Followers

DEMI ANWAR ANAK DIPERJUDIKAN????LADY tak taulah bila lah penguatkuasaan dasar perlindungan kanak-kanak daru dieksploitasikan oleh orang dewasa??!! Dah beratus dozen rasanya pelbagai gambar telah dihantar oleh individu dan komen dari pembaca awam tapi... hanya kenyataan amaran sahaja yang dikeluarkam tetapi tindakan tetap belum berlaku!

Mengikut kefahaman dan info yang LADY tahulah, salah satu prasa yang ada dalam dasar perlindungan kanak-kanak adalah :


Eksploitasi merujuk kepada penggunaan kanak-kanak dalam aktiviti yang membolehkan pihak lain mendapat faedah dari segi kewangan, seksual, politik serta kepentingan lain yang boleh mengancam kesejahteraan fizikal dan psikologikal mahupun kelangsungan hidup kanak-kanak. - http://www.jkm.gov.my

Hari ini dan esok berlangsung pendengaran rayuan terakhir pemimpin pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim di Mahkamah Persekutuan Putrajaya terhadap sabitan kesalahan dan hukuman penjara yang dikenakan Mahkamah Rayuan pada 7 Mac tahun ini selepas mendapatinya bersalah meliwat Mohd Saiful Bukhari Azlan, 27

Sempena perbicaraan si Anwar. Fiesta di Universiti Malaysia malam semalam belum memenuhi kemeriahannya dibawa pula ke perkarangan Istana Kehakiman Mahkamah Putrajaya! Tak kisah sangat walau ada yang bergolek berguling, bertiarap hatta bogel sekalipun, kalau mereka rasa adalah HAK KEBEBASAN Anwar yang diperjuangkan!


Kononnyalah, kawalan keselamatan dikawal ketat! Itu info yang LADY baca. Tak tau ketat yang bagaimana.

Suasana sekitar mahkamah bagaimanapun dikawal ketat oleh pasukan keselamatan yang bertugas.

Mahkamah Persekutuan dikawal ketat utk pendengaran rayuan terakhir Datuk Seri Anwar Ibrahim @501Awani pic.twitter.com/1ZJmnHAN8W

— syaf (@syafique) October 27, 2014

"Jangan takut. Jangan panik" pesan Dr Afif Bahardin, Timb Ketua Angkatan Muda Keadilan kepada anggotanya @501Awani pic.twitter.com/QOupThEGnh
— syaf (@syafique) October 27, 2014

Info Awani


Tetapi....

Hal mengherat bayi dan kanak-kanak ke perhimpunan yang tiada jaminan keselamatan ni yang buat LADY ambil kisah!!!


Adakah kerana cinta mereka kepada Anwar mereka sanggup memperjudikan keselamatan anak-anak mereka ?!!!!  Layakkah Anwar diagungkan sehingga sanggup mengorbanan anak darah daging mereka sendiri??? LADY boleh menghidu motif mereka membawa anak mereka adalah untuk menyalahkan kerajaan sekiranya berlaku insiden membabitkan keselamatan anak mereka!
Pada pendapat LADY, orang-orang sebegini tidak layak menjadi penjaga kepada anak-anak mereka! Elok anak-anak berkenaan diambil dan diserahkan kepada penjaga yang jauh lebih bertanggungjawab! Hal politik dan emosi jangan sampai mengabaikan keselamatan anak-anak! Gila
 dan bodoh namanya!


Kepada anggota keselamatan .. tangkap je! , kepada pihak yang berkaitan terutama sekali kementerian pembangunan wanita dan keluarga.. mohon tindakan tegas ke atas mereka bukan setakat kenyataan menyedapkan hati konon akan ada tindakan. Setakat cakap macam tu, LADY pun boleh keluarkan kenyataan! Tetapi LADY tak ada kuasa nak bertindak, jadi ini hanya luahan semata!


Kini menanti keputusan perbicaraan sahaja. Jika berpihak pada Anwar himpunan penyokong akan berubah menjadi fiesta perayaan gembira! Tetapi jika berpihak kepada kebenaran, himpunan ini akan berubah kepada ala-ala BERSIH dan rusuhan yang mungkin berlaku kerosakan. LADY HARAP pihak keselamatan sangat bertegas dalam suasana itu!


Ps: ada gak mayat hidup join himpunan ni! Dah mati konon kezaliman tapi boleh pula pakcik berbaju putih itu muncul semula! Bumi tak terima badan pakcik ker?????

sumber gambar : rakan blogger

BILA MAHASISWA/I BODOH: SENANGLAH DIPERBODOHKAN!!


