Borak TENTANG HUDUD PAS. Jom baca

Pu3 nak share perbualan dalam kump. Tk perlu pu3 maklumkan kump apa dan siapa. Cukup ia sebagai info yg oerlu kita tahu. Puteri akan gunakan perkataan A- seterusnya. Jom baca

A: 2 hari lepas dalam satu seminar yg di anjurkan pas ketua hakim syarie kelantan menegur pas x serius dalam hudud walaupun dah diluluskan 20 lalu . Pas Terkedu dalam teguran yg sinis itu. Tapi ia teguran yg membina. teguran bg memperbaiki keadaan kan bagus

B: Tindakan ketua hakim syarie tu betul.

C: bocor..ketua hakim syarie kelantan dah tau taktik hudud PAS..tu sebab dia tegur..kalau tak dia pun dah tegur 18 tahun dulu

B: Sila baca ini juga. Cuba fikirkan apa yg ditulis : http://www.zul4kulim.blogspot.com/

A: Betul, yg betul kita sokong yg tak betul kena tegur baru la harmoni

: Kalau saya , dua dua yg kuat cakap ni saya nak tgk sapa yg implement dulu saya akan support. Kerana bernaung dibawah hukum allah ni wajib ke atas muslim. Kita kena ingat hudud bukan milik pas ia milik bagi setiap yg ngaku muslim

B: Jika hudud itu mengikut ketetapan hukum islam, ia sememangnya tidak boleh ditolak, tetapi by individu saya menolak hudud yg disediakan oleh PAS kerana ada yg tk kena. Paling terdekt seksyen 14 hudud yg diluluskan di tggnu 2002. Liwat. Baca

D: Kalau pasal hudud ni sebenarnya kita sbg org Islam mmg wajib sokong dan x susah utk laksana undang2 hudud x perlu pindaan perlembagaan pun...artikel 74 jadual 9 senarai II cukup jelas

: Dewan Undangan Negeri mempunyai bidang kuasa mutlak utk menggubal apa sahaja undang2 yg berkaitan kesalahan syarie spt mencuri,murtad,merompak bersina...ini kesalahan syarie..kesalahan hudud

: Semua itu hak kerajaan negeri utk laksanakan kerj persekutuan x blh buat apa kalau kerj neg nk laksana

A: Tapikan D hudud tu undang undang yg menyelaputi semua yg x best tu ada pulak kes yg jadi bukan dibawah bidang kuasa mahkamah syarie pi civil tu yg kdg kdg terkilan tu

D: Yg musykilnya...perlaksanaan hudud yg digembar gemburkan Pas ini 1. Hudud hanya keluar bila dekat pru sahaja 2.Thn 1999 nik aziz kata sultan x luluskan tp bila pecah lubang yg Sultan dah tandatangan alasan nik aziz lak Tun M yg jd PM masa tu halang

: Then bila Tun M menafikan n keluar statement dr suk kel yg kerj negeri dah peruntukkan RM250k utk kaji semua benda pasal hudud ni...nik aziz kata x dpt laksana sbb peruntukan x cukup

A: Yg kita duk sebut zina mencuri merompak banyak lagi bab muamalah dan sbgnya yg kita jarang nak tgk

D: Persoalannya A bkn soal yg bcampur dgn undang2 sivil sbb bila nk laksana undang2 hudud tu...kita blh mskkan skali dlm hudud soalnya kenapa kita nk politikkan undang2 Islam

: Saya bkn peguam cuma bgtau apa yg saya tau...saya tgk sekarang keikhlasan utk Pas laksana hudud x der sbb kalau kita lihat dr kes anuar ibrahim...liwat n zina sudah cukup

A : Bg saya, dah malas nak pikir siapa nak champion hudud ni , saya nak baik siapa la yg bawa yg pasti mcm mana nak repositioning hudud dalam perlembagaan negara kalau perlu jadikan agenda bersama why not

D: Sbb apa yg Pas duk main sekarang pasal saksi...mana ada org nk berzina n meliwat nk panggil org utk tgk tp dlm Islam ada cara utk mengclarifiednya

A: Tolak tepi kalau hudud naik habis tgn byk kena ptgla apa la , baik kafir mahupun muslim kalau x buat jahat tak la kena

: Ok apa yg D text tu ada dlm quran explaination dia jelas sila rujuk ya

E: Apa pandangan anda kalau org islam je kena hudud, org bukan islam tak kena pulak? Adil ke tak?

D: Btl al-quran dah sebut dgn jelas

A: Not hudud utk semua baik islam mahupun bukan islam
Islam kan sarwajagat universal @ D awak rujuk makna surah an nur ayat 11 onward kena ikut exactly mcm tu tak ada excuse.

D: X timbul soal adil atau x tp kalau nk laksana semua kena sama Islam ke x ker...ni satu lg masalah undang2 ni x blh main2 buat cam tu...naper x nak buat kat bkn Islam kalau dah undang2 tu bagus sbb nak tarik undi bkn Islam jer

C: Bagi aku senang sangat..kalau laksana undang2 hudud ni nanti mesti JKM kena keluar lebih banyak peruntukan bila dah ada org islam yang kudung tangan kalau mencuri..yang bukan islam lak masih boleh kerja dan cari makan walau pun atas kesalahan yang sama

P/s: borak jika ada sambungannya akan pu3 kongsikan.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Comments