Followers

PERINTAH GAJI MINIMUM BERKUATKUASA 1 JULAI TANPA PENANGGUHAN


PUTRAJAYA:  Perintah Gaji Minimum 2016 iaitu RM1,000 sebulan bagi Semenanjung Malaysia dan RM920 sebulan bagi Sabah, Sarawak dan Labuan dikuatkuasakan mulai esok tanpa sebarang penangguhan, kata Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Richard Riot Jaem.

Beliau berkata dakwaan sesetengah pihak bahawa tiada masa yang mencukupi bagi para majikan untuk membayar gaji minimum baharu itu mulai tarikh itu adalah tidak berasas.

Katanya dakwaan bahawa kedudukan ekonomi semasa negara adalah kurang baik juga tidak tepat kerana pelbagai indikator, contohnya pertumbuhan produktiviti buruh bagi tahun 2015 menunjukkan peningkatan kepada RM75,538 daripada RM73,091 pada 2014.

Pelaburan Langsung Asing (FDI) bagi tahun 2015 juga menunjukkan peningkatan positif iaitu sebanyak RM43,435 juta daripada RM35,600 juta pada 2014, katanya.

"Dalam menetapkan kadar gaji minimum baharu ini, kerajaan telah meneliti semua syor Majlis Perundingan Gaji Negara (MPGN) dan mengambil pendekatan 'balanced approach' dengan mengambil kira kepentingan pihak majikan dan pekerja termasuk kedudukan ekonomi negara," katanya dalam kenyataan, di sini hari ini.

Kadar gaji minimum baharu itu diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semasa pembentangan Bajet 2016 di Dewan Rakyat pada 23 Okt 2015.

Riot berkata hebahan mengenai kadar gaji minimum baharu itu telah dibuat menerusi pelbagai saluran oleh kementerian termasuk melalui program libat-urus yang diadakan di seluruh negara sepanjang bulan Jun bagi meningkatkan kesedaran pihak majikan dan kesatuan sekerja berhubung Perintah Gaji Minimum 2016.

Beliau berkata aktiviti penguatkuasaan berhubung pembayaran gaji minimum akan dipergiatkan oleh Jabatan Tenaga Kerja bagi memastikan perintah itu dipatuhi.

"Mana-mana pihak yang tidak mematuhi perintah tersebut, jika disabitkan boleh dikenakan denda sebanyak RM10,000 bagi setiap kesalahan dan RM1,000 sehari bagi kesalahan berterusan di bawah Akta Majlis Perundingan Gaji Negara 2011.

"Majikan yang melakukan kesalahan berulang boleh dikenakan penalti sehingga RM20,000 atau lima tahun penjara atau kedua-duanya sekali," katanya.

Riot berkata pelaksanaan gaji minimum baharu meliputi semua majikan termasuk majikan sektor perhotelan dan mereka dikehendaki membayar gaji minimum iaitu gaji pokok (tanpa elemen caj perkhidmatan) tidak kurang daripada RM1,000 sebulan di Semenanjung Malaysia atau RM920 sebulan di Sabah, Sarawak dan Labuan.

Katanya majikan berintensifkan buruh disyorkan agar berusaha gigih ke arah mekanisasi dan automasi proses pengeluaran bagi meningkatkan produktiviti dan mengurangkan pergantungan kepada pekerja asing kurang mahir.

"Kerajaan yakin dasar gaji minimum ini akan mampu melonjakkan pendapatan pekerja sekali gus dapat membantu meningkatkan ekonomi negara dalam mencapai matlamat Negara Maju Berpendapatan Tinggi menjelang tahun 2020," katanya.

Maklumat lanjut mengenai pelaksanaan Perintah Gaji Minimum 2016 boleh didapati melalui Urus Setia Majlis Perundingan Gaji Negara di talian 03-88865156 atau e-mel minimumwages@mohr.gov.my atau mana-mana Pejabat Tenaga Kerja berdekatan. - BERNAMA

KETUA PUTERI UMNO SEMPORNA NAFI KELUAR PARTI


KOTA KINABALU:  Ketua Pergerakan Puteri UMNO Semporna Zakiah Kalipunya menafikan dakwaan bahawa beliau turut mengambil tindakan keluar parti sebaliknya memilih untuk setia dalam UMNO dan meneruskan wadah perjuangan sehingga tamat tempoh penggal.