Apa dah jadi? Semakin lama LADY tengok pembawaan segelintir mahasiswa bangsa melayu ni semakin terjunam IQ mereka diperbodohkan oleh politik si Anwar? Maaflah kalau LADY menulis terus dengan menyatakan mahasiswa bangsa melayu kerana peristiwa merempuh gerbang Universiti Malaya wajah-wajah yang boleh LADY lihat pada gambar-gambar yang LADY lihat adalah wajah Muda Melayu!!!
Menurut berita yang LADY dengar, tiada permohonan kebenaran untuk mengadakan aktiviti pada tarikh yang telah tersebar mengajak orang ramau menyertai pidato umum yang diadakan di Universiti Malaya!!! Dengan kefahaman ini, LADY boleh katakan himpuhan rusuh yang berlaku malam semalam itu adalah suatu pencerobohan yang dilakukan secara terang-terang sehingga menyebabkan kerosakan kemudahan yang ada di Universiti Malaya!!

Kalau benarlah peserta PENCEROBOH UNIVERSITI MALAYA seramai 1000 orang.... mereka ini wajar ditangkap atas kesalahan PECAH MASUK termasuklah Anwar Ibrahim bersama anak dan bininya. Serta profesor UM sendiri iaitu Azmi Sharom!! Takkan seorang ahli perundangan tak tahu selok belok perundangan sehingga meletakkan bahawa menceroboh suatu HAK KEBEBASAN ke atasnya dan perusuh-perusuh pecah masuk ??!! Atau beliau sebenarnya berjuang mempolitikkan undang-undang demi kelangsungan nafsu pribadinya ( nak membentuk teori perundangan baru- nak naikkan nama masuk dalam sejarah perundangan ~andaian LADY)

untuk mengendurkan keadaan, JOM kita baca dulu  berita di bawah ini. Menjejak dan mengetahui berita yang dikongsikan oleh wartawan Awani selepas ini, LADY akan sambung pandangan LADY :

Pelajar rempuh masuk Universiti Malaya untuk hadiri pidato

Oleh: T K Letchumy Tamboo, Astro Awani | Kemas kini: Oktober 28, 2014
KUALA LUMPUR:  Sekurang-kurangnya 1,000 mahasiswa dan mahasiswi telah rempuh masuk pintu pagar Universiti Malaya (UM) di sini untuk menghadiri acara pidato Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada malam ini.

Kumpulan pelajar itu, termasuk Professor Undang-undang UM Prof Azmi Sharom, merempuh pintu pagar universiti apabila pihak keselamatan UM menutup pintu itu untuk menghalang para pelajar keluar atau masuk ke kawasan kampus.

Sebaik dirempuh dan dibuka, kesemua pelajar memasuki kampus dan berarak ke arah Dewan Tunku Canselor, di mana pidato anjuran Persatuan Mahasiswa UM (PMUM) pada mulanya dijadualkan untuk berlangsung.
Mereka mengiring Anwar yang dibawa masuk sambil berdiri di atas sebuah van bersama isterinya Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail dan anaknya Nurul Izzah, untuk menghadiri acara pidato bertajuk "40 Tahun: Dari Universiti Malaya ke Penjara".

Anwar yang mengenakan kemeja hitam, berucap di dalam keadaan yang diselubungi kegelapan kerana pihak UM telah menutup kampus itu sejak pukul 4 petang lagi, atas alasan gangguan elektrik serta kerosakan kepada pencawang yang boleh mendedahkan bahaya kepada penghuni Universiti tersebut.

Semasa berucap, Anwar berkata beliau masih menaruh harapan kepada sistem perundangan negara ini.

"Saya masih berharap hakim (Mahkamah Persekutuan) membuat keputusan berlandaskan undang-undang. Jika saya ditakdirkan untuk disabitkan atas sebab politik, saya kena tenang.

"Saya sudah bersedia menghadapi sebarang kemungkinan sekiranya keputusan tidak menyebelahi saya. Saya sudah beritahu Azizah dan Izzah serta adik-adiknya supaya bersabar dan perlu ada sedikit pengorbanan.

"Saya masih letakkan harapan pada mahkamah tertinggi dalam undang-undang dan saya wajib dibebaskan," katanya dikuti sorakan gemuruh daripada peserta program itu.
Anwar memberitahu para peserta, beliau harus diingati sebagai seorang yang tabah menghadapi risiko.

Mahkamah Persekutuan akan bersidang dua hari mulai Selasa, untuk mendengar rayuan daripada peguam Anwar berhubung hukuman penjara lima tahun yang dijatuhkan Mahkamah Rayuan selepas mendapati ahli Parlimen Permatang Pauh itu bersalah dalam kes Liwat II.
Anwar pada 7 Mac lalu didapati bersalah terhadap pertuduhan meliwat Mohd Saiful Bukhari Azlan di sebuah unit kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara antara 3.10 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.
Tiga panel hakim Mahkamah Rayuan yang dipengerusikan Datuk Balia Yusof Wahi membatalkan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 9 Januari 2012 yang melepaskan Anwar daripada pertuduhan itu.‎

---------------------------
Ada rakan LADY kata, sekarang ini tak perlulah nak bangga sangat berjaya menjadi sebahagian warga universiti awam. Boleh sebahagian mereka bukan masuk kerana kemampuan prestasi mereka yang sebenar tetapi kerana nak memenuhi kouta yang diberikan! Berbeza dengan bangsa lain yang terpaksa bertungkus lumus meletakkan diri mereka ke tahap yang melayakkan mereka masuk. Sebab itulah saban tahun yang dapat graduasi cemerlang kurang dari kalangan mahasiswa melayu! Mereka sibuk nak glamourkan diri ! Opppppsss itu bukan LADY punya cerita, LADY hanya bercerita semula apa yanh rakan LADY katakan dalam perbualan kami. (Ini cerita sewaktu budak sewel berhimpun di SOGO nak mengganggu bangunan PWTC dulu)

Bila melihat keadaan ini, terdetik dalam minda LADY adakah punca kerajaan terlalu memanjakan anak-anak Melayu.? Susah nak kata. Sememangnya benar! Bukan semua generasi Melayu bertindak seperti orang bodoh (kejadian semalam) sebab itu LADY kata segelintir. (Tak perlu kita mempersoalkan penulisan LADY dalam konsep penyusunan bahasa ya) cuba cari dalam gambar-gambar yang LADY sertakan dalam artikel ini. Sila kira berapa kerat wajah selain wajah orang melayu. Pada LADY, dah tak ada kualiti berpendidikan tinggi jika ia gagal membentuk sahsiah baik pada diri yang memiliki kertas perikhtiraf tingginya pendidikan seseorang itu!

Apalah bodoh bingai peserta pecah masuk a.k.a penceroboh ini dengan berfiesta mengiringi pesalah liwat yang telah jatuh hukum kesalahannya ? Nak kata hak kebebasannya sebagai mangsa? Nak tuduh perundangan konon telah dipolitikkan sehingga perbicaraan tidak sah? Nak kata Anwar adalah lelaki yang normal dan mangsa fitnah ??? Kenapalah bodoh sangat?!!! Penceroboh masuk ini terlalu mengagungkan Anwar dan konon memperjuangkan hak kebebasannya tetapi adakah mereka memikirkan hak Saiful bukhari yang secara jelas mangsa yang dinafikan haknya?! Bukankah itu tindakan zalim!!! Kononlah himpunan di universiti Malaya semalam memperjuangkan hak kebebasan, kebebasan yang bagaimana mereka tuntut??? Nak bebas berhimpun dan rempuh? Melanggari perundangan yang menjaga keharmonian negara? Dan menidakkan hak rakyat yang tidak terlibat langsung dan malu dengan tindakan bodoh mereka?! ( mulanya LADY berhasrat enggan turut serta mengulas isu bodoh ini. Tetapi kali ini mata LADY boleh tutup tetapi minda dan hati LADY tak boleh ditutup kerana ada rasa tanggungjawab untuk menegur dan mengkritik perbuatan bodoh termasuk prof azmie yang melibatkan diri!! ~ janganlah ada dikalangan pensyarah LADY dulu dan sekrang terlibat dengan perbuatan bodoh ini. Malu LADY menuntut ilmu dengan mereka yang bodoh ni! Bodoh dek dikawal emosi dan nafsu! Dengan erti kata lain KEGAGALAN DALAM PENGURUSAN DISIPLIN DIRI)


Hari ini THE DAY untuk kes Anwar dan saiful. LADY berharap sangat janganlah berulang peristiwa Bom diperkarangan mahkamah seperti dulu oleh bala tentera bodoh Anwar.


LADY berharap sangat keputusan Mahkamah hari ini tidak berganjak dengan keputusan sebelumnya. Sudah sampai masa Anwar masuk penjara! Hanya dialah pesalah yang asyik diberi kunci bebas dan bebas melakukan kesalahan demi kesalahan termasuk kesalahan sebagai DALANG pencerobohan di Universiti Malaya malam semalam!!!

Kepada pihak universiti Malaya, lakukan tindakan tegas ke atas mahasiswa/i yang melakukan pencerobohan semalam. Kalau perlu dibuang, silakan. Tak perlu pelihara manusia bodoh yang hanya tahu membawa Aib semata. Kerana institusi pengajian tinggi adalah badan yang melahirkan manusia yang berpendidikan tinggi dan bermoral bukan kandang melepaskan kambing yang hanya tahu mengembek semata!!


Demikian juga kementerian pelajaran. Tak payah lagi berlembut dengan mahasiswa/i yang bodoh dek emosi. Bertindak tegas ke atas mereka. Tak perlulah bimbang kehilangan segelintir pelajar di IPT. Masih ramai mahasiswa/i yang ikhlas dan tahu tanggungjawab mereka sebagai hamba Allah menuntut ilmu! Tak kosong punyalah kampus hanya mengurangkan kambing-kambing dan lembu-lembu tu! ( maaf bahasa LADY kasar sedikit)

Apa-apapun, LADY berharap sangat ada tindakan! Bukan sekadar amaran semata!!!

sumber gambar : rakan FB, awani dan BH online

PERUTUSAN PERDANA MENTERI SEMPENA MAAL HIJRAH 1436H


Perutusan Perdana Menteri sempena Maal Hijrah 1436H

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh,
Salam Sejahtera dan Salam 1Malaysia,

Alhamdulillah, bersama kita memanjatkan setinggi kesyukuran kepada Allah SWT dengan limpah kurnia dan izinNya, maka kita sekali lagi dapat meraikan Sambutan Maal Hijrah. Selawat dan salam ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad SAW serta para sahabat baginda.

Tarikh 1436 Hijrah ini, mengingatkan kita kepada penetapan takwim Islami oleh Amirul Mukminin Saiyidina Umar al-Khattab r.a. yang merupakan satu bentuk inovasi dalam urus tadbir terbaik pemerintahan Khilafah Islamiah pada waktu itu.

Sudah tentu, Malaysia sebagai sebuah negara Islam yang progresif, sentiasa mencontohi serta menjiwai roh dan semangat peristiwa hebat ini sebagai tunjang kepada transformasi dan pembangunan negara yang realitinya mempunyai masyarakat majmuk berbilang kaum.

Justeru, dengan berwahanakan Gagasan 1Malaysia, kita menggarap semangat Hijrah ini ke dalam agenda transformasi nasional. Prinsip penerimaan, kenegaraan dan keadilan sosial perlu dijadikan asas bermasyarakat melatari landskap kehidupan rakyat Malaysia yang harmoni.

Semestinya, kita bersepadu usaha dalam agenda menegakkan syiar dan syariat Allah. Isyarat inilah yang dinyatakan dengan jelas oleh Allah SWT di dalam surah al-Anfaal ayat ke-73 (yang bermaksud):

"ika kamu (wahai umat Islam) tidak menjalankan (dasar bantu-membantu sesama sendiri yang diperintahkan oleh Allah) itu, nescaya akan berlakulah fitnah (kekacauan) di muka bumi dan kerosakan yang besar."

Berpandukan kepada semangat Hijrah, saya telah membentangkan 'Bajet Tahun 2015: Ekonomi Keperluan Rakyat' bagi terus memperkukuh kemapanan ekonomi, memperkasa transformasi dan mendahulukan keperluan rakyat. Harapan kita, Malaysia akan berkembang dan terus berkembang melalui perlaksanaan program-program transformasi ekonomi yang telah kita rancang dan laksanakan.

Kejayaan Malaysia menduduki kerusi Anggota Tidak Tetap Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa Bersatu (UNSC) adalah bukti pengiktirafan dunia kepada Kerajaan dan seluruh Rakyat Malaysia. Malah ini juga perlu dilihat sebagai satu penerimaan dunia kepada pendekatan wasatiyyah yang berpaksikan Maqasid Syariah dalam pentadbiran negara.

Akhir kalam, marilah kita sama-sama berdoa agar kehadiran tahun 1436 Hijrah ini menghampirkan lagi kita kepada ketakwaan kepada Allah SWT. Semoga tema "Perpaduan Nadi Transformasi Negara" ini, menjadi peneguh kepada cita-cita kita semua.

ANJING HARAM DISENTUH! BERHENTI MEMPOLITIK PERKARA HUKUM SYARIAH!


Pelbagai reaksi ditunjukkan oleh orang ramai apabila isu program menyentuh anjing mendapat tempat di mana-mana laman sosial.

Tidak kurang juga memberi ulasan dengan mengaitkan konon bahawa anjing lebih baik berbanding orang politik!! Apa punya akal, LADY pun tak tahu walaupun dia seorang manusia yang sudah lama hidup di dunia ini. Bagi LADY, berkenaan hukum Syariah Islamiah sudah cukup jelas dan tidak perlulah nak dicampur baur membandingkannya dengan manusia dalam dunia politik. Perkaitan itu sangat tidak relevan dan tidak bijak.

