APAKATA VS 2 GRADUAN PENGKHIANAT MELAYU

PEWARIS ANAK BANGSA

Pu3 nak refreashkan cerita sebagai pengalaman dan perkongsian supaya melayu tidak lupa! Pu3 terpanggil untuk mengulas pandangn mereka. biarlah ia cerita lama tetapi perlu diberi jawapan pada pandangan pu3

Di Ipoh, pada bulan Januari 2012 yang lalu dua graduan muda jurusan undang-undang daripada UiTM yang berminat dengan politik telah memilih untuk menyertai DAP. Mereka adalah Fairuz Azhan Amirruddin dan Dyana Sofya Mohd Daud.

Fairuz Azhan, 25, merupakan seorang penulis manakala Dyana Sofya, 24, seorang peguam.

Penyertaan mereka dilihat sebagai keseinambungan populariti parti tersebut di kalangan profesional Melayu yang semakin meningkat.


Kedua-dua mereka telah diperkenalkan dalam satu sidang media di ibu pejabat DAP Perak di sini hari ini.
Pencetus 13 Mei (dibahaskan di Dewan Rakyat baru-baru ini): dulu caci Melayu macam-macam...mau pijak kepala orang Melayu, sekarang mau tipu lagi ni 2 budak bangang


Dalam sidang media itu, Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang yang mengalu-alukan penyertaan Fairuz dan Dyana berkata, kemasukan mereka ke dalam DAP mengingatkan beliau kenangan manisnya menceburi bidang politik 46 tahun yang lalu.


2 budak Melayu yang pendek akai

Katanya beliau dapat merasakan idealisme, semangat cintakan negara dan sayangkan rakyat di kalangan golongan muda yang mahu membuat apa yang mampu bagi menambah baik negara tercinta ini.

Menurutnya DAP jelas dari dulu sampai sekarang merupakan parti untuk semua kaum, malah di Perak sahaja, DAP pernah mempunyai lima wakil rakyat Melayu.


“Jadi amat tidak logik jika DAP dituduh sebagai parti anti-Raja mahu pun anti-Melayu. Jika tidak, parti ini tidak mungkin wujud hari ini kerana parti DAP sudah pasti akan diharamkan jika mempunyai matlamat tersebut.


“UMNO bertanya siapa nak membela orang Melayu, Islam, dan Raja Melayu jika UMNO kalah dalam pilihan raya?  Dan kemungkinan besar itu akan berlaku, maka kita menjawab bahawa DAP dan Pakatan Rakyatlah yang akan membela dan mempertahankan orang Melayu, agama Islam, dan kedudukan Raja Melayu seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan,” jelas beliau.


Kit Siang yang juga Ahli Parlimen Ipoh Timur berkata dasar bersama Pakatan Rakyat jelas mempertahankan keluhuran Perlembagaan.


Pu3: perlembagaan mana yang Lim Kit Siang nak pertahankan tu? hak melayupun merka pertikaikan. kedaulatan undang-undangpun dia tak ikuti. kata nak menegakkan hak melayu?

Pengerusi DAP Perak Datuk Ngeh Koo Ham pula berkata ramai orang Melayu telah menyertai DAP sejak penubuhannya dan banyak pula yang memegang jawatan penting dalam parti serta diletakkan sebagai calon dalam pilihan raya.

“DAP tidak pernah diskriminasi terhadap orang Melayu. Ia adalah sebuah parti yang berbilang bangsa yang terbuka untuk semua orang. Ia berusaha ke arah sebuah sistem demokrasi sosial, dan parti demokrasi sosial ini tidak pernah menjadi parti cauvinis Cina mahu pun parti komunis seperti yang sering difitnah oleh UMNO.”

 

pu3: tak diskriminaskan melayu? bagaimana nasib orang melayu di Pulau pinang yang tidak diperakui hak mereka di atas tana perniagan oleh DAP? adakah itu dikatakn bukan amalan diskriminasi?

“Kita memang menjangkakan serangan daripada UMNO yang akan mengatakan bahawa DAP sedang melatih orang Melayu kononnya untuk menjadi Menteri Besar di pelbagai negeri.
Ngeh sedang mencari calon MB Melayu selepas Nizar didapati kritikal meroyannya

“Namun hari ini saya ingin sekali lagi menegaskan terutamanya bagi rakyat Perak bahawa DAP tidak mempunyai cita-cita tersebut, dan jika cerita tersebut keluar, ia hanya lagi satu fitnah daripada Barisan Nasional. DAP menyatakan sokongan penuh kepada Datuk Seri Nizar (daripada PAS) sebagai Menteri Besar untuk Perak,” katanya.


Nizar Meroyan, terjah ceramah UMNO di Tualang Sekah konon nak psiko tetapi cabut lari tak tahan dibalun
Sementara itu, Fairuz Azhan menjelaskan beliau menyertai DAP kerana tidak sanggup berdiam diri melihat negara semakin lama semakin dirosakkan oleh kerajaan UMNO-BN.
Beliau mengambil contoh kadar hutang negara yang semakin meningkat akibat sikap tidak bertanggungjawab kerajaan kini dan secara langsung menyebabkan rakyat menderita kerana pemotongan subsidi dan juga pengenalan cukai baru seperti GST yang bakal menambah beban rakyat.


Pu3: ada sesiapa boleh kenal pasti lepasan IPT ini, mereka mampu melanjutkan pegajian di bawah tajaan siapaya sehingga berjaya? pada pandangan pu3, memang kerajaan UMNO-BN kegagalan kerajaan hanya  kerana memanjakan pengkhianat ini sehingga mereka lupa diri dan tidak bersyukur. Subsidi diterima dari dalam kandungan sehingga berjaya mengalpakan mereka tentang jasa baik kerjaan UMNO-BN. Beban yang tak tahu tang mana. Subsidi tak pernah dikurangkan tambahn lagi unutk memberi perkhidatn pada rkyat adalah. nampaknya kedua budak bodoh ini lemah dalam isu perkembangan ekonomi dunia.

“Saya juga percaya dengan ideologi yang dibawa oleh parti. Mengikut pemahaman saya, Deklarasi Setapak yang menegaskan tujuan penubuhan DAP adalah untuk mempertahankan Perlembagaan negara. Ini juga bermaksud, DAP  mempertahankan agama Islam sebagai agama rasmi, menzahirkan kedaulatan Raja, Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi, dan kedudukan istimewa bumiputera.

Pu3: masih lagikah dua manusia pengkhianat Melayu mengakui kata-kata mereka ini setelah bulan Mei 2012?

“Saya juga berpegang kepada ideologi demokrasi sosial yang kejayaannya boleh dilihat di Pulau Pinang. Saya juga yakin bahawa DAP merupakan platform yang terbaik untuk membebaskan minda masyarakat daripada politik perkauman dan politik ketakutan.”


Pu3: politik perkuman dan ketakutan? rasanya dyana sofya dah tak tahu perkembangan politik Malaysia. Terlalu dangkal pengetahuannya. Bebaskan minda yang bagaimana? menyokong kebebasan sosial termasuk pengikhtirafan LGBT? kebebasan murtad?

Dyana Sofya pula berpendapat bahawa kejayaan urus tadbir cekap, akauntabel dan telus (CAT) oleh kerajaan negeri Pakatan Rakyat di Pulau Pinang yang dipimpin oleh Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng meyakinkan beliau untuk memilih DAP sebagai wadah politiknya.

“Bayangkan jika kejayaan CAT di Pulau Pinang boleh diketengahkan ke peringkat kerajaan pusat? Bukankah semua rakyat tanpa mengira kaum dan agama akan mendapat faedah secara lebih adil dan saksama?

“Kemiskinan tegar telah dihapuskan di Pulau Pinang dan kemakmuran negeri bertambah berlipat kali ganda. Mengapa kita tidak boleh mengimpikan itu di peringkat nasional?” katanya.


pu3: nampakkan betapa bodohnya mereka walaupun lepasan IPT. apa guna sijil pengajian tinggi tetapi akal tahap budak kecil!  kali ini apa dalam fikiran mereka selepas pengumuman karpl singh yang memperjuangkan perdana menteri bukan dari orang melayu. adakah masih agi dikatakan DAP memperjuangkan hak melayu

setelah hak orang melayu Islm di pulau pinang mac lepas, masih lagikah 2 budak bodoh ini memeperakui pentadbiran DAP di Puau pinang telu?

atau kata-kata kenyataan mereka hanyalah membodek DAP agak mereka diletakkan menjadi ketua kepimpinan unuk orang Melayu. bukan ak kenal orang melayu yang menyertai parti pembangkang ni. semua gila nafsu je

Comments

 1. Tahniah atas kesedaran anda berdua, bukan mcam melayu yg otaknya masih dijajah kekolotan UMNO..

  ReplyDelete
 2. Orang Melayu yg cetek otaknya je di terima masuk DAP ,kalau Melayu yg progressive ,pejuangkan Islam dan Melayu nya ,mati hidup balik lah boleh di terima ,suruh lah Anuar dan konco2 nya masuk DAP nak tengok kalau bole di terima ,kacau daun je..karpal n LGE nanti..

  ReplyDelete
 3. Bersatu kita bersatu
  Di bawah pemimpin penipu
  Tipu terus menipu
  Kita tipu melayu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bila pandai buat ayat mcm ni.. Sah nawaitu awak sgt busuk kan. Sila kemukakan perkara dikatakan "kita tipu melayu" itu. Saudara pengecut tak letak nama

   Delete
 4. Istilah Kerajaan BN -UMNO... mmg tidak ada dlm kamus...

  Hanya yang ada.. kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts