TRANSFORMASI PENDIDIKAN KERAJAAN TINGKAT TAHAP SOSIOEKONOMI RAKYAT SEMUA KAUM : NAJIB

KULIM:  Tranformasi kerajaan dalam bidang pendidikan terbukti berjaya meningkatkan tahap sosioekonomi rakyat pelbagai kaum di negara ini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata kerajaan komited untuk membangunkan bidang pendidikan berkualiti kerana melihat ia sebagai cara terbaik dalam membangunkan rakyat negara ini tanpa mengira kaum.

"Dengan cara ini (pendidikan) kita buat sekolah, sedia peluang pendidikan percuma, tambah kualiti pendidikan, saya percaya melalui usaha gigih kerajaan ini dapat lihat transformasi bersama bukan sekadar bidang pendidikan, tetapi (memajukan) juga rakyat Malaysia," katanya ketika berucap merasmikan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Paya Besar, Lunas, di sini hari ini.

Najib berkata kaedah bantuan seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) dan bantuan kebajikan hanya bantuan semasa untuk seketika tetapi kemudahan dalam bidang pendidikan, akan memberi peluang untuk pembangunan diri.

Hadir sama pada majlis itu adalah Menteri Besar Kedah Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah, Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid, Menteri Kesihatan yang juga Presiden MIC Datuk Seri Dr S.Subramaniam dan Timbalan Menteri Pendidikan Datuk P. Kamalanathan. - BERNAMA

Comments

Popular Posts