Followers

KETAHUI APA ITU DNA







Sejak semalam asyik heboh dan kecoh adalah manusia-manusia yang mempertikaikan lagi pengumuman pengesahan DNA milik Mr Y itu disahkan milik KING OF DRAMA. Dia senyap je, penyokong pula melalak , meraung dan meroyan membantah katakan itu penipuan mahkamah. Besar kemungkinan mereka tidak tahu apa dia DNA. Hari ini Pu3 sengaja memberi info berkenaan DNA sahaja. Sekali sekala jadi bidang bilogi ini apa salahnya, kembali ke zaman persekolahan pu3 dulu, hahahaha.... pelajar Biologi (rindu kat cikgu yang skrg dh kat Penang)


DNA


Asid deoksiribonukleik (DNA) merupakan komponen kimia utama kromosom dan merupakan bahan yang menghasilkan gen. Ia kadang kala dipanggil molekul warisan, kerana DNA boleh mewariskan sifat sifat organisma induk (iaitu ibubapa). Dalam proses pembiakan, DNA bereplikasi dan hasilnya dipindahkan kepada zuriat. Dalam bakteria, organisma sel prokaryotik, dan organisma rendah yang lain, DNA tersebar di dalam keseluruhan sel. Dalam sel rumit atau sel eukaryotik yang membentuk tumbuhan, haiwan dan organisma pelbagai-sel yang lain, kebanyakan DNA terdapat di dalam nukleus sel. Organel penjana tenaga seperti kloroplas dan mitokondria dan kebanyakan virus juga mengandungi DNA.


Model Struktur DNA yang dicadangkan oleh James Watson dan Francis Crick (1953) adalah seperti berikut.
Asid nukliek terdiri daripada subunit-subunit kecil nukleotida iaitu :-
• kumpulan fosfat
• nukleotida tanpa kumpulan fosfat dikenali sebagai nukleotida
• kumpulan gula pentosa, gula ribosa dan deoksiribosa
• bes nitrogen purin dan pirimidina


4 komponen bes nitrogen pada DNA iaitu :-
1. Adenina (A)
2. Timina (T)
3. Sitosina (C)
4. Guanina (G)
• Pada RNA timina diganti dengan Urasil (U).
• Purin (ada 2 cincin) terdiri daripada adenina dan guanina.
• Pirimidina (1 cincin) terdiri daripada sitosina, timina dan urasil.


Ciri-ciri utama model Watson dan Crick ialah
1. DNA terdiri daripada 2 bebenang polinukleotida yang bergelung untuk menghasilkan bentuk dwi-heliks.
2. Dua bebenang polinukleotida tersusun dalam arah yang bertentangan (5’-3’ dengan 3’-5’).
3. DNA mempunyai tulang belakang gula-fosfat ikatan fosfodiester dan pada bahagian tengahnya terdapat pasangan-pasangan bes A-T dan G-C. Pasangan ini diikat oleh ikatan hidrogen.
4. Dupleks DNA mempunyai diameter 20 Å. Pasangan bes pada DNA disusun dalam jarak 3.4 Å antara satu sama lain. Satu pusingan penuh heliks berjarak 34 Å dan mengandungi 10 bes.
5. Segmen molekul DNA mempunyai alur major yang berselang dengan alur minor.


Pandangan keseluruhan tentang struktur molekul
Walaupun kadang kala dikenali sebagai "molekul warisan", perca DNA sebagaimana dikenali oleh orang ramai bukannya satu molekul. Sebaliknya DNA adalah sepasang molekul yang berpaut seperti sulur paut untuk membentuk heliks berkembar.Setiap molekul merupakan seurat DNA: rantaian nukleotida yang bersambung secara kimia, setiap satunya mengandungi gula, fosfat dan satu dari empat jenis aromatik berasaskan Nitrogen (Nitrogenous base). Oleh kerana utasan DNA terdiri daripada sub-unit nukleotida, DNA adalah polimer.