Sila baca dulu

Penganjur "I want to touch a dog" tidak tepati persetujuan - MAIS
Bernama | Kemas kini: Oktober 22, 2014


SHAH ALAM:  Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) pada Selasa menjelaskan penganjur 'I want to touch a Dog' telah tidak menepati objektif program seperti dipersetujui dalam surat permohonannya.
Pengerusi MAIS, Datuk Mohamad Adzib Mohd Isa dalam satu kenyataan berkata pihaknya difahamkan program berkenaan pada mulanya dianjurkan bagi memberi pencerahan atau kefahaman mengenai hukum berkaitan anjing dalam perspektif Islam.

Beliau berkata menerusi surat penganjur pada 3 Okt lalu, program berkenaan dibuat untuk memberi persepsi sebenar kepada umat Islam tentang keperluan menyelamatkan anjing dalam situasi kecemasan seperti kesakitan atau terbiar.

Katanya program itu juga dianjurkan bagi menerangkan kaedah yang mengharuskan umat Islam menjadikan anjing sebagai haiwan peliharaan, memegang dan mengendalikan anjing serta cara menyamaknya.

"Saya telah menerima cadangan mengadakan program sedemikian dan telah membincangkannya dengan lebih lanjut bersama salah seorang wakil muda daripada pencadang malah saya juga berbincang dengan Mufti Selangor dan menyampaikan kertas cadangan tersebut kepada pihaknya," kata beliau.

Mohamad Adzib berkata bagaimanapun perlakuan memegang, memeluk dan mencium anjing oleh orang Islam dengan sengaja seperti yang berlaku pada hari tersebut amatlah dikesali dan bertentangan dengan hukum syarak.

Tambah beliau, Jabatan Mufti Selangor telah memberikan panduan kepada penganjur menerusi surat pada 9 Okt lepas bahawa walaupun anjing banyak memberi manfaat kepada manusia, namun ia tetap haram jika sengaja disentuh oleh umat Islam dalam keadaan haiwan itu basah atau sebaliknya.
Ini kerana persentuhan itu dianggap sebagai najis berat tetapi jika kedua-duanya bersentuhan dalam keadaan kering, ia tidak dianggap najis, katanya.

"Oleh itu, jika ingin menjadikan anjing sebagai penjaga rumah atau untuk berburu, hendaklah ditambat di luar rumah bagi mengelakkan kita terlibat dengan najisnya," katanya.

Program yang dianjurkan di sebuah taman rekreasi di Bandar Utama pada Ahad lepas mendapat kritikan pelbagai pihak apabila umat Islam dibenar bermesra dan bermain dengan anjing yang dibawa peserta bukan Islam.
----------------------
LADY tak boleh persalahkan 100% penganjur dalam menyimpang dari apa yang telah dipeersetujui pada peingkat kebenaran dengan MAIS. Apa yang LADY sesalkan betapa JAHILnya pengunjung yang penuh KESERONOKAN , KECERIAAN dan GEMBIRA serta ada rasa BANGGA bukan sahaja menyentuh! Malahan memeluk haiwan berkenaan seolah-olah anak patung!!!!

Ia sudah menjadi pengetahuan asas sejak di bangku sekolah rendah lagi bahawa anjing antara haiwan dalam kumpulan Najis berat (najis mughalazzah) yang haram disentuh!!! Walaupun ia haiwan yang dikatakan jauh lebih setia berbanding dengan manusia, ianya jelas bahawa HARAM disentuh oleh orang Islam! Tidak boleh dipertikaikan dan diperlekehkan!

LADY berharap pihak MAIS, mengenakan tindakan tegas ke atas penganjur. Ianya adalah tanggungjawab mereka dalam perkara-perkara sebegini. Seharusnya penganjur sudah bersiap sedia mengandaikan bahawa kemungkinan akan berlaku keadaan LUAR KAWALAN.!!

Nasihat LADY pada abang-abang yang jauh berpengalaman dalam dunia cyber ni. Jangan kerana anda menyampah dengan perangai sebilangan orang politik , anda memperkatakan isu ini dan membandingkannya dengan haiwan haram. Nampak sangat anda mempunyai masalah hubungan dengan orang politik atas jalan peribadi. Kenyataan anda adalah BIAS.

Apapun selepas ini, kepada pelaksana perundangan dan peraturan. Sebarangan penganjuran selepas ini, selepas memperolehi kata putus dari pihak penguatkuasa dan penganjur. Anda wajib memantau dan mengikuti perjalanan program berkenaan. Jangan sampai setelah heboh baru membuat tindakan menafikan dan membela diri!