Zakiah turut menegaskan bahawa beliau masih lagi sebagai Ketua Pergerakan Puteri UMNO di bahagian itu.

"Ini bagi menghormati mandat perwakilan puteri yang telah memberi kepercayaan kepada kami untuk meneruskan agenda wanita muda," katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Semalam, Naib Ketua UMNO Bahagian Semporna Datuk Dr Jaujan Sambakong mengumumkan keluar parti dan tindakan sama kononnya turut diambil tiga ketua sayap iaitu Ketua Pemuda Mohd Aziz Jamman, Ketua Wanita Manis Muka Dara termasuk Zakiah dan 300 lagi ketua cawangan bahagian itu.

Keputusan itu dibuat susulan tindakan Majlis Tertinggi (MT) UMNO pada Jumaat lepas menggantung keanggotaan Naib Presiden UMNO yang juga Ketua UMNO Bahagian Semporna Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

Dalam pada itu, Zakiah berkata Pergerakan Puteri UMNO Semporna turut menggesa agar Lembaga Disiplin UMNO mempercepat laporan siasatan tuduhan perlanggaran disiplin oleh Shafie bagi membolehkan akar umbi UMNO di Semporna khususnya anggota puteri meneruskan kesinambungan perjuangan parti.

"Puteri UMNO Semporna sangat menghormati Datuk Seri Mohd Shafie Apdal selaku pemimpin yang disegani dan disayangi. Walau bagaimanapun, kami juga menghormati ketetapan yang dibuat oleh MT UMNO selaku pucuk pimpinan parti.

"Keputusan ini amat sukar, tetapi demi kelangsungan survival wanita muda, maka ia adalah yang terbaik bagi semua anggota puteri UMNO Semporna," katanya. - BERNAMA

KERAJAAN AKAN TERUS BANT7 RAKYAT WALAUPUN DIHINA


PUTRAJAYA:  Kerajaan akan terus menjaga kebajikan dan menghulurkan bantuan kepada rakyat walaupun adakalanya dihina dan ditohmah termasuk dianggap 'memberi dedak' kepada rakyat.

Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, kecenderungan ini juga terbukti menyumbang kepada faktor kemenangan  besar Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Sungai Besar dan Kuala Kangsar serta Pilihan Raya Negeri Sarawak baru-baru ini.

Kemenangan katanya memberi petunjuk bahawa rakyat sentiasa menerima kerajaan sedia ada yang komited mendahulukan kepentingan rakyat meskipun dilanda pelbagai tomahan.

"Alhamdulillah di Malaysia ini kita dapat mara ke hadapan. Sebab kita telah memilih sebuah kerajaan yang sentiasa mengutamakan kemaslahatan umat dan rakyat Malaysia. Kita mengutamakan kebajikan rakyat. Kita mendahulukan kepentingan rakyat.

"Sebab itulah walaupun kita diserang dengan pelbagai fitnah, tomahan dan juga separuh benar dan separuh tidak benar, tetapi kemenangan pilihan raya di Sarawak dan juga Sungai Besar dan Kuala Kangsar baru-baru ini membuktikan bahawa rakyat memberi keyakinan kepada kita," katanya ketika berucap pada program Nur Ramadan Wilayah Persekutuan Putrajaya di Masjid Putra pada Sabtu.

Pada majlis itu  kira-kira 2,000 golongan asnaf, anak-anak yatim, ibu tunggal, warga emas dan golongan OKU dari sekitar Putrajaya menerima sumbangan daripada Kementerian Wilayah Persekutuan dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Program Nur Ramadan yang diadakan di 13 Parlimen Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan tahun ini memperuntukkan sumbangan wang tunai berjumlah RM1.3 juta kepada 8,750 golongan kurang berkemampuan.- Astro Awani

SAYA TETAP SERIA BIARPUN PERNAH JADI TAHANAN ISA: AHMAD ZAHID


KUALA LUMPUR:  Kesabaran dan kesetiaan adalah perkara paling penting dalam dunia politik, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Tegas Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri, dua perkara itu adalah antara faktor yang meletakkan beliau terus ke hadapan.

Kepada beliau, walaupun pernah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada 1998, beliau tetap bertahan dan yakin kesetiaannya telah meletakkan beliau pada kedudukannya hari ini.

"Saya sabar, ikut arus dan setia kepada parti dan kini saya berada di sini, kesetiaan adalah penting," katanya dalam rancangan temu bual terbitan Astro AWANI, Obviously Harith Iskander (OHI), pada Sabtu.

Sementara itu Ahmad Zahid memaklumkan arena politik masa kini lebih canggih dengan cabaran baharu perlu diberi perhatian terutama melibatkan generasi muda.

"Persekitaran politik pada ketika dahulu lebih mudah berbanding ketia ini. Sekarang wujudnya golongan pertengahan dan saya berpendapatan kerajaan perlu memberi tumpuan kepada isu dan permintaan mereka.

"Permintaan mereka sudah berubah, keperluan mereka juga berubah, kami perlu beri tumpuan jika kami mahu kekal releven di kalangan golongan ini," katanya lagi.

Jelas Ahmad Zahid, perubahan minda berlaku dan emosi golongan yang dipanggil Gen Y dan Gen Z ini lebih cerdik dan pandangan mereka juga lebih kritikal.- ASTRO AWANI

KENYATAAN MEDIA UNTUK TEGAH TUDUHAN TIDAK BENAR TWRHADAP PERDANA MENTERI


KUALA LUMPUR:  Setiausaha Akhbar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Tengku Sharifuddin Tengku Ahmad menegaskan beliau mengeluarkan empat kenyataan akhbar untuk menjelaskan dan menegah tuduhan-tuduhan yang tidak benar terhadap Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak.

Katanya berkata beliau mempunyai tugas dan tanggungjawab berat dan besar untuk membela dan menegah tuduhan-tuduhan tidak benar itu agar masyarakat mendapat gambaran dan fakta sebenar yang telah dikelirukan dengan sengaja oleh pihak-pihak tidak bertanggungjawab untuk tujuan politik tertentu.

Dalam pernyataan pembelaan yang difailkan pada 14 Jun melalui Tetuan Jahaberdeen & Co, katanya beliau tidak pernah berniat jahat atau 'malice' dalam menerbitkan kenyataan-kenyataan media itu tetapi ia diterbitkan untuk pengetahuan dan kepentingan rakyat Malaysia.

Tengku Sharifuddin, 54, berkata demikian dalam pernyataan pembelaannya terhadap saman fitnah yang difailkan bekas Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Mahathir, 51, terhadapnya pada 3 Mei lepas dengan mendakwa defendan  mengeluarkan empat kenyataan fitnah pada 15, 20, 23 dan 26 April lepas.

Dalam pernyataan pembelaannya itu, defendan juga menegaskan bahawa beliau bertanggungjawab untuk memberi pencerahan kepada rakyat berkaitan kenyataan politik oleh pihak tertentu apabila kenyataan itu adalah palsu dan tindakan-tindakan politik yang mempunyai agenda jahat bertujuan menggugat perjalanan sebuah kerajaan.

Pada ketika itu, katanya ada isu-isu dan tuduhan-tuduhan yang tidak baik bermotifkan politik untuk mengganggu tugas dan kedudukan Perdana Menteri dan beliau selaku Setiausaha Akhbar kepada Perdana Menteri telah mengambil tindakan yang betul dan tepat mengeluarkan kenyataan media untuk menjelaskan bagi pihak Perdana Menteri.

Tengku Sharifuddin berkata kenyataan-kenyataan media itu adalah komen-komen adil dan berpatutan berdasarkan fakta-fakta, isu-isu dan perkara yang telah timbul dan hangat dibincangkan pada masa itu.

Oleh itu, katanya adalah berpatutan dan munasabah beliau yang berjawatan itu memberi komen-komen adil dan berpatutan berdasarkan fakta-fakta sedia ada pada ketika itu.

Tengku Sharifuddin berkata kesemua kenyataan media itu diterbitkan dalam kapasiti rasmi dan umum defendan sebagai Setiausaha Akhbar kepada Perdana Menteri dan diterbitkan di saluran media rasmi pejabat Perdana Menteri termasuk di halaman Facebook rasmi "PMO Malaysia" iaitu Pejabat Perdana Menteri Malaysia.