Kepelbagaian asas beerti terdapat empat jenis nuleeotida, yang biasanya dikenali dengan asas mereka. Ini adalah adenina (A), timina (T), sitosina (C), and guanina (G).
Dalam helix DNA berkembar, dua utas polynucleotide bergabung melalui pasangan asas "base pair / pasangan secucuk asas, yang terdiri daripada ikatan hidrogen. Setiap asas cenderung untuk membentuk ikatan hidrogen hanya dengan pasangannya. -- A kepada T dan C kepada G -- jadi pengenalpastian pada asas satu untaian menentukan asas pada untaian pasangan. Oleh itu keseluruhan urutan utama nucleotide bagi setiap utaian menurut kepada yang lain, dan apabiladipisahkan, setiap satu mampu bertindak sebagai acuan kepada mana salinan kepada yang asal yang lengkap dapat dislin dengan sempurna. Disebabkan berpasangan menyebabkan asas nukleotida untuk menghadap teras heliks, kumpulan nukleotida gula dan fosfat selari di luar, dan dua rantaian yang dibentuk kadang kala dipanggil tulang belakang heliks. Malah, ikatan kimia antara fosfat dan gula yang mengikat setiap nukleotida kepada untaian DNA seterusnya.
satu nukleotida terdiri dari gula,basa dan fosfat.ikatan antara citosin dan guanin berupa 2 rantai hidrogen, sedangkan untuk adenin dan timin hanya berupa satu ikatan rantai hiodrogen. rantai DNA yang satu merupakan komplemen bagi rantai yang lainnya dengan arah 5'-3' dan 3'-5'.DNA dapat bereplikasi, ada 3 model replikasi DNA yaitu konservativ,semi konservativ,dan dispersiv, tetapi yang sering dipakai adalah yang model semi konservativ. Struktur DNA pada eukariot berbentuk linier sedangkan pada prokariot berbentuk sirkuler. karena rantai DNA sangat panjang maka nanti akan mengalami pengepakan dengan bantuan protein histon.sebenarnya letak DNA diantara kromosom adalah sebagai berikut : kromosom menipis menjadi benang kromatin yang terdiri dari rangkaian nukleosom.satu nukleosom terdiri dari 8 protein histon

Peranan turutan
Di dalam gen, urutan nukleotida sepanjang untaian DNA menentukan protein, yang akan dihasilkan oleh organism atau "gambaran gen (gene expression) pada satu atau beberapa titik pada hayatnya menggunakan maklumat urutan ini. Kaitan antara urutan nukleotida dan urutan asid amino protein ditentukan oleh hukum selular (cellular) mudah terjemahan, dikenali keseluruhannya sebagai kod genetik. Membaca sepanjang urutan "pengkod protein", setiap urutan tiga nukleotida berikutnya (dikenali sebagai kodon) menentukan atau "mengkodkan" satu asid amino.


Dalam kebanyakan spesies organisma, hanya sebahagian kecil dari seluruh urutan genom kelihatan mengandungi kod protein. Fungsi yang selebihnya menjadi spekulasi. Ia diketahui bahawa urutan nukleotida tertentu mempunyai kecenderungan untuk protein pengikat DNA, yang memainkan pelbagai peranan luas, khususnya melalui penyalinan terkawal dan transkripsi. Urutan ini selalunya dipanggil urutan pengawal(regulatory sequence), dan penyelidik menjangkakan bahawa setakat ini mereka hanya mengenal pasti hanya sebahagian kecil daripada sepenuhnya. "Sampah DNA" mewakili urutan yang masih belum kelihatan mengandungi gen atau mempunyai fungsi. Urutan juga menentukan bahagian DNA yang cenderung kepada belahan oleh enzim pendam, peralatan utama (quintessential tools) bagi kejuruteraan genetik. Kedudukan tapak belahan (cleavage sites) sepanjang genom seseorang menentukan cap jari DNA seseorang.