Anjing ni memang comel ditengok. Tapi hukum tetap hukum! Tak ada istilah pengecualian! Tiada special case!

Ps: lADY berehat panjang dari mengulas isu sebelum ini. Tetapi bukan tidak mengikuti perkembangan. Hanya menjadi pemerhati

RINGKASAN BAJET 2015

Berikut adalah ringkasan, rumusan dan intipati kandungan Belanjawan Negara 2015:

▪Jumlah bajet: RM273.9 bilion
▪Perbelanjaan mengurus:  RM223.4 bilion
▪Perbelanjaan pembangunan: RM50.5 billion

🔷U njuran pertumbuhan KDNK
2015: 5.0% - 6.0%
2014: 4.5% - 5.5%
2013: 4.5% - 5.5%
2012: 4.5% - 5.0%

🔷 Unjuran hasil
2015: RM235.2 bil
2014: RM224.1 bil
2013: RM220.1 bil
2012: RM206.2 bil

🔷 Unjuran defisit
2015: 3.0% daripada KDNK
2014: 3.5%
2013: 4.0%
2012: 4.5%

✅ Sejak 2009, sejumlah 196 projek daripada 12 NKEA dan enam SRI dilaksanakan. Keseluruhan pelaburan mencecah RM219 billion dan lebih daripada 437,000 peluang pekerjaan berpendapatan tinggi dibentuk.
✅ Ekonomi negara berkembang dengan positif dalam keseluruhan sektor dengan pertumbuhan KDNK 6.3%.
✅ Kadar pengangguran kekal pada tahap 3.1 peratus, sama seperti
tahun lalu.
✅ Untuk tahun 2015, pertumbuhan ekonomi dijangka kekal kukuh di antara 5% dan 6% manakala defisit fiskal dijangka merosot kepada 3% daripada GDP.
✅ Pendapatan cukai dan perbelanjaan Pendapatan kerajaan dijangka berjumlah RM235.2 bilion, meningkat RM10.2 bilion berbanding 2014.
✅ Unjuran hasil GST: RM23.2 bilion Kerugian dari barangan dikecualikan cukai: RM3.9 bilion Kerugian dari pemansuhan cukai jualan dan perkhidmatan: RM13.8 bilion. Ini memberi jumlah RM5.6 bilion, di mana RM4.9 bilion daripadanya akan diagih semula dalam program kebajikan, termasuk BR1M.Jumlah hasil dari GST pada 2015 diunjurkan berjumlah RM690 juta. Latihan pengecualian cukai untuk GST akan diperkenalkan bagi syarikat.Sebanyak 532 barangan, atau 56% daripada indeks harga barangan pengguna, termasuk bahan makanan akan turun harga.Barangan lain akan melibatkan kenaikan harga kurang dari 10 peratus.

Projek infrastruktur
a) Lebuh raya Sg Besi - Hulu Kelang RM 5.7 bilion,
b) Lebuh raya Taiping - Banting RM5 bilionz,
c) Lebuh raya Damansara - Shah Alam RM4.2 bilion,
d) Jalan Lingkaran Luar KL 1.6 bil, e) Naiktaraf rel pantai timur 150 juta e) MRT Selayang-Putrajaya 23 bil,
f) LRT 3, Bandar Utama - Shah Alam - Klang RM 9 bilion,
g) Kompleks industri petroleum Pengerang RM69 bilion.
h) Internet jalur lebar berimpak tinggi, berjumlah RM2.7 dalam tempoh tiga tahun.

Cukai pendapatan
a) Kadar cukai pendapatan individu dikurangkan di antara 1 hingga 3 mata peratus - menyebabkan 300,000 pembayar cukai individu tidak perlu membayar cukai. Pembayar cukai dengan pendapatan isi rumah RM4,000 sebulan akan dikecualikan dari membayar cukai.Cukai pendapatan individu akan distruktur semula. Kadar maksimum akan dinaikkan kepada tahap lebih daripada RM100,000 kepada tahap lebih daripada RM400,000. Kadar cukai maksimum 26% akan dikurangkan kepada 24%, 24.5% dan 25%.
Bumiputera
b) RM600 juta untuk Ekuinas bagi meningkatkan pemilikan bumiputera dalam syarikat swasta dan berkaitan kerajaan.
c) RM30 juta untuk skim permulaan perniagaan usahawan bumiputera.
d) RM2 bilion untuk MARA bagi tajaan pendidikan bagi siswa bumiputera yang layak.
 Khidmat kesihatan
a) Pengecualian cukai dinaikkan dari RM5,000 kepada RM6,000 setahun untuk pesakit yang mengikuti rawatan untuk penyakit serius seperti kanser, kegagalan buah pinggang dan serangan jantung. Pengecualian itu diberikan kepada pembayar cukai, pasangan dan anak-anak.
b) Dua hospital baru akan dibina, Hospital Dungun di Terengganu dan Hospital Seri Iskandar di Perak.
c) 20 klinik kesihatan dan empat klinik pergigian akan dibina di Kuala Lipis, Pahang dan Kluang, Johor.
d) Penubuhan lebih 30 klinik 1Malaysia, menjadikan jumlah 290 buah.
d) Menggantikan 635 unit mesin hemodialisis di hospital kerajaan dan klinik untuk RM30 juta.
e) Kerajaan juga menyediakan ruang di hospital kerajaan dan klinik kesihatan untuk menempatkan 244 mesin hemodialisis
f) RM45.4 juta untuk menyediakan ubat kepada pesakit mengikuti rawatan hemodialisis kronik dan akut.
g) Pembelian alat untuk membasmi wabak denggi dan juga mengedarkan 55,000 bahan ujian denggi ke klinik swasta dengan kos RM30 million.

