TARIKH AKHIT PEMBUBARAN PARLIMEN 30 APRIL: SPR


KUALA LUMPUR, 28 Mac – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada Khamis memperjelaskan bahawa tarikh sebenar pembubaran Dewan Rakyat secara automatik ialah pada 30 April dan bukan 28 April seperti yang banyak dilaporkan sebelum ini.

Pengerusinya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata ini berikutan tarikh 28 April itu jatuh pada hari Ahad.
Beliau berkata tempoh matang dibawa ke hari Isnin, 29 April dan Dewan Rakyat akan terbubar secara automatik pada tengah malam hari itu bagi membolehkan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 diadakan sekiranya tidak dibubarkan lebih awal.

"Perubahan tarikh itu adalah berdasarkan peraturan yang ditetapkan SPR dan disahkan oleh bahagian undang-undang suruhanjaya ini," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

"Ini adalah pengiraan yang dibuat oleh bahagian undang-undang SPR di mana ada tarikh-tarikh cuti yang tidak boleh dikira," katanya.

Sebelum ini, banyak pihak membuat andaian bahawa Dewan Rakyat sepatutnya terbubar sendiri pada 9 Mac lepas berikutan PRU ke-12 diadakan pada 8 Mac 2008.

Bagaimanapun, tarikh cukup tempoh satu penggal atau lima tahun pilihan raya umum dikira berdasarkan tarikh hari pertama Dewan Rakyat bersidang selepas pilihan raya umum diadakan, bukan berdasarkan tarikh pilihan raya berlangsung.

Dewan Rakyat bersidang buat kali pertama pada 28 April 2008, iaitu 51 hari selepas tarikh PRU ke-12.

Sumber: umno online

Ps: semalam .. dalam program. Seorang rakan pu3 menyatakan kebimbangannya tatkala menjelang pembubaran auto negeri Sembilan. Pu3 pun tanyalah.. apa masalah jika N9 dah bubar. Dia kata. Mestilah Malaysia kena bubar. Pu3bpun katalah. Dah bubar oun.. tak semestinya semua kena bubar. Ada akta yang berkaitan membolehkan pentadbiran diteruskan walau tiada lagi bergelar YANG BERHORMAT. Lagipun.. Parlimen bubar hujung april. Sabah lagilah lama. Awal Mei!

Alahai... sayang sungguh. Pu3 tengok rajin bebenor dia bergerak aktif dalam laman sosial. Tetapi tak sedikitpun tak menggunakan kemudahan info dihujung jari sebagai bahan menambah pengetahuan.

Pada pandangan py3. Situasi kurang mengetahui maklumat sebegini.. bukan saja rakann pu3 itu. Pu3 mengandaikan.. dalam  20% pengamal laman sosial  memiliki masalah sama. Kemudsn internet hanya untuk FACEBOOK semata!!!!!

Comments

Popular Posts