selepas bajet yang dibentangkan pada ujung September ini di Dewan Rakyat.
Dipihak BN, ramai yang meremehkan tindakan Lajim dan Bumburing; malah ada yang mengucapkan selamat berjuang kepada mereka. BN menurut para pemimpin BN sendiri akan berkerja lebih kuat untuk memastikan bahawa tindakan dua pemimpin BN itu tidak berimpak kepada performance BN pada PRU-13 akan datang.
Yang pasti itulah anggapan para pemimpin BN, kerana tiada siapapun tahu movement dua pemimpin itu-apakah mereka merupakan prime mover kepada gelombang yang lebih besar.
Sejak tahun 2008, memang tidak dapat dinafikan ada beberapa pemimpin BN yang bersuara lantang, antaranya Timbalan Presiden LDP, MP Kalabakan dan ADUN Pantai Manis serta Presiden UPKO; selain daripada mereka itu, keadaan adalah under control di bawah kepimpinan Datuk Musa Aman.
Di pihak pembangkang pula memberi gambaran bahawa gerakan bermula daripada Tuaran  dan Beaufort, kononnya akan menukar lanskap politik Sabah pada PRU-13 akan datang. Malah anggapan mereka itu disokong oleh seorang ahli akademik daripada UiTM cawangan Sabah, Arnold Poyuk, kononnya BN Sabah akan kehilangan 14 kerusi Parlimen daripada 25 kerusi yang tersedia.
Telah disebutkan diawal tulisan ini, dalam politik, tiada yang boleh menang dalam sesuatu pilihanraya, jika hanya bergantung kepada satu atau dua pemimpin. Perkara ini ditambah lagi, dengan rekod pemimpin yang bertindak menunggah arus-Lajim dan Bumburing.
Lajim dan Bumburing adalah mantan pemimpin PBS sejak tahun 1985. Mereka berdua senantiasa berada dalam kabinet negeri. Melihat kepada performance kedua-duanya, tiada rekod yang menunjukkan bahawa mereka adalah pejuang rakyat, melainkan perjuangan untuk menghidupkan peluang diri sendiri berserta pengikut setia di kawasan masing-masing.
Melihat kepada kadar pembangunan kawasan yang mereka wakili, tiadapun bentuk pembangunan yang ketara berjaya mereka bawah ke kawasan masing-masing selama menyandang jawatan- pembangunan yang ada, adalah hasil  dayausaha secara kolektif beberapa pemimpin bermula tahun 1994. Sebagai contoh-Jambatan Sitopok di Beaufort dibangun semasa kerajaan BN sekarang ini, demikian juga Stadium sukan di Tamparuli adalah usaha Datuk Jahid Jahim- ADUN Tamparuli (Tamparuli sebelum ini diwakili Welferd Bumburing).
Mengkaji rekod perkhidmatan kedua-dua pemimpin (Lajim dan Bumburing) tiadapun yang perlu rakyat banggakan, kecualilah segelintir pengikut yang mendapat habuan.
Walau apapun-dalam politik semuanya boleh berlaku, namun berasaskan kepada keadaan semasa, jika hanya mereka berdua yang bertindak melawan arus, percayalah impak yang boleh memudaratkan BN tidak akan berlaku.
Sebagai nota- Pada 29 Julai ini, Bumburing akan membuat pengumuman arah tuju politiknya di Dalit Tuaran, manakala Di Beaufort Lajim akan mengumumkan tindakannya-Kedua-dua majlis itu akan dihadiri Anwar Ibrahim.
 
SUMBER: ONE-KOTA BELUD BLOG

SOAL DS ROSMAH TAK BERTUDUNG BUKAN POKOK UTAMA TOLAK KEPIMPINAN

Pu3 terpanggil mengulas komen individu yang telah meninggalkan pandangan mereka dalam artikel pu3 semalam . Sila klik sini : http://apakata.blogspot.com/2012/07/apa-ds-rosmah-buat-time-pose-ni.html

Individu meggelar dirinya lee itu memberi pandangannya ( tengok gambar di atas ) benar. Hukum menutup aurat ada dalam hukum Islam dan termaktub dalam kitab suci Al-Quran. Sila baca ini dulu.