"Hal ini adalah terbukti bahawa kenyataan-kenyataan media tersebut bukanlah pengataan-pengataan peribadi daripada defendan," katanya.

Beliau berkata kenyataan-kenyataan media itu jika dibaca secara keseluruhan atau berasingan dalam maksud biasa dan lazim tidak langsung mempunyai unsur fitnah kepada plaintif.

Katanya sebagai penjawat awam dan Setiausaha Akhbar kepada Perdana Menteri, beliau mempunyai tanggungjawab dan tugas untuk memberi penjelasan dan kenyataan terhadap situasi politik di negara ini dan beliau juga dipertanggungjawab untuk bertindak serta memberi kenyataan kepada perkembangan politik di negara ini.

Dalam pernyataan pembelaan itu, Tengku Sharifuddin memohon kepada mahkamah supaya tuntutan saman Mukhriz itu ditolak dengan kos.

Peguam mewakili defendan, Datuk Seri Jahaberdeen Mohamed Yunoos semasa dihubungi berkata beliau akan memfailkan permohonan untuk membatalkan saman itu atas alasan saman itu menyalahgunakan proses mahkamah atas alasan politik.- BERNAMA

LAPORAN 4 LAGI RAKYAT MALAYSIA DICULIK HANYA KHABAR ANGIN : KPM


KUALA LUMPUR:  Laporan kononnya empat warga Malaysia menjadi mangsa penculikan terbaru oleh kumpulan pengganas di selatan Filipina hari ini hanya khabar angin, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata pihak berkuasa Filipina juga tidak menerima maklumat berhubung kejadian culik seperti yang dilaporkan media negara itu.

"Ia hanyalah khabar angin sahaja dan polis juga tidak menerima apa-apa maklumat berhubung laporan itu buat masa ini," katanya kepada Bernama.

Sebuah laporan berita Filipina memetik Ketua Polis Tawi-Tawi, S/Supt Joselito Salido sebagai berkata sekumpulan suspek tidak dikenali didakwa membawa tebusan rakyat Malaysia itu ke pantai Sitankai, Tawi-Tawi sebelum memindahkan mereka ke Sulu.

Terdahulu, Khalid dilaporkan berkata pihaknya masih menunggu pengesahan daripada pihak berkuasa Filipina mengenai laporan media negara itu.- BERNAMA

PINDAAN AKTA KANAK-KANAK PERLU DIWARTA SECEPAT MUNGKIN: AZIZAH


KUALA LUMPUR:  Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menggesa pindaan yang dicadangkan terhadap Akta Kanak-Kanak diwartakan secepat mungkin, kata Timbalan Menterinya Datuk Azizah Mohd Dun.

Cadangan pindaan yang melibatkan lebih 70 peratus penggubalan akta itu termasuk peruntukan bagi daftar pesalah seks yang dijangka siap awal tahun depan.

Katanya, pihaknya sentiasa berhubung dengan pejabat Peguam Negara mengenai isu ini dan bercadang akta ini dikuatkuasakan secepat mungkin.

"Badan bukan kerajaan (NGO), sekolah, tadika, juga pihak masjid dan gereja, mana-mana organisasi yang mengambil sukarelawan untuk membantu golongan miskin ataupun kanak-kanak perlu berhati-hati.

"Ini mungkin adalah 'wake-up call' kepada semua," kata Azizah selepas Sambutan Ulangtahun ke 50 Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) di sini, pada Jumaat.

"Kami sentiasa berusaha untuk mempercepatkan proses ini. Kami mahu pindaan akta ini diluluskan di Parlimen dan sekarang kami mahu digazet secepat mungkin supaya ia boleh dikuatkuasakan," katanya lagi.

Menurut Azizah, peruntukan daftar pesalah seks ini akan melibatkan semua penjenayah seks ke atas kanak-kanak di dalam dan luar negara.

Baru-baru ini, Menteri Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim menetapkan mekanisme bagi penguatkuasaan undang-undang yang telah dikemaskini disiapkan menjelang awal 2017.

Satu pasukan petugas telah ditugaskan dalam menyelaras dan memastikan pelaksanaan perubahan akta kepada semua agensi yang terlibat.

Susulan kes pedofilia yang menggemparkan Malaysia, pihak kementerian bersama Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sedang merangka dan menggubal Prosedur Operasi Standard (SOP) baru dengan mewujudkan kursus yang menepati keperluan semasa bagi memberi pendedahan kepada masyarakat mengenai isu ini.- ASTRO AWANI

BANTUAN KHAS RM500 UNTUI PENJAWAT AWAM SEMPENA AIDILFITRI


KUALA LUMPUR:  Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini mengumumkan pemberian Bantuan Khas Kewangan RM500 kepada 1.6 juta penjawat awam sebagai persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Dalam kenyataan di sini, beliau berkata bantuan khas RM250 akan turut dinikmati 743,000 pesara kerajaan sebagai menghargai jasa perkhidmatan mereka.

"Pembayaran bagi bantuan khas ini akan dibuat pada 13 Jun ini," katanya sambil menambah ia melibatkan anggaran peruntukan kewangan RM1 bilion.

"Kerajaan berharap pemberian bantuan khas ini dapat meringankan beban kewangan penjawat awam dan pesara bagi persiapan Hari Raya Aidilfitri 2016," kata perdana menteri.

Najib menarik perhatian bahawa penjawat awam akan menikmati satu kenaikan gaji tahunan (KGT) pada Julai ini yang melibatkan anggaran implikasi kewangan RM1.1 bilion.-BERNAMA

4 RAKYAT MALAYSIA DICULIK DI PERAIRAN SABAH DIBEBASKAN


KUALA LUMPUR:  Empat rakyat Malaysia yang diculik oleh lapan lelaki bersenjata di perairan Semporna, Sabah berhampiran Pulau Ligitan pada 1 April, telah dibebaskan, lapor The Star Online pada Rabu.

Menurut laporan tersebut, keempat-empat kelasi dari Sarawak itu dibebaskan oleh kumpulan Abu Sayyaf dan telah kembali ke Sandakan, Sabah, awal hari ini.

Memetik laporan dari Jolo, dipercayai bahawa perunding Malaysia dan Filipina berjaya mendapatkan pembebasan empat individu tersebut selepas beberapa siri rundingan.

Astro AWANI kini sedang cuba menghubungi Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Abdul Rashid Harun bagi mendapatkan pengesahan.

Keempat-empat lelaki berumur 21 hingga 34 tahun itu bertugas di sebuah kapal didaftarkan atas nama 'Masfive 6' dan ketika kejadian, mereka dalam perjalanan pulang ke Malaysia setelah selesai membawa kayu balak ke Manila, Filipina.

Mereka ialah Wong Teck Kang, 31; Wong Hung Sing, 34; Wong Teck Chii, 29, dan Johnny Lau Jung Hien, 21.- ASTRO AWANI

AMBIL PENGAJARAN DARIPADA KES PEDOFIL RICHARD HUCKLE : NAJIB


KUALA LUMPUR:  Datuk Seri Najib Tun Razak meminta rakyat mengambil pengajaran daripada kes pedofil warga Britain, Richard Huckle bagi mencegah kanak-kanak Malaysia daripada menjadi mangsa serangan seksual.

Perdana Menteri berkata semua pihak perlu memastikan kanak-kanak tidak terdedah kepada situasi atau keadaan di mana orang yang tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan ke atas mereka.

"Mereka yang bertanggungjawab ke atas penjagaan kanak-kanak mestilah lebih prihatin dan peka bagi mencegah perbuatan terkutuk ini dari berlaku," kata Najib di laman Facebook.

Perdana menteri berkata beliau berasa amat marah dan sedih apabila mengetahui mengenai kes penderaan seksual ke atas kanak-kanak Malaysia oleh Huckle.

Huckle, 30, dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh mahkamah Britain selepas mengaku salah atas 71 pertuduhan penderaan seksual ke atas kanak-kanak di Malaysia.

Dia dikehendaki menjalani hukuman minimum penjara 25 tahun.

Dia dilapor melakukan pelbagai kesalahan bersifat seksual ke atas 200 kanak-kanak Malaysia berusia antara enam bulan dan 12 tahun, dari 2006 hingga 2014.- BERNAMA

KEMATIAN MENANTU TPM: POLIS AMBIL KETERANGAN 11 INDIVIDU


KUALA LUMPUR:  Polis telah mengambil keterangan 11 individu dalam siasatan berhubung kematian Datuk Syed Alman Zain Syed Alwi, menantu timbalan perdana menteri, susulan rawatan gigi di Bangsar, minggu lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur SAC Rusdi Mohd Isa berkata dua doktor klinik gigi yang merawat allahyarham antara individu yang diambil keterangan semalam.

"Polis turut ambil keterangan daripada pihak Kementerian Kesihatan dan kakitangan klinik. Buat masa ini, tiada individu ditahan," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Beliau berkata polis akan merujuk kertas siasatan kepada Jabatan Peguam Negara selewat-lewatnya minggu ini untuk tindakan lanjut.

Syed Alman Zain, 44, merupakan suami kepada anak sulung Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Nurulhidayah, 37.

Allahyarham dilaporkan pergi ke klinik bersama seorang rakan pada kira-kira 6 petang Rabu lepas untuk mendapatkan rawatan gigi sebelum tidak sedarkan diri.

Allahyarham kemudian dikejarkan ke Pusat Perubatan Universiti Malaya dan disahkan meninggal dunia.

Pada Jumaat lepas, Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh Ishar Singh dilaporkan berkata polis mengambil keterangan beberapa individu bagi membantu siasatan berhubung kematian Syed Alman Zain.

Kes disiasat mengikut Seksyen 304 Kanun Keseksaan kerana menyebabkan kematian, kata Amar Singh.- BERNAMA

KERAJAAN PULAU PINANG TIDAK PERNAH MOHON PROJEK TEROWONG: FADILLAH


BAGAN SERAI:  Kerajaan negeri Pulau Pinang tidak pernah memohon kepada kerajaan Persekutuan untuk melaksanakan projek pembinaan terowong dasar laut di negeri itu.

Menteri Kerja Raya Datuk Seri Fadillah Yusof berkata sebarang perancangan jalan di Pulau Pinang termasuk pembinaan terowong perlu dirujuk kepada kerajaan Persekutuan terlebih dahulu.

"Ketua Menteri Lim Guan Eng kena ingat sebarang pembinaan jalan tertakluk kepada Kementerian Pengangkutan dan jalan terletak di bawah Akta Pengangkutan Jalan.

"Kalau dia (Guan Eng) nak kenakan tol pun dia kena rujuk dengan kerajaan Persekutuan," katanya kepada pemberita selepas Majlis Perasmian Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu di sini hari ini oleh Menteri Besar Perak Datuk Seri Zambry Abd Kadir.

Persimpangan yang turut mempunyai plaza tol itu mula dibina pada 2012 dan siap bulan lalu.

Fadillah diminta mengulas kenyataan Guan Eng yang berkata pembinaan terowong dasar laut di negeri itu tidak perlu mendapat kelulusan kerajaan Persekutuan kerana ia merupakan hak kerajaan negeri.

Terdahulu, dalam ucapan perasmiannya, Fadillah berkata 100,000 pengguna dijangka menggunakan Persimpangan Bertingkat Alor Pongsu di Kilometer 181.4 Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) yang dibuka sepenuhnya mulai jam 10 malam tadi.

Katanya persimpangan bertingkat yang dibina dengan kos kira-kira RM100 juta itu akan menghubungkan kawasan Alor Pongsu, Bagan Serai dan Selama, Perak ke PLUS dengan tempoh perjalanan dipendekkan daripada 45 minit kepada 10 minit.

"Ini kerana kerajaan sedar lebuh raya memainkan peranan amat besar sebagai pemangkin pembangunan negara, sekali gus mampu menjana pertumbuhan kawasan sekitar dengan lebih pantas.

"Selain itu, persimpangan bertingkat ini bakal menjadi laluan alternatif di sepanjang Jalan Persekutuan 147, iaitu Jalan Bagan Serai-Selama ke Lebuhraya Utara-Selatan," katanya.- BERNAMA