Ciri-ciri mekanikal berkaitan dengan biologi
Ikatan hidrogen antara untaian heliks berkembar cukup lemah sehinggakan ia dapat diuraikan dengan mudan oleh enzim. Enzim dikenali sebagai helicase mengurai untaian-untaian DNA untuk memudahkan kemajuan enzim pembaca urutan seperti Polimerasa DNA. Uraian ikatan memerlukan helicases membelah secara kimia tulang belakang fosfat salah satu untaian agar ia dapat berpusing mengelilingi yang lain. Untaian juga dapat diuraikan dengan pemanasan perlahan, seperti digunakan dalam PCR, bergantung ia mempunyai kurang daripada 10,000 pasangan bes ((10 pasangan kilobase (kilobase pairs), atau 10 kbp). Pembelitan untaian DNA menyebabkan bahagian panjang sukar dipisahkan.


Apabila hujung untaian DNA heliks berkembar bersambung membentuk bulatan, seperti dalam DNA plasmid, untaian adalah kusut topologi. Ini bererti ia tidak dapat dipisahkan melalui pemanasan perlahan sahaja atau sebarang proses yang tidak membabitkan memutuskan untaian. Tugas menguraikan untaian DNA bersambung secara topologi dilakukan oleh enzim yang dikenali sebagai topoisomerase. Sesetengah enzim menguraikan bulatan DNA dengan membelah dua untaian agar segmen untaian berkembar yang lain dapat lalu. Penguraian diperlukan untuk penyalinan bulatan DNA dan juga untuk pelbagai jenis gabungan dalam DNA lurus.

Model pengisi ruang seksion molekul DNA
Heliks DNA boleh membentuk satu dari tiga jenis geometri yang berlainan sedikit, yang mana bentuk "B" digambarkan oleh James D. Watson dan Francis Crick dipercayai didapati secara meluas di dalam sel. Ia adalah selebar 2 nanometer dan mengunjur 3.4 nanometer setiap 10 bp urutan. Ini juga merupakan anggaran panjang urutan dalam mana helix mebuat satu pusingan di sekeliling teras (axis). Kekerapan pusingan ini (dikenali sebagai nada helix (helical pitch)) bergantung kepada tenaga tindih (stacking forces) yang setiap asas kenakan pada jirannya dalam rantaian DNA.


Kesempitan heliks berkembar menjadikannya mustahil untuk dikesan melalui mikroskop elektron biasa, kecuali melalui pewarna pekat. Pada masa yang sama, DNA di kebanyakan sel boleh jadi sepanjang makroskopik (macroscopic) -- anggaran 5 centimeter panjang untuk untaian dalam kromosom manusia. Oleh itu, sel mestilah memampatkan atau membungkus DNA untuk dibawa bersama. Ini adalah salah satu fungsi kromosom, yang mengandungi protein berbentuk gelung yang dikenali sebagai histone, yang mana DNA bergelung disekelilingnya.- wikepedia



P/S tak salah kita belajar sekali lagi supaya kita tidak ditipu dan dibutakan dengan pelbagai pengaruh untuk menolak kenyataan. tak salah juga gunakan search engine untuk kumpul maklumat kan. Pu3 akan cerita lagi selepas ini.

1malaysia 1 bumi.... biarkan ia cuma pandangan pribadi ketua editor

Timbalan ketua Publisiti MCA, Loh Seng Kok menggesa agar akhbar lidah rasmi UMNO, Utusan Malaysia dipulaukan oleh rakyat Malaysia. Gesaan ini dilaporkan oleh laman web berita dalam talian Malaysiakini pada 23 April 2011. Ini ekoran rencana yang ditulis oleh Penolong ketua pengarang kumpulan Utusan, Datuk Zaini Hassan minggu lepas yang mencadangkan agar digerakkan kempen ‘ 1 Malaysia 1 Bumi’.



sebaik sahaja dapat maklumat ini melalui my team hal ini, pu3 terus jejak apa cerita yang dikirimkan ke wall fb oleh Fauziah deraman. pu3 jejak laman tersebut dan daptlah penulisan ini.