Dalil-dalil tentang Aurat Wanita
(i) Batasan aurat wanita
Aurat wanita adalah seluruh anggota tubuhnya kecuali wajah dan dua telapak tangannya. Leher dan rambutnya adalah aurat di hadapan lelaki ajnabi (bukan mahram) walaupun sehelai. Pendek kata, dari hujung rambut sampai hujung kaki kecuali wajah dan dua telapak tangan adalah aurat yang wajib ditutup. Hal ini berlandaskan firman Allah Subhanahu wa Ta'ala,

"Dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak darinya." [TMQ An-Nur (24):31].

Yang di maksud "wa laa yubdiina ziinatahunnaa" (janganlah mereka menampakkan perhiasannya), adalah "wa laa yubdiina mahalla ziinatahinnaa", maksudnya janganlah mereka menampakkan tempat-tempat (anggota tubuh) yang di situ dikenakan perhiasan. [Lihat Abu Bakar Al-Jashshash, Ahkamul Qur`an, Juz III hal.316]. 

Selanjutnya, kalimah "illa maa zhahara minhaa" [kecuali yang (biasa) nampak darinya], ini bermaksud, ada anggota tubuh yang boleh dinampakkan iaitu wajah dan kedua telapak tangan. Demikianlah pendapat sebahagian sahabat, seperti Ibnu Abbas, Ibnu Umar dan juga Aisyah [Al-Albani, 2001:66]. 

Ibnu Jarir Ath-Thabari (wafat 310H) menjelaskan dalam kitab tafsirnya, Jami Al-Bayan fi Tafsir Al-Qur`an Juz XVIII ms 84, mengenai apa yang di maksud "kecuali yang (biasa) nampak darinya (illaa maa zhahara minha)", katanya, pendapat yang paling mendekati kebenaran adalah yang mengatakan bahawa, yang dimaksudkan (dalam ayat di atas) adalah wajah dan dua telapak tangan. 

Pendapat yang sama dinyatakan Imam Al-Qurthubi dalam kitab tafsirnya Al-Jamia li Ahkam Al-Qur'an, Juz XII hal. 229 [Al-Albani, 2001:50 & 57]. Jadi, apa yang biasa nampak darinya adalah wajah dan dua telapak tangan sebab kedua anggota tubuh inilah yang biasa nampak dari kalangan Muslimah di hadapan Nabi Sallalahu alaihi wa Sallam sedangkan baginda mendiamkannya. Kedua anggota tubuh ini pula yang nampak dalam ibadah-ibadah seperti haji dan solat dan biasa terlihat di masa Rasulullah iaitu di masa masih turunnya ayat Al Qur`an [An-Nabhani, 1990:45]. 

Dalil lain yang menunjukkan bahawasanya seluruh tubuh wanita adalah aurat kecuali wajah dan dua telapak tangan ialah sabda Rasulullah  kepada Asma' binti Abu Bakar,

"Wahai Asma' sesungguhnya seorang wanita itu apabila telah baligh (haidh) maka tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya kecuali ini dan ini, seraya menunjukkan wajah dan telapak tangannya." [HR Abu Dawud] 

(ii) Aurat Wanita dalam Hayaatul 'Am (Kehidupan Umum/Public Life)
Yang dimaksudkan dengan hayaatul 'am adalah keadaan di mana wanita itu berada di luar dari kawasan rumahnya di mana mereka bercampur dengan masyarakat. Pakaian wanita dalam kehidupan umum iaitu di luar rumahnya terdiri dari dua jenis iaitu
(a) libas asfal (baju bawah) yang disebut dengan jilbab, dan
(b) libas 'ala (baju atas) iaitu khimar (tudung). 

Dengan dua pakaian inilah seseorang wanita itu boleh berada dalam kehidupan umum seperti di jalanan, di pasar-pasar, pasar raya, kampus, taman-taman, dewan orang ramai dan seumpamanya. Dalil wajib memakai jilbab bagi wanita adalah berdasarkan firman Allah,

"Wahai Nabi! katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang Mukmin, 'Hendaklah mereka mengulurkan jilbabnya." [TMQ Al-Ahzab (33):59]. 

Oleh sebab Al-Quran adalah berbahasa Arab, dan perkataan "jilbab" itu adalah perkataan Arab, maka kita hendaklah memahami apakah yang dimaksudkan "jilbab" di dalam bahasa Arab. Dengan kata lain, kita hendaklah memahami dan mengikuti apakah yang orang Arab faham bila disebut jilbab. Maka inilah pakaian yang diperintahkan oleh Allah kepada perempuan. Di samping itu, perincian tentang pakaian ini telah pun dijelaskan di dalam banyak hadis sahih yang wajib diikuti oleh setiap orang.

Jadi, apakah makna jilbab itu? Selain dari melihat sendiri kepada nas-nas hadis tentang pakaian yang dipakai Muslimah semasa zaman Rasulullah, kita juga boleh merujuk kepada banyak kamus Arab untuk mengetahui makna "jilbab". Dalam kitab Al-Mu'jam Al-Wasith karya Dr. Ibrahim Anis [Kaherah: Darul Maarif ms 128], jilbab diertikan sebagai ats-tsaubul musytamil ala al-jasadi kullihi (pakaian yang menutupi seluruh tubuh), atau ma fauqa ats-tsiyab kal milhafah (pakaian luar yang dikenakan di atas pakaian rumah, seperti milhafah (seperti jubah), atau al-mula'ah asy-tamilu biha al-mar'ah (pakaian luar yang digunakan untuk menutupi seluruh tubuh wanita). 

Berdasarkan pengertian ini, jelaslah bahawa yang diwajibkan ke atas wanita adalah mengenakan pakaian yang satu (sekeping) yang lurus dari atas hinggalah ke bawah, yakni hingga ke mata kaki. Maksud milhafah/mula'ah (Arab) adalah pakaian yang dikenakan sebagai pakaian luar [di dalamnya masih ada pakaian dalam (pakaian rumah) atau pakaian sehari-hari tetapi bukan hanya coli dan seluar dalam] lalu diulurkan ke bawah hingga menutupi kedua mata kakinya. Untuk pakaian atas, wanita disyariatkan/diwajibkan memakai "khimar" iaitu tudung atau apa sahaja bahan/kain yang serupa dengannya yang berfungsi menutupi seluruh kepala, leher, dan lubang leher baju di dada. 

Dalil mengenai wajibnya mengenakan pakaian bahagian atas (khimar/tudung) adalah Firman Allah,
"Hendaklah mereka menutupkan kain tudung ke dada mereka" [TMQ An-Nur (24):31]. 

Pakaian jenis ini (jilbab dan khimar) wajib dipakai oleh seorang Muslimah (yang telah baligh) apabila hendak keluar menuju ke pasar-pasar atau berjalan melalui jalanan umum. Setelah memakai kedua jenis pakaian ini (jilbab dan khimar) maka barulah dibolehkan baginya keluar dari rumahnya menuju ke kehidupan am tanpa sebarang dosa. Jika tidak, maka dia tidak boleh (haram) keluar dari rumah kerana perintah yang menyangkut kedua jenis pakaian ini datang dalam bentuk yang umum, dan tetap dalam keumumannya dalam semua keadaan. Mana-mana wanita yang telah baligh dan melanggar ketetapan Allah ini, maka berdosalah mereka dan layak mendapat seksa Allah di akhirat nanti.  

(iii) Pakaian wanita dalam Hayatul Khassah (Kehidupan Khusus/private life)
Yang dimaksudkan dengan hayatul khassah adalah keadaan di mana seseorang wanita itu menjalani kehidupannya di rumahnya bersama dengan anggota keluarganya yang lain.

Adapun cara seorang Muslimah menutupi auratnya di hadapan lelaki ajnabi dalam kehidupan khusus seperti di rumahnya atau di dalam kenderaan peribadi, syarak tidak menentukan bentuk/fesyen pakaian tertentu tetapi membiarkan secara mutlak tanpa menentukannya dan cukup dengan mencantumkan lafaz dalam firman-Nya, 

"wa laa yubdiina" ("dan janganlah mereka menampakkan") [Surah An-Nur:31]
atau sabda Nabi, 

"lam yashluh an yura minha" ("tidak boleh baginya menampakkan tubuhnya") [HR Abu Dawud].
Jadi, pakaian yang menutupi seluruh auratnya kecuali wajah dan telapak tangan dianggap sudah menutupi, walau bagaimana pun bentuknya. Tetapi ia adalah tertakluk kepada hukum tabarruj (sila lihat perbincangan di bawah).

Berdasarkan hal ini maka setiap bentuk dan jenis pakaian yang dapat menutupi aurat iaitu yang tidak menampakkan aurat dianggap sebagai penutup bagi aurat secara syar'i, tanpa melihat lagi bentuk, jenis, atau fesyennya. Namun demikian syara' telah mensyaratkan dalam berpakaian agar pakaian yang dikenakan dapat menutupi kulit. Jadi pakaian wajib dapat menutupi kulit sehingga warna kulitnya tidak diketahui. Jika tidak demikian, maka tidak dikatakan menutup aurat. Oleh kerana itu apabila kain penutup itu tipis/transparent sehingga nampak warna kulitnya dan dapat diketahui sama ada kulitnya berwarna merah atau coklat, maka kain penutup seperti ini tidak boleh dijadikan penutup aurat dan haram hukum memakainya.


(iv) Wajib memakai tsaub, di samping jilbab
Tsaub ialah 'pakaian di rumah' iaitu pakaian yang dipakai oleh wanita di hadapan mahramnya semasa berada dalam hayatul khassah (kehidupan khusus) tatkala tiada lelaki ajnabi (lelaki asing) di dalamnya. Dalil mengapa wajib mengenakan tsaub di dalam jilbab ialah berdasarkan firman Allah,
"Dan perempuan-perempuan tua yang telah terhenti (dari haidh dan mengandung) yang tiada ingin berkahwin (lagi) tiadalah atas mereka dosa menanggalkan pakaian (tsiyab) mereka, dengan tidak bertujuan mendedahkan perhiasan mereka" [TMQ An-Nur (24):60]. 

Ayat ini membenarkan wanita yang telah putus haid dan tiada keinginan berkahwin menanggalkan atau melepaskan pakaian (tsaub). Ini bermakna, jika tiada 'pakaian' di dalam jilbab, bermakna wanita yang telah putus haid berkenaan akan berbogel, walhal berbogel tidak dibolehkan. Justeru, tsaub adalah 'pakaian dalam' (pakaian rumah) yang wajib dipakai oleh Muslimah di samping jilbab (pakaian luar) di dalam hayatul am atau di dalam hayatul khas tatkala ada lelaki ajnabi. [Rujuk Imam Muhammad Abu Zahrah dalam kitab Usulul Fiqh:164-147, Abdul Wahab Khallaf kitab Ilmu Usul Fiqh:143-153 dan Sheikh Taqiuddin an-Nabhani dalam kitab As-Syahsiyyah Al-Islamiyyah Juz. 3:178-179].

Larangan Bertabarruj
Adapun dalil tentang larangan bertabarruj adalah juga dari Surah An-Nur (24):60 iaitu Firman Allah,
"Dan perempuan-perempuan tua yang telah terhenti [dari haid dan mengandung] yang tiada ingin kawin [lagi], tiadalah atas mereka dosa menanggalkan pakaian mereka dengan tidak [bermaksud] menampakkan perhiasan (tabaruj), dan berlaku sopan adalah lebih baik bagi mereka. Dan Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui". [TMQ An Nur(24):60]

Mafhum muwafaqah (yang disepakati) dari ayat ini adalah jika perempuan tua yang telah putus haid haram menampakkan perhiasan iaitu bertabarruj, apatah lagi perempuan yang masih muda, belum putus haid dan berkeinginan berumahtangga, tentulah lebih lagi. Dalil lain ialah
"Dan hendaklah kamu tetap di rumah kamu, dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang jahiliah." [TMQ Al-Ahzab (33):33]

Dan Hadis Rasulullah  riwayat dari Bazzar dan At-Termizi menjelaskan,
"Sesungguhnya wanita itu adalah aurat, setiap kali mereka keluar, syaitan akan memperhatikannya." 

Abul A'la al Maududi berkata:
"Jika kalimat tabarruj dipergunakan kepada kaum wanita, ia bermakna-

(i) wanita yang menunjukkan kecantikan wajahnya, daya tarik tubuhnya kepada lelaki asing (yang bukan mahramnya); 

(ii) wanita yang mendedahkan kecantikan pakaian dan perhiasannya kepada lelaki asing; dan memperlihatkan dirinya, make-upnya, gerak-gerinya dan kemegahannya. Selain memastikan pakaiannya tidak nipis, jarang, longgar, tidak memakai perhiasan yang menarik perhatian lelaki ajnabi, tidak menyerupai pakaian lelaki atau orang kafir/musyrik, pakaiannya yang bukan melambangkan kemegahan, dia juga tidak boleh tampil dengan haruman semerbak. "Sesiapa jua wanita yang memakai minyak wangi kemudian melintasi khalayak ramai dengan tujuan dihidu bau yang dipakainya, maka dia dikira berzina" [hadis dari Abu Musa al-Asy'ari].

Khatimah
Sesungguhnya aurat wanita Islam bukanlah hanya tudung semata-mata sebagaimana yang difahami oleh sebahagian umat Islam sebaliknya apa yang paling penting ialah setiap Muslimah mestilah memahami batasan aurat dalam hayatul khassah (kehidupan khusus) dan hayatul am (kehidupan umum) menurut syarak selain menyedari keharaman bertabarruj atas semua wanita sama ada belum atau telah putus haid. Menutup aurat juga hendaklah didasari dengan iman dan taqwa iaitu mengharapkan keredhaan Allah semata-mata, bukan atas dasar hak asasi atau rutin harian. Memetik kata-kata Sheikh Ali Thantawi: 

"Terdapat perbezaan yang besar antara seorang yang terjaga lewat pagi kemudian terus bergegas untuk keluar bekerja. Disebabkan kesibukan menjalankan tugas, beliau tidak berkesempatan untuk makan dan minum sehingga tibanya waktu malam, sementara seorang yang lain yang turut mengalami keadaan berlapar dan dahaga tetapi telah berniat untuk berpuasa, telah mendapat pahala daripada amalannya disebabkan niatnya, sementara orang yang pertama tidak memperoleh apa-apa sedangkan dia turut berlapar dan dahaga. Begitulah keadaannya dengan amalan-amalan kebiasaan yang lain, bilamana diniatkan untuk mendapatkan keredhaan Allah Subhanahu wa Taala akan memperolehi pahala dari Nya, sebaliknya jika dilakukan sebagai rutin hidup, dia tidak akan memperoleh apa-apa".
Wallahu 'alam bi sawab.


Namun...
Pu3 tak jumpa dalil yang memerintahkan manusia menolak dan menghukum seberat hukum Islam ke atas wanita yang tidak menutup aurat. Agaknya sebahagian besar masyarakat melihat menutup aurat hanya pada menyembunyikan rambut di dalam penutup kepala (tudung) semata. Tetapi masih gagal meneliti faham. Berkaitan aurat sebenarnya.

Dan...
Sebenarnya pu3 sudah perjelaskanpun berkenaan hukum ke atas mereka yang tidak menutup aurat sebelum ini. Adalah menjadi tanggungjawab kita menegur mereka tidak menutup aurat tetapi seandainya tidak dipenuhi teguran itu. Kita terbebas dari dosa bersubahat dan tanggungjawab menanggung dosa tidak menutup aurat tersebut ditanggung oleh individu yang tidak menutup aurat.

Pu3 cuba membuat pencarian sekiranya ada dalam hukum Islam memerintahkan pemimpin yang isterinya tidak menutup aurat WAJIB disingkirkan / diguling/dibuang. Kecuali dalam artikel pakatan pembangkang yang menjadikan isu menutup aurat sebagai serangan pribadi YAB PM DSP najib.

Sayangnya....
Tak ada artikel dari pihak pembangkang memperakui bahawa menjadi kemusnahan umat manusia yang mengamalkan kehidupan songsang seperti umat Nabi Luth. Kenapa? Kerana ia mempunyai kaitan dengan kepimpinan mereka.


Pada pu3...
Perlakuan tidak menutup rambut DS Rosmah itu bukan faktor utama untuk menolak kepimpinan DS Najib sebagai pentadbir negara Malaysia yang semakin cemerlang pentadbiran dan mesra rakyat.

So...
Kenapa nak tolak kepimpinan Melayu Islam tetapi sanggup bersekutu dengan pemimpin kafir yang terang-terang menolak amalan Islam? 

Fikir-fikirlah

PANAS DEK TERKENA HIDUNG: SLOGAN MERDEKA 'JANJI DITEPATI' JADI TAMPARAN KERAS PADA PAKATAN PEMBANGKANG

Apa kes Pakatan Pembangkang macam cacing kepanasan selepas diisytiharkan slogan sambutan kemerdekaan 2012 "JANJI DITEPATI" kot terkenang 'janji-janji manismu' belum tertunai agaknya.

Baca lagi:
SIAPA Mustafa Ali untuk mengugut kerajaan supaya menarik balik slogan `Janji Ditepati' sehingga member tempoh seminggu kepada kerajaan dan apa masalahnya dengan slogan ini?Siapa yang memerintah?Kerajaan PAS atau Kerajaan Barisan Nasional?

Kalaulah slogan ini dilihat dari sudut mana sekalipun termasuklah daripada sudut politik yang memberikan ilham kepada PAS dan pembangkang untuk mendesak kerajaan menarik baliknya,slogan ini adalah benar dan tidak ada cacat celanya kerana kerajaan hari ini sedang berusaha untuk menepati segala janji mereka semenjak Malaysia merdeka 55 tahun lampau

Amanat pejuang-pejuang kemerdekaan sebelum ini mahu Negara dan rakyat ini makmur dalam menikmati segala kemajuan Negara telah Berjaya dilaksanakan dengan baik malah kalau melihat slogan ini dari sudut Perlembagaan Negara,kerajaan yang ada hari ini hampir memenuhi segala aspirasi rakyat. Kerajaan yang sedia ada sekarang ini sedang berusaha keras mempertahankan agama,bangsa dan Negara,mempertahankan sebuah Negara bangsa untuk dinikmati kekayaan serta kemakmurannya oleh semua pihak,dari Perlis sampai ke sabah.

Ketakutan pembangkang terhadap slogan 'Janji DiTepati' nampaknya benar-benar kronik dan mereka bersungguh-sungguh mahu mempastikan agar slogan tersebut tidak kekal dijadikan tema Hari Kemerdekaan.  Alasan mereka bahawa ia tidak memberi gambaran terbaik berkenaan semangat kemerdekaan. 

Slogan yang menakutkan pembangkang!
Sebab itulah  Mustafa Ali memberi tempoh tujuh hari kepada kerajaan agar menukar tema kepada yang lebih inklusif atau PR akan mencadangkan tema lain.  Nasib baik jugalah beliau tidak mengugut untuk berdemonstrasi dan menyusahkan orang ramai lagi. 

Mustafa Ali juga mengakui bahawa 'bila orang tengok saja tema 'Janji Ditepati' ini, mereka akan terus ingat kepada BN'. 

Justeru, kita tertanya-tanya, mungkinkah beliau cuba mencadangkan agar tema ditukar kepada 'Janji Bukan Untuk diTepati' supaya mengingatkan rakyat kepada kegilaan mereka yang sentiasa berjanji tetapi tidak satu pun yang mereka tepati? 

Mustafa Ali boleh terpekik terlolong menyalak mendesak kerajaan menarik balik slogan itu seandainya segala janji-janji mereka dalam Manifesto PRU12 lalu telah ditunaikan tetapi rakyat mana yang merasai nikmat daripada pemerintahan pembangkang?

Namun begitu siapakah Mustafa Ali untuk memberi kata dua kepada kerajaan?  Siapakah PAS untuk mencadangkan tema lain untuk Hari Kebangsaan?  Sedangkan di dalam pembangkang sendiri pun PAS hanya melukut di tepi gantang dan sedang menjadi langau menghurung najis. Apakah hak Mustafa Ali atau PAS untuk menukar dan menggunapakai tema lain sebagai tema rasmi Hari Kemerdekaan?  

Lagipun, apa yang PAS faham dengan kemerdekaan?  Bukankah PAS bersekongkol dengan DAP, adik beradik PAP yang selamanya memendam cita-cita untuk 'menjajah' Malaysia?  Bukankah PAS bersekongkol dengan PKR yang menjadi talibarut Yahudi Zionis dan menerima dana dari mereka? Bukankah persekongkolan PAS dengan mereka menunjukkan yang PAS tidak menghargai kemerdekaan? 

Ini semua adalah bukti bahawa PAS langsung tidak mempunyai semangat kemerdekaan tetapi entah kenapa tiba-tiba terasa panas pula dengan tema 'Janji DiTepati' ini ataupun mereka memang menyedari bahawa tema tersebut ibarat sembilu yang menusuk tajam sum sum mereka hingga mereka merasa pedih untuk membaca ataupun melaungkan slogan ini.

Sebelum ini, sebuah stesyen TV pernah mengadakan kajiselidik berkenaan tema Hari Kebangsaan di kalangan orang-orang muda, dan hasilnya mendapati ramai yang langsung tidak tahu menahu mengenainya.   Jelas, tema adalah soal kecil sebelum ini yang tidak mendapat perhatian sesiapa tetapi menjadi begitu besar hari ini kerana PAS memperbesarkannya. 

Dengan memperbesarkan soal tema Hari Kebangsaan, Mustafa Ali seolah-olah telah membuat deklarasi bahawa pembangkang adalah parti yang tidak menepati janji dan memang pun mereka begitu,tabor janji sana sini hanya kerana mahu menang pilihanraya tetapi bila menang,mereka menjadi seperti biawak yang lidahnya bercabang-cabang. 

Jika inilah masalahnya, maka yang perlu diubah bukanlah tema Hari Kebangsaan, tetapi sikap pembangkang  itu sendiri dan mereka harus melihat tema tersebut dari sudut perjuangan Negara bangsa serta tidak menjadikan perbedaan fahaman politik sebagai jarak untuk memisahkan pengertian kemerdekaan dengan kemunafikan puak-puak mereka ini.

Pembangkang selama ini baik di Selangor,Pulau Pinang,Kelantan dan Kedah telah pun menunjukkan sikap tidak bertanggungjawab dan amanah mereka hingga rakjyat terpedaya dengan segala janji-janji yang mereka taburkan tapi akhirnya mereka menipu rakyat dan bila kerajaan melafazkan Janji Ditepati,pembangkang mula serama sejuk.

Janji Ditepati juga wajar dilihat dalam konteks yang lebih luas iaitu 'tanggungjawab' atau 'amanah'.   Sikap bertanggungjawab dan beramanah inilah yang memastikan kemerdekaan negara ini berkekalan. 

Maka jelaslah bahawa tema 'Janji DiTepati' adalah inklusif dan padat bagi menggambarkan Malaysia hari ini yang kekal merdeka, makmur, aman dan maju kerana komitmen kerajaan dan rakyat untuk berpegang pada janji. 

Mungkin ini terlalu pahit untuk ditelan oleh Mustafa Ali dan pembangkang, tetapi ini adalah hakikat dan orang yang jujur tidak akan punya masalah untuk menerima hakikat ini.

Kredit : Sanggah Tok Janggut blog

REFREASH MEMORY : KIT SIANG PERNAH HALAU MELAYU DARI KG BARU

Lim Kit Siang zaman 13 Mei..
PENASIHAT Kebangsaan DAP, Lim Kit Siang melenting apabila parti itu didakwa diresapi elemen-elemen komunis sementara PAS pula dipengaruhi unsur-unsur organisasi penganas Jemaah Islamiah JI).

Reaksi spontan Kit Siang terhadap kenyataan Ketua Penolong Pengarah E2 (M), Bahagian Ancaman Ekstremis Sosial Bukit Aman, Datuk Mohd Sofian Md Makinuddin dalam Konvensyen Pemimpin Muda Negara di Parlimen 19 Julai lalu harus difahami dalam konteks sejarah penubuhan DAP dan kaitan parti itu dalam rusuhan kaum 13 Mei 1969.

Bagi golongan muda yang tidak melalui peristiwa berdarah 43 tahun lalu mungkin tidak begitu mengerti mengapa tokoh veteran DAP itu amat marah terhadap dakwaan tersebut, tetapi generasi yang melihat dengan mata kepala mereka sendiri tragedi paling dahsyat dalam sejarah negara itu sudah tentu memahami sebab musabab reaksi cacing kepanasan beliau. 

Sejarah awal penubuhan DAP mempunyai kaitan rapat dengan Parti Tindakan Rakyat Singapura (People's Action Party - PAP ) yang di tubuhkan pada tahun 1954.Antara pelopor awal PAP ialah Lee Kuan Yew yang bertindak sebagai setiausaha agung parti itu.

Sejurus Singapura berpisah daripada Persekutuan Malaysia pada 9 Ogos 1965, pendaftaran parti itu di negara ini dibatalkan sebulan kemudian.Maka untuk meneruskan agenda PAP yang 100 peratusnya adalah pro-Cina, Devan Nair, Ahli Parlimen Bangsar ketika itu berusaha menghidupkan kembali parti itu dengan mendaftar sebuah parti baru dipanggilParti Tindakan Rakyat tetapi ditolak oleh pendaftar pertubuhan kerana mempunyai persamaan dengan PAP dari segi nama. 

Devan Nair lalu menukar nama tersebut kepada Parti Tindakan Demokratik atau Democratic Action Party (DAP) yang diluluskan secara rasmi pada 19 Mac 1966.DAP yang baru ditubuhkan itu dipelopori pula oleh Kit Siang yang dikatakan mempunyai pertalian famili dengan Kuan Yew yang berasal dari Batu Pahat, Johor. 

Dari segi lambang parti, prinsip perjuangan dan cara berpolitik, tidak ada bezanya antara DAP di Malaysia dan PAP di Singapura.

Maka tidak hairanlah sehingga ke hari ini generasi pemimpin baru DAP seperti anak Kit Siang, Lim Guan Eng meneruskan tradisi berkiblat kepada PAP terutamanya setelah parti itu memerintah Pulau Pinang. 

Bukankah Guan Eng sendiri mengaku bahawa beliau sering melakukan lawatan ke Singapura setiap dua minggu untuk bertemu mentor besar DAP, Kuan Yew serta mendapatkan arahan-arahan spesifik berhubung gerakan kerja politik parti itu di Malaysia?

Apabila DAP dan Gerakan (ketika itu masih menjadi pembangkang) menang besar di Selangor pada pilihan raya umum tahun 1969, kedua-dua parti itu menjadi besar kepala.


DAP menggunakan kebebasan bersuara tanpa batasan dan kawalan untuk mengutuk dan menghina bangsa Melayu dengan kata-kata kesat dan mengaibkan dalam perarakan besar-besaran di Kuala Lumpur dengan membawa sepanduk dan pembesar suara.

Baru sahaja 12 tahun kaum Cina diberi taraf kerakyatan penuh melalui dasar 'jus soli' sebagai salah satu syarat utama Inggeris untuk kemerdekaan, orang Cina sudah naik tocang.

Menurut Laporan rasmi Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) yang dipengerusikan oleh Almarhum Tun Abdul Razak Hussein, tindakan DAP mengadakan perarakan jalanan meraikan kemenangan mereka dengan menghambur sentimen perkauman terhadap bangsa Melayu menjadi pencetus kepada rusuhan kaum yang menelan korban lebih 2,000 nyawa.

Sehari setelah melenting, Kit Siang bertukar nada dengan mengatakan parti itu ingin bekerjasama dengan Barisan Nasional untuk menghindari tragedi 13 Mei berulang.Tujuannya ialah untuk menutup dosa besarnya sebagai pengerak utama 13 Mei dan membasuh tangannya yang berlumuran  darah rakyat tidak berdosa yang didalangi tidak lain tidak bukan oleh Kit Siang sendiri.

Slogan yang dicanang oleh Kit Siang dan pemimpin DAP Cina lain pada perhimpunan dan perarakan mereka yang menjurus kepada peristiwa berdarah 13 Mei ialah "Malai si" yang bermakna "Mati Melayu".

Pada 11 Mei penyokong DAP berteriak:-
 
"Apa polis boleh buat, kita raja. Buang sama polis Melayu."

Di Jalan Bukit Bintang pada hari yang sama, DAP melaung:

"Mati Melayu, sakai pergi masuk hutan."

Di Jalan Changkat Dollah pula mereka mengapi-apikan bahawa:

"KL sekarang Cina punya."


Sehari kemudian pada 12 Mei di Jalan Ipoh dan Jalan Tunku Abdul Rahman, penyokong DAP menjerit:

"Melayu balik kampung, Melayu sekarang tidak ada kuasa. Sekarang kita Cina sudah 'control'."

Malah sejarah mencatat kenyataan angkuh Kit Siang sendiri di Jalan Khir, Kampung Baru, di hadapan orang Melayu ini denga berkata:

"Melayu keluar! Apa lagi duduk sini, kita hentam lu, sekarang kita sudah ada kuasa."
Keesokan harinya pada 12 Mei di hadapan Balai Polis Jalan Pudu, penyokong Cina DAP terus melaungkan:

"...semua Melayu kasi habis, kasi halau semua polis."
"Apa ini Melayu, kita sudah perintah dia negeri, ini negeri bukan Melayu punya, mata-mata lancau."

Hari yang sama mereka juga mengutuk bangsa Melayu di Jalan Canvel:

"Butuh Melayu, Malai si, pergi mati Melayu."

Di Jalan Bukit Bintang, DAP pula berkata;

"Ini negeri bukan Melayu punya, kita mahu kasi halau semua Melayu."

Hakikatnya, DAP tidak akan bertukar menjadi sebuah parti  yang memperjuangkan hak-hak bangsa Melayu dan pribumi kerana sikap rasis dan perkauman tebal sudah menjadi darah daging mereka.

Sumber: sanggah tok janggut blog
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.