INFO: SUAMI PEGAWAI AMBANK YANG MAUT DITEMBAK SYUKUR ARWAH ISTERI DAPAT PEMBELAAN


KUALA LUMPUR:  Irwan Kamaruddin, suami pegawai Ambank  Norazita Abu Talib yang maut ditembak di cawangan Subang Jaya bank itu tahun lepas, bersyukur kerana isterinya mendapat pembelaan sewajarnya berikutan  pensabitan hukuman mati ke atas tertuduh kes itu.


"Syukur, Alhamdulillah apabila keadilan dapat ditegakkan bagi kematian arwah isteri saya apabila pembunuhnya dihukum gantung oleh pihak mahkamah," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Dalam kejadian itu Norazita, 38, maut ditembak suspek ketika membuka peti besi dalam bilik kebal bank berkenaan pada 23 Okt tahun lepas.

Norazita, yang berkhidmat selama 16 tahun dengan bank itu, meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala setelah ditembak dengan 'pump gun' oleh suspek yang juga seorang pengawal keselamatan di bank itu.

Irwan, 38, turut mengucapkan terima kasih kepada pasukan polis dan sistem keadilan negara yang memberi dirinya dan dua anaknya ketenangan kerana pemergian arwah isterinya dapat dibela.

Semalam, Mahkamah Tinggi menjatuhkan hukuman mati terhadap La Ode Ardi Rasila, 37, selepas dia didapati bersalah melakukan rompakan dan melepaskan tembakan menggunakan senjata api jenis 'pump gun'.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Akhtar Tahir menjatuhkan hukuman itu setelah berpuas hati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan itu.

Irwan berkata beliau amat berpuas hati dengan proses hukuman itu selepas setahun kematian isterinya.
"Selepas mendengar keputusan  mahkamah, saya segera menelefon anak saya untuk memaklumkan pembunuh ibu mereka dihukum gantung," katanya.

Pasangan itu mempunyai sepasang anak iaitu Nurnisa Nabila, 13, dan Muhammad Hazimi, 9. - BERNAMA

Comments

Popular Posts