HARI BERKABUNG MALAYSIA 22HB OGOS 2014


Hari ini. Merupakan hari berkabung Malaysia sempena memperingati Tragedu pesawat Malaysia Airlines MH17 yang ditembak jatuh. Hari jenazah mangsa tiba di Malaysia.

LADY nak kongsikan pengetahuan sempena hari ini.

Bismillahirrahmanirrahim,

As Salam...

Pada Jumaat 22 Ogos 2014, hari ini adalah hari untuk Berkabung Malaysia sempena memperingati Tragedi Pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17  yang telah di tembak jatuh pada 17 Julai 2014 di Wilayah Donestk,  Timur Ukhraine.  Pada hari tersebut mayat mangsa nahas MH17 warga Malaysia akan tiba di tanah air  (KLIA) lebih kurang pada jam 10 pagi menggunakan pesawat khas dari Amsterdam.


Majlis dan istiadat sebagai menghormati jenazah mangsa MH17 akan bertempat di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antara Bangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Rakyat semua di minta bertafakkur walaupun di mana mereka berada. Waktu bertafakkur selama seminit bagi menghormati jenazah mangsa nahas,  Jumaat antara 10.45 hingga 11.15 pagi.

Peraturan Hari Berkabung Malaysia 22 Ogos 2014 MH17


* Bendera Malaysia di kibarkan separuh tiang di seluruh negara pada hari berkenaan.
* Semua acara yang berunsur hiburan di tangguhkan pada hari berkenaan.
* Pakaian hendaklah warna-warna yang suram dan tidak warna terang/garang. Bagi yang beragama 
Islam dan terlibat secara langsung . mereka di galakkan memakai songkok  (tanpa lilitan warna putih), selendang hitam. 


* Pada hari berkenaan juga rancangan hiburan pada semua saluran radio dan televisyen hendaklah ditangguhkan dan diganti dengan bacaan Al-Quran dan program berunsur keagamaan.

Semoga keluarga dan sahabat handai mangsa nahas MH17 terus bersabar atas apa yang telah berlaku. Peristiwa ini juga mengingatkan kita agar mati itu pasti datang kepada kita semua yang hidup, cuma caranya dan di mana kematian itu berlaku hanya Allah juga yang maha mengetahuinya...Agar kita sama-sama muhasabah diri kita.
Wallahu'alam.

*** Ingatlah...Mati Itu Pasti ... Dari Nya kita datang dan kepada Nya jua kita akan di kembalikan...  Allahuakbar...

#berkabung
#MH17


Sumber gambar : MyNewshub.com

Comments

Popular Posts