KENAPA ANWAR CUBA ALIHKAN ISU TUNTUTAN COMANGO????


Bukan tuduhan bukan juga bersangka buruk. Tapi memang dia burukpun! Siapa lagi kalau bukan Anwar Bin Ibrahim! Acap kali LADY perhatikan corak isu yang dikeluarkannya. Apabila menyentuh hal berkaitan dengannya, sudah semestinya dia akan berusaha mengalihkan perhatian ke isu yang lain. Dengan lebih tepat... ubah topik.!

LADY setuju dengan artikel di bawah ini. Sila baca ya dan kemudian fahmi kenapa LADY bersetuju dengannya!

Intipan Amerika, Cubaan Anwar Alih Isu Tuntutan Comango

Ketika semua masyarakat Islam dunia khususnya Malaysia sedang memberikan tumpuan serius terhadap tuntutan Gabungan NGO Hak Asasi Manusia (Comango), Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim dilihat cuba mengalih perhatian masyarakat dengan mengadakan sidang akhbar bagi membangkitkan isu lain.

Bertempat di Parlimen semalam, dia mengatakan kerajaan Barisan Nasional, pimpinan YAB Datuk Seri Najib Tun Razak takut untuk mengkritik Amerika Syarikat ekoran dakwaan berhubung kegiatan intipan yang dilakukan. Konon atas dasar prihatin, dia mengatakan kerajaan Malaysia seharusnya bangkit mempertikaikan tindakan tidak bertanggungjawab itu.

Namun, persoalannya ialah, sekiranya benar Anwar prihatin terhadap isu dan masalah negara, mengapakah dia langsung tidak menyentuh berhubung tuntutan yang dikemukakan oleh Comango? Bukankah isu tersebut juga tidak kurang pentingnya, tambahan pula ia menyentuh sensitiviti agama Islam? Atau mungkinkah Anwar juga turut bersetuju dengan tuntutan yang dikemukakan oleh Comango itu?

Antara tuntutan yang dikemukakan Comango adalah hak kebebasan orientasi seks LGBT, hak kebebasan murtad bagi orang Islam dan hak kesamarataan agama di negara ini selain mempersoalkan kes tuntutan penggunaan kalimah Allah oleh penganut Kristian, larangan terhadap penganut ajaran Syiah dan hak seorang bapa beragama Islam untuk mengislamkan anak-anak di bawah umur.

Selain daripada itu, Comango juga secara spesifik mendesak Seksyen 377A Kanun Keseksaan berkaitan jenayah liwat dan enakmen-enakmen jenayah syariah yang bertujuan menyekat gejala LGBT, murtad serta penyebaran ajaran Syiah dimansuhkan.

Kerajaan sebelum ini memberikan jaminan tidak teragak-agak mengambil tindakan ke atas mana-mana anasir yang cuba menjejaskan keharmonian dan mencabar Perlembagaan Persekutuan termasuklah Comango. Ia disifatkan sebagai pencabulan kepada Perlembagaan Persekutuan dan undang-undang Islam dan tindakan akan diambil mengikut peruntukan undang-undang sedia ada.

Selain itu, beberapa pertubuhan bukan kerajaan yang diketuai oleh Gabungan pertubuhan-pertubuhan Islam Dalam Proses Semakan Berkala Sejagat (MuslimUPRo) dilihat turut memainkan peranan yang proaktif bagi mendesak tindakan terhadap Comango.

Malah media arus perdana semalam melaporkan, MuslimUPRo akan menghantar memorandum kedua bagi mencadangkan penubuhan satu pasukan khas ke Pertubuhan Negara-negara Islam (OIC) bagi menangani isu Islamophobia dan isu hak asasi manusia yang terkeluar dari landasan Islam.

Delegasi MuslimUPRo sebelum ini telah memantau tuntutan yang dibuat oleh Comango termasuk dalam isu proses semakan berkala sejagat (UPR) ke atas Malaysia yang memasuki pusingan kedua melalui Majlis Hak Asasi Manusia PBB di Geneva, Switzerland pada 24 Oktober lalu.

MuslimUPRo dianggotai pertubuhan Islam utama negara antaranya Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (Pembela), Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat), Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Persatuan Cina Muslim Malaysia (Macma) dan Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM).

Anak perempuan Anwar, Nurul Izzah sebelum mengatakan tuntutan Comango itu tak membahayakan negara.

Kesimpulannya sebagai Ketua Pembangkang, Anwar seharusnya berani untuk tampil bagi menyatakan pendiriannya berhubung tuntutan yang dikemukakan itu. Apa guna berlagak alim, sekiranya takut untuk menyatakan pendirian pakatan pembangkang dalam isu Comango.

Sumber: AAKJ Blog

Semalam LADY membaca sepintas lalu perkataan yang pernah dilaungkan sehingga berlaku rusuhan terburuk hanya kerana nak membela dirinya tahun 1998. REFORMASI pada status twitter Anwar. Kali ini dia nak reform apa pula? Apa yang dia lakukan sekarangpun dah ada reform nya. Bukan menuju kebaikan tetapi kepada kehidupan penuh kegelapan!

Lebih banyak membaca cerita sensasi yang dia sendiri tidak pasti adakah ia isu wajar diketengahkan. Yang peliknya hal tuduhan pengundi bangladesh 40k yang digambar gamburkan semasa PRU 12 pun sehingga kini tidak ditunjukkan BUKTI kebenarannya. Jika disentuh, dengan SEPANTAS KILAT otak liciknya mewujudkan cerita lain untuk menutup LUBANG yang dia sendiri gali.

LADY simpati pula pada individu yang mudah bebenor DIPERDAYA dengan kepetahan bicara Anwar ini. Agaknya kemalasan untuk mempertimbangkan atau memikirkan hal-hal sebegini sehingga mereka menelan bulat-bulat apa sahaja kenyataan yang dikeluarkannya. 

Comments

Popular Posts