sila layari web ini untuk melihat pandangan orang yang menyertai web tersebut berkenaan isu ini : http://eforum.cari.com.my/archiver/?tid-539259.html


p/S: dont worry fauziah. Dia sekadar editor bukan pun kepimpinan umno punya kenyataan. kalau sekadar pandangan editor.. ramai lagi kepimpinan dalam komponen cakap macam-macam dan jelas masyarakat malaysia bukan lagi batang kayu ikut sahaja apa mereka diarahkan. biarlah mereka baca dan biar mereka yang putuskan. Hal keputusan, biarlah kepimpinan UMNO dan BN memutuskan secara musyawarah .


kerajaan mengamalkan kebebsan bersuara melalui media sebab itu harakah, suara keadilan bebas bercakap juga mengehntam UMNO tetapi tiada penangkapanpun atau rumah penulis tiba-tiba diserbu pecah oleh anggota khas seperti berlaku di luar negara. kaji semula media massa (komunikasi) usah kata Malaysia mengamalkan sekatan ya.

SUDAH DIKATA MEREKA MEMANG SUKA FITNAH

Pu3 Ada baca info bahawa Timbalam Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar mengatakan, dare hasil pemantauannya , beliau telah mendapati pihak pembangkang sememangnya telah menggunakan car berkempen yang begitu agresif dengan menaburkan fitnah, hasutan Dan provokasi dalam usaha menarik sokongan rakyat sepenjang kempen pilihanraya negeri Sarawak minggu lepas.

Mesti pembangkang Akan katakan lagi, mestilah SPR Akan mengatakan demikian sebab SPR adalah agency penipu UMNO. Pu3 menanti bilalah Elozeberty Wong, art is gambar lucah itu menfailkan kenyataannya melalui twittery yang mengatakan SPR telah menolak untuk menandatangani boring bantahan terhadap pengundian 2 kale seorang pengundi. Dan juga tweetnya mengatakan , pegawai defter SPR telah mengedarkan risalah BN . Kenapa senyap sahaja, kan sekarang dah heboh PKR telah menfailkan petisyen terhadap kawasan mijoriti sedikit kerana sudah pasti Ada penipuan berlaku , pelakunya adalah dari SPR sendiri

Pembangkang ini, menang heboh, kalah kecoh!!!!! , rasanya ban gun pagi kalau tidak melalut, bukanlah pembangkang agaknya. Samakah agaknya dengan satu jangan pakai nam a perempuan yang semangatnya selepas my team mematahkan Dan membuatkannya diam dalam satunperdebatan. Asyik menyalak pula pada wall facebook si puteri. Jangan harap sinputeri itu Akan melenting hanya gangguan itu.

DATUK T MUNGKIN DIDAkWA

Menurut info yang pu3 perolehi, timbal an pengarah jabatan siasatan jenayah Datuk Acryl Sani AbdullahbSani mengatakan bahawa Trio Datuk T mungkin Akan dikenakan tindakan kerana kesalahan mengedar Dan menayangkan video seeks melibatkan pelaku yang mirip Anwar Ibrahim. kemungkinan itu wujud berikutan siasatan mengikut Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bah an lucah itu menjurus kepada mereka, pihak yang menayangkan video. Kertas siasatan kes itu dijangka dihantar ke Pejabat Peguam Negara Khamis ini

Setakat ini, hanya ini sahaja pu3 dapat maklumat tenting berkaitan video lucah.

LWaknya Ada pula MR CLOWN menghebohkan konon timbal an pengarah ini telah mengumumkan , mengesahkan konon pelakon video bukan Anwar Ibrahim. Hahahahahaha... Kalau benar info itu, pu3 akin king of drama dah sampai di Malaysia siap menjemput semua wartawan untuk menyambut kepulangannya

GAYA PR TETAP SAMA

6 hari pu3 tidak buatnapa-apa penulisan. Bukan berhenti. Tetapi pu3 kena tympukan perhatiannputeri untukntugasan lain selain memberi tumpuan terhadap tulisan pu3. Rindu sudah pastilah sebab adalah maklumat yang sebenarnya pada ketika itu perlu dikongsi, tetapi desakan kerja, pu3 biarkan sahabatblain yang menyalurkannya

Hari ini, sepanjang setengah hari pu3 buat pantauan ke atas alam Maya. Fuhhhh... Memang tabik spring pu3 dengan kecekapan sahabat bloggers yang cepat menyalurkan info. Pu3 seperti bias Akan olahkannya untuk gun a pakai salurkan ke wall facebook pu3 pula... Heheheh pu3 belum sedia mengatakan mana 1 wall pu3 ya. Suatu sat, pu3 Akan tampil diri

Fasa pertama pagi ini bermula jam 8- 10 pu3 lihat, gay pembangkang kepada men guar-uarkan isu penolakan masyarakat Sarawak terhadap ketua menteri Sarawak. Menunjukkan bahawa pembangkang mampu menawan Sarawak lebih 3/4 kerusi.

Fasa kedua 10-12 tengahari. Ia mulai berubah kepada aktiviti mengecohkan sekeliling pus at-pus at Indian. Dengan ertinkata lain, mengganggu pengundi lain yang mereka tahun Akan memgundi BN

Fasa ketiga 12- 2 ptg. Mulai kepada menyebarkan cerita mereka telah meaning untuk beberapa peti undi serta Ada pula tukang canang di Twitter Dan facebook yang petunias SPR telah mmelakukan kesalahan , penipuan Dan melanggari peraturan dengan mengabaikannpembangkang, menolong BN. Mcama2 kaedah untuk memalukan Dan mempertikaikan credibility SPR kerana ketika itu. Ereka sudah menerima info bahawa kedudukan mereka tinggal angina sahaja


2-4etang. Canangan untuk mematahkan semanagt pwngundi dengan mengatakan mereka telah berjaya menawan Sarawak. Usah menghalang pengundi belum keluar telahndilancarkan

Kini, pu3 menanti maklumat dare senior pu3 bagaimana situasi seterusnya kerana pu3 berjuang dalam alam Maya sahaja. Untuk Kali ini, pu3 tidak terlibat secara langsung untuk pilihanraya ini

Apa yang pu3 ingin ceritakan, strategy ini, inilah sahaja yang selalu digunakan oleh pembangkang setiap Kali pilihanraya . Pu3 pada awalnya Ada berlaku perubahan strategic untukmpilihanraya negeri Sarawak. Rupanya masih tetap sama. Penyokong Dan pemgganggu keadaan didayangkan Dari penyokongnluar kawasan. Sebab itu, mereka tidak malu- malu melakukan sesuatu yang kasar. Mereka bukan masyarakat setempat. Pu3 letakkannya mereka sebagai petugas "TOUCH n GO' habis pilihanraya, mereka balik. Upahnterima. Kesan keburukan yang mereka tinggalkan , umpama tidak berbekas dalam diri mereka. Itulah kaedah Dan strategik pembangkang.


Salam perjuangan pu3 untuk semua

KAK WAN PERASAN KER TAK BADAN SI SUAMI NI?



Pu3 tak ulang kali kata, alahai Kantoinya kak wan ni. mengiyakan kata-kata si suami yang diri tak BOROI. tapi Pu3 jejak gambar-gambar yang diperolehi dengan mudahnya. ianya sangat berbeza sama sekali. Siapa kata Anwar tidak boroi??? Pu3 pinjam pict yang Pu3 ambik dari blog http://novandri/ sebagai bahan untuk tatapan rakan-rakan. Pandang dan perhatikan, part perutnya ya.. Pu3 tidak ajak pandang area yang lain kerana ini bukan blog sx18 tau. komenlah selepas ini. Betulkah kak wan tak perasan bentuk badan suami? kalau tak perasan.. agak-agak mesti ada sesuatu yang tersembunyi berkenaan keluarga ini. Takkan suami ada kat rumah lain pula?




Soalan Pu3, berapa lama lagi kak wan ni hendak menipu dan berbohong hanya kerana melