11 LANGKAH PENSTRUKTURAN DAN PENGUBAHSUAIAN BAJET 2016

PUTRAJAYA:  Dalam pembentangan pengubahsuaian Bajet 2016 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) hari ini, beliau mengumumkan tentang 11 langkah penstrukturan dan pengubahsuaian, sebagai lanjutan daripada pembentangan bajet sebelum ini.

Antara intipati yang mendapat perhatian umum adalah mengenai pelepasan khas cukai RM2,000 kepada pembayar cukai individu berpendapatan RM8,000 sebulan ke bawah untuk tahun taksiran 2015 dan pengurangan potongan KWSP sebanyak tiga peratus mulai Mac 2016 sehingga Disember 2017.

Selain itu, Najib juga ada menyebut mengenai penguatkuasaan serta-merta penjualan rumah berharga hingga RM300,000 yang terhad kepada pembeli rumah pertama.

Turut diumumkan adalah jaminan bahawa Kerajaan tidak akan menghentikan mana-mana penjawat awam termasuk lantikan kontrak, pelaksanaan satu kenaikan gaji tahunan kepada penjawat awam pada 1 Julai, dan keputusan Kerajaan yang tidak akan melaksanakan tambatan Ringgit.- ASTRO AWANI

Comments

Popular Posts