PERPADUAN NASIONAL TIDAK BERMAKNA JIKA ADA RAKYAT TERPINGGIR : NAJIB


KOTA KINABALU:  Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata perpaduan nasional di negara ini hanya akan benar-benar bermakna jika tiada rakyat yang terpinggir.

Oleh itu, beliau berkata, kerajaan perlu menggunakan pendekatan keterangkuman dalam pembangunan dan pertumbuhan ekonomi dan memastikan hasil kejayaan dikongsi secara meluas.

"Seperti ditetapkan dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (2016-2020), kerajaan persekutuan komited dalam memastikan setiap orang, tanpa mengira jantina, etnik, status sosio-ekonomi dan lokasi geografi, boleh hidup dalam masyarakat yang benar-benar harmoni dan progresif yang menjadi tanda aras sebuah negara inklusif dengan ekonomi maju.

"Sebab itu kenapa kerajaan memberi tumpuan dan akan terus memberi penekanan, terhadap betapa pentingnya pembangunan di Sabah. Sejak pewujudan Koridor Pembangunan Sabah pada 2008, RM127 bilion dalam bentuk pelaburan komited telah dijana; dan saya pasti ini hanya permulaan bagi Sabah untuk terus maju dan memainkan peranan penting dalam transformasi ekonomi Malaysia," katanya.

Najib berkata demikian dalam ucaptama pada Seminar Integrasi Nasional anjuran bersama Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional dan Institut Strategi dan Kepimpinan Asia (ASLI) di sini.

Turut hadir pada majlis itu ialah Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Joseph Kurup dan kalangan menteri persekutuan dan negeri.

Najib berkata di negeri seperti Sabah, iaitu lebih 60 peratus kawasannya adalah berbukit dan bergunung-ganang dan banyak penduduknya tinggal di kawasan luar bandar, infrastruktur adalah kuncinya.

Sehubungan itu, katanya di bawah Rancangan Malaysia ke-10, kerajaan berjanji untuk menyelesaikan masalah dihadapi mereka yang hidup tanpa bekalan elektrik dan menurutnya beliau dengan penuh gembira dapat menyatakan bahawa 98.2 peratus kawasan luar bandar kini telah mempunyai elektrik, meningkat sebanyak 92.5 peratus daripada tahun 2010.

Mengenai janji untuk menambah baik kemudahan pengangkutan di Sabah, Najib berkata lebih 4,000 kilometer jalan raya telah sama ada dinaik taraf atau dibina di negeri ini. Laluan rel antara Kota Kinabalu dan Tenom juga telah dinaik taraf.

Beliau berkata Lebuhraya Pan Borneo membabitkan jarak hampir 1,700 kilometer yang sedang dalam pembinaan yang akan menghubungkan antara Sabah dan Sarawak dan dengan dua negara jiran iaitu Brunei Darussalam dan Indonesia, membuka pelbagai peluang bagi komunikasi dan ekonomi.

"Namun kami sedar bahawa bagi masih banyak orang, untuk pergi ke klinik atau sekolah membabitkan perjalanan jauh dan sukar. Kami perlu berikan keutamaan saksama untuk menghubungkan kampung-kampung antara satu sama lain, serta ke bandar-bandar terdekat, supaya manfaat pembangunan dapat diberikan kepada semua.

"Bagi memastikan ini dicapai, setakat Jun 2014, kerajaan pimpinan saya telah memperuntukkan lebih RM1.7 bilion kepada Sabah, untuk digunakan bagi projek pengangkutan dan logistik," katanya.

Mengenai sekolah, Najib berkata kerajaan mengakui pentingnya pendidikan dan sedang mewujudkan masyarakat inklusif dan memastikan peluang disediakan kepada semua.

Di Sabah, katanya, pada ketika ini, sektor pendidikan rendah masih belum dimanfaatkan sepenuhnya dan sebab itu pembinaan sedang dilaksanakan bagi 288 buah prasekolah baharu dan 3,500 guru prasekolah yang baharu dan penyedia penjagaan kanak-kanak akan dilatih menjelang 2017.

Najib berkata untuk memantapkan sektor pendidikan tinggi di Sabah, lebih banyak institusi akan mewujudkan kampus cawangan di Hab Pendidikan Sandakan bagi menawarkan peluang pendidikan tinggi kepada lebih banyak lepasan sekolah.

Lagipun, ini akan membantu Sabah untuk mencapai objektif bagi meningkatkan tenaga kerja mahirnya sebanyak 15 peratus menjelang 2020 di bawah Rancangan Malaysia ke-11.

Najib berkata banyak peluang kerja telah diwujudkan dan industri tempatan menyokongnya menerusi pewujudan Kawasan Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang dan projek Baja Ammonia Sabah (Samur) dan pada masa sama, kemudahan penjagaan kesihatan di Sabah telah ditambah baik.

Kerajaan memperuntukkan kira-kira RM660 juta dalam bajet 2015 untuk meningkatkan keselamatan di Zon Selamat Timur Sabah, dengan dua kem baharu dan lebih 1,200 anggota tentera, katanya.

"Saya ingin memberi jaminan kepada anda: suara rakyat Sabah tidak pernah sekuat sekarang dalam kerajaan Persekutuan dan Barisan Nasional. Tetapi itu bukan sebab kenapa kami memberikan banyak penekanan kepada Sabah. Dan juga bukan sebab kenapa saya meminta Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Dr Ali Hamsa, untuk mengkaji semula pertindihan dalam membuat keputusan di antara kerajaan persekutuan dan kerajaan negeri, yang akan memperkasakan lagi pentadbiran kerajaan negeri Sabah.

"Kami mengambil tindakan ini kerana ia adalah tindakan yang betul, kerana kami mementingkan keterangkuman, dan kerana kami mengakui bahawa dalam sistem demokrasi persekutuan, hak untuk negeri-negeri membuat keputusan sendiri mesti dihormati," kata Najib. -BERNAMA

Comments

Popular Posts