Kenaikan gaji MP
a) Kenaikan elaun MP Dewan Rakyat dan Dewan Negara dinaikkan dari gred 54 ke gred Jusa C.
b) Gaji dan elaun Speaker Dewan Rakyat dan Dewan Negara serta timbalan mereka dinaikkan berkuatkuasa 1 Januari 2015.  
c) Kerajaan akan menyemak semula skim gaji anggota kabinet dan membuat keputusan pada masa sesuai, ini termasuk perdana menteri, timbalan perdana menteri, menteri dan timbalan menteri.
d) Bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 akan dibayar pada Januari 2015.
e) Penerima pencen kerajaan juga akan menerima bantuan kewangan khas RM250.

Pengurangan subsidi
a) Satu mekanisme baru subsidi bahan api akan diumumkan tidak lama lagi, ekoran peningkatan jumlah kenderaan.
b) Barangan dikecualikan GST:
Semua buah-buahan tempatan, Roti putih, bijirin penuh, kopi, teh, koko, Mi, kuetiau, laksa, Ubat-ubatan untuk rawatan 30 jenis penyakit termasuk jantung dan kanser, Akhbar, Buku mewarna, Elektrik sehingga 300 KWH, Diesel RON95 dan diesel.

Insentif pekerja
a) Akta Pekerjaan 1955 akan disemak semula bagi memastikan suasana kerja lebih baik termasuk pelantikan dan pemecatan.
b) Peluang meningkatkan kemahiran dan bantuan kewangan sementara bagi pekerja yang diberhentikan melalui sistem insuran pekerjaan.
c) RM300 juta untuk latihan teknikal dan bantuan pendidikan untuk anak muda India dari keluarga berpendapatan rendah.

Perumahan untuk belia
a) Had pembiayaan untuk rumah pertama berharga tidak melebihi RM500,000 untuk pasangan beliau berusia di antara 25 hingga 40 tahun berpendapatan tidak melebihi RM10,000.
b) Kerajaan akan sediakan bantuan RM200 sebulan kepada peminjam untuk dua tahun pertama bagi mengurangkan beban bayaran ansuran.
c) Tempoh pinjaman maksimum 35 tahun.Kerajaan juga beri pengecualian 50% duti setem ke atas perjanjian pindah milik dan perjanjian pinjaman.

Pendidikan sekolah
a) Peruntukan RM1.2 bilion untuk pendidikan vokasional untuk meningkatkan kemasukan ke institusi vokasional dan teknikal.
b) RM100 juta untuk menyedia lebih banyak tempat di kolej vokasional.
c) Pelepasan cukai untuk syarikat yang menyediakan biasiswa untuk sijil teknikal, latihan industri dan latihan profesional tambahan yang diiktiraf.
d) RM800 juta untuk sekolah
Sekolah kebangsaan (RM450j), SJKC dan SJKT (masing-masing RM50j), sekolah agama (RM50 j), sekolah berasrama penuh (RM50j), Sekolah agama bantuan penuh kerajaan RM50j, MRSM (RM50j), Sekolah pondok berdaftar (RM25 j), Sekolah menengah Cina jenis kebangsaan yang menggunakan sukatan kebangsaan (RM25 j)
e) Bil air dan elektrik sekolah akan ditanggung sehingga RM5,000 sebulan

 Pendidikan tinggi
a) RM3 bilion untuk membiaya sisw
b) RM1.9 bilion untuk Jabatan Perkhidmatan Awam
c) RM759 juta untuk Kementerian Pendidikan
d) RM258 juta untuk Kementerian Kesihatan.

Pinjaman PTPTN
a) Rebat 10% bagi golongan yang membayar secara berterusan sehingga 31 Disember 2015.
b) Diskaun 20% bagi peminjam yang membayar penuh sehingga 31 Mac, 2015.
c) Isi rumah dengan pendapatan RM4,000 ke bawah akan mendapat geran berjumlah sama jika menyumbang kepada Skim Simpanan Pendidikan Tinggi.

🔟 Industri kecil dan sederhana (SME)
a) Dana RM375 juta, RM120 juta daripada sektor swasta.
b) RM80 juta untuk dana automasi,
c) RM500 juta untuk 5,000 usahawan India,
d) RM50 juta untuk usahawan bekas tentera.
e) Dana RM70 juta bawah SME Bank untuk mengeluarkan kenderaan elektrik.
f) Sasaran awal pengeluaran 50 bas elektrik.
g) RM50 juta untuk membangunkan jaringan kajian awam-swasta

Sabah dan Sarawak
a) RM27 bilion untuk Lebuh raya Pan-Borneo (936km di Sarawak dan 727km di Sabah).
b) RM262 juta untuk membiaya kos pengangkutan dan penguatkuasaan kawalan harga barangan dan dasar piawai harga.
c) Dua lagi Kedai Rakyat 1Malaysia di Sabah dan tiga di Sarawak
d) RM19 juta untuk subsidi padi bukit

 Pertanian, perikanan
a) RM100 juta untuk menggalakkan tanaman padi di Rompin, Batang Lupar, Kota Belud dan Pekan
b) Peningkatan elaun sara hidup untuk nelayan (Zone A: RM300, Zon B: RM250
c) Elaun bulanan RM200 untuk nelayan sepenuh masa
d) RM60 juta untuk tambahan nelayan akuakultur dan sangkar untuk tempoh monsun
e) RM250 juta untuk projek perumahan nelayan dan meningkatkan taraf kampung nelayan.
f) RM500 bantuan one-off untuk pekebun kecil getah yang terjejas dengan kejatuhan harga.
g) Pinjaman mudah kepada koperasi pekebun kecil bagi membolehkan mereka membeli getah secara terus dari pekebun kecil
h) Insentif RM41 juta untuk pekebun kecil kelapa sawit.
 Esscom
a) RM230 juta (melalui program CSR Petronas) untuk peralatan berkapasiti tinggi.
b) RM50 juta untuk menaik taraf lapangan terbang Lahad Datu untuk membolehkan pesawat berkapasiti tinggi mendarat.
c) Pemindahan berperingkat-peringkat untuk kampung air di Semporna dan Sandakan.
 Wanita
a) Pengarah wanita akan dilatih untuk mengisi kekosongan sebagai anggota lembaga GLC dan sektor swasta.
b) Program untuk surirumah bagi menggalakan wanita kembali bekerja
c) Program bawah Talent Corp untuk membantu profesional wanita kembali bekerja
d) RM30 juta untuk Amanah Ikhtiar Malaysia bagi menggalakkan keusahawanan di kalangan wanita India
e) Hak cuti menjaga anak tidak lagi terhad pada tempoh cuti bersalin
f) Kerajaan mempermudahkan syarat majikan menyedia pusat jagaan anak
 Kebajikan
a) Bantuan kewangan RM1.2 bilion untuk keluarga miskin, golongan warga emas dan OKU.
b) Elaun OKU dinaikkan dari RM50 kepada RM350 sebulan (bekerja) dan RM200 (tidak bekerja).
c) Pengecualian cukai sehingga RM6,000 untuk keluarga dengan anak OKU, meningkat dari RM5,000.
d) Pengecualian cukai sehingga RM6,000 untuk membeli alat bagi golongan OKU, termasuk pembayar cukai, pasangan, anak dan ibu bapa (meningkat dari RM5,000).
e) Elaun makanan harian untuk institusi kebajikan meningkat dari RM8 kepada RM16 setiap penghuni.
f) Tambahan lima pusat kegiatan warga emas dan khidmat jagaan, termasuk pengangkutan percuma ke hospital.
g) RM711 juta untuk pendidikan awal, termasuk Perumahan PERMATA.
h) RM1.3 bilion untuk Program Perumahan 1Malaysia.
h) Syarat disemak semula kepada had pendapatan isi rumah RM10,000 (meningkat dari RM8,000).
i) Skim sewa beli untuk golongan yang tidak mendapat pembiayaan bank.
j) RM644 juta untuk membina lebih banyak Projek Perumahan Rakyat.
k) Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB) akan membina 12,000 unit Rumah Mesra Rakyat, 5,000 unit Rumah Idaman Rakyat dan 20,000 unit Rumah Aspirasi Rakyat di tanah milik sendiri.