PERBANDINGAN TRANUNGKITE ONLINE VS APAKATA BLOG HIMPUNAN UMNO BUKIT JALIL

PEWARIS ANAK BANGSA

dua hari lepas, pu3 terjumlah artikel 'analisis isu" yang disiar dalam tranungkite oline menyentuh cerita kehadiran ahli UMNO di studium Bukit Jalil pada 11hb mei 2012. Hanya beberapa jam selepas Datuk seri Uama rais membuat kenyataan anggaran sebenar jumlah perusuh BERSIH yang berjaya berkumpul di kawasan dataran Merdeka 28hb April 2012 mengikut sistem fotografi blok hanya dalam 22,270. Jom kita buat perbandingan.
Rumusan sibuat oleh Pertubuhan Berita Nasional menggunakan sistem blok fotografi : 22,270 orang sahaja yang melibatkan diri dalam BERSIH 3.0

    . Dalam artikel "66th UMNO Birthday Celebration: How Many Were Inside The Stadium? Posted on Monday, May 21 @ 17:30:00 PDT Dilulus untuk paparan oleh lararatu"

 penulis menolak bahawa jumlah yang berkumpul pada malam berhimpun UMNO dalam studium tersbut tidak mencapai 100 ribu seperti mana yang dinyatakan oleh media arus perdana. penulis mengatakan bahawa jumlah yang hadir hanya 42,126. Kiraan ini dilakukan oleh penulis dalam tranungke online berdasarkan kiraan blok pada gambar ini :

pu3 kata. sistem blok fotografi yang diguna pakai oleh Pertubuhan Berita Nasional membuat pengiraan dari gambar atas udara. Ia jauh melibuti keseluruhan kawasan terlibat dalam DEMO BERSIH 3.0 sedangkan pengiraan sistem blok fotografi yang dibuat oleh penulis Tranungkite online dalam jarak dekat sangat. tidak meliputi keseluruhan studium bukit Jalil. 

Persoalan pu3. logikker pengiraan sistem Blok Fotografi Tranungkite online diterima pakai sebagai fakta mengatakan bahawa jumlah kehadiran ahli UMNO dalam studium hanya dalam jumlah tidak lebih 50 ribu orang?

persoalan kedua. DEMO BERSIH 3.0 diadakan bermula pagi sehingga petang. Gambar digunakan oleh Pertubuhan Berita Nasional lagiklah dari pencahayaan. tetapi pencahayaan latar bukit jalil yang digunakan oleh penulis Tranungkite online tetaliu jelas tidak menggambarkan suasa sebenar Himpunan UMNO di Bukit Jalil yang sahnya diadakan bermula jam 8:00 malam!
gambar ini digunakan oleh penulis tranungkite online dalam mengukuhkan pendapatnya menolak jumlah kehadiran ahli UMNO pada malam 11hb mei 2012

dan ini
gambar sumber tranungkite online menggunaan empty seat pad bahagian atas studium bukit jalil

cuba bandingkan gambar yang rakan pu3 sendiri ambil dalam studium bukit jalil pada malam tersebut.

sumber: rakan Puteri

sumber: rakan puteri
sumber: rakan puteri
menurut tranugkite online area belakang pentas VIP kosong. penulis ini sudah memperakui bahawa kawasan itu berada di belakang pentas utama. Secara logiknya, adakah orang ramai akan duduk di belakang pentas sedangkan mereka datang ke studium itu hendak memandang secara LIVE kepimpinan UMNO terutama sekali YAB PM. 

nampak sangat nak mencari kesalahan penulis tranung online. nak mencari ini, berilah gambar yang pu3 tak mampu menolak dan menerimanya! Masalahnya gambar yang diberikan masih boleh dipertikaikan logiknya.  pu3 juga nak tegur dari segi pencahayaan gambar ini dibuat. terlalu terang tanpa bantuan lampu sportlight yang sah akan menimbulkan cahaya putih melawan lens. tetapi gambar ini jelas sangat. Kenapa? kerana gambar ini diambil ketika hari MASIH SIANG. antara jam 12- 6 petang! Pu3 tahu, rombongan ahli UMNO dari bahagian-bahagian ada yang hadir awal kerana khuatir terlibat dengan kesesakan jalan raya menuju ke bukit Jalil. petugas puteripun jam 3 petang dah berkampung seluruhnya di Studium Bukit Jalil untuk memastikan pesiapan Himpunan UMNO sempena Ulang tahun UMNO ke-66 berjalan seperti mana yang dirancang!

perkara kedua yang disentuh pemandangan kosong yang ditunjukkan oleh penulis tranungkite online iaitu jumlah kehadiran ahli UMNO yang hadir dalam studium. Cuba perhatikan perbandingan yang pu3 sertakan ini. penggunaan zoom atau mengambil gambar secara dekat akan membantu menambah bilangan jika ramai ataupun akan kelihatan kosong. pu3 bukan jurugambar profesional. amatur je. suka-suka. tetapi secara pemerhatiab pu3. gambar di atas sangat BIAS.  posisi mengambil gambar zom pada kawasan LENGANG tu dijadikan bahan mengatakan jumlah kehadiran dalam studium kosong tak seperti yang dinyatakan oleh media arus perdana.  dan sekali lagi, pu3 katakan pencahayaan menunjukkan gambar ini diambil dalam masa masih cerah ataupun lebih mudah SIANG 


perkara ketiga. PENCAHAYAAN. penggunaan sportlight ini akan mampu memberi penjelasan bila masa gambar itu diambil. dan juga jarak yang digunakan gambar itu diambil. perhatikan gambar di atas ini dan lakukan perbandingan untuk menutuskan adakah apa yang pu3 katakan ini benar ataupun bohong. Besar sungguh lsportlight yang digunakan dalam gambar Tranungkite online bandingkan dengan gambar rakan puteri berikan. jauh dan nampak kecil. Adakah Studium Bukit Jalil menggunakan soprtlight tak sama saiz? Jawapabnya sama saiz. ertinya gambar tranungkite online ambil dalam jarak dekat ataupun penggunaan zoom terbesar. kerana apa? kerana nk menjejak kawasan KOSONG untuk dijadikan konon bukti menolak jumlah hadir ahli UMNO pada malam himpunan di Studium Bukit Jalil!

Pu3 nak cabar Tranungkite Online buat kiraan semula berpandukan gambar yang secara keseluruhan. bukan separuh atau suku bahagian sahaja untuk sistem blok fotografi. Ada berani? gunakan 3 gambar sumber rakan puteri untuk kiraan itu. betulker masih mempertahankan jumlah asal 42,126 orang sahaja lagi? 100 orang itu baru kiraan dalam studium. Belum kira lagi ahli UMNO yang berada pada booth luar studium.  kalau ada gambar lain. sila kongsikan pada pu3 untuk katakan pu3 memang salah!

jangan pintar membuat kelentong, pecah fakta tertampar muka. Kalau nk balun carilah bahan yang tepat. baru kata bijak pandai. Pesanan Pu3. biar akal dewasa, jangan otak budak!

Comments

 1. kamu orang nak gaduh pasal jumlah bilangan yang hadir dalam perhimpunan masing-masing...lantak korang la.
  aku yang atas pagar ni cuma pentingkan mana perhimpunan yang aman dan yang buat rusuhan!
  itu sahaja.
  kami lebih suka perhimpunan yang benar-benar aman dan bersih.
  Kami tidak suka perhimpunan yang meskipun guna nama aman dan bersih tetapi penuh dengan rusuhan dan kekotoran serta vandalisme.
  Sama juga dengan kepartian, kamu suka sokong atas nama sesebuah parti atau ngo kerana namanya ada perkataan Islam kerana nama tidak semestinya menggambarkan intipatinya.

  ReplyDelete
 2. terima kasih atas komen saudara tak bernama. selaku admin soal gaduh tu tak ada, tulisan di atas adalah menjawa pertuduhan yang dibuat. perkara akta tak boleh disembunyikan. sekurang2nya saudara tahu perkara sebenar.
  salam ukhwah

  ReplyDelete
 3. orang atas pagar tak bersuara, dia pangkah saja... yang datang bersuara boleh mengaku atas pagar, tapi.. hang kantoi.. dajeii! anon 7:27

  ReplyDelete
 4. CARILAH KERJA BERFAEDAH SIKIT..NI LAH MELAYU..KALAU KATA HAPRAK MARAH..TP NI JE KEJ ASIK NK MENJATUHKAN ORG SESAMA SENDIRI...BILA LA NK BERUBAH...CUBALAH CARI SUMBER YG BOLEH MENDATANGKAN FAEDAH KEPADA SEMUA RAKYAT MALAYSIA

  ReplyDelete
 5. hari ini tadi(26 may 2012) kerajaan pr selangor kononnye mengadakan himpunan belia selangor, kononnya akan dihadiri 1000 lebih orang, akan memenohi dewan bangunan MKN sec 7 shah alam.......tapi yg hadir cuma tak sampai 200 orang..anuar yg sepatutnye hadir membatalkan kehadiran disaat akhir kerana tak mendapat sambutan....sesi sebelah petang pula ramai peserta dah balik, yang tinggal cuma 100 orang lebih kurang...cuma berucap dihadapan tak sampai 70 orang...dengan itu berucap syok sendiri lah mat sabu dihadapan ramai kerusi yang kosong.....

  ReplyDelete
  Replies
  1. terima kasih atas perkongsian info ini. hehehehe biasalah. saudara dh jadi saksi program tersebut tak dapat sambutan. percyalah. esok akan dihebohkan dalam keadilan web mengatakan angka 200 menjadi 10 kali ganda. 20k sesak 1 dewan. 70 orang tu akan dikatakan 7 ribu. saya tk hairanlah kalau PR hebat dari segi menggandakan jumlah

   Delete
 6. Anak muda bersama UMNO..Hidup Umno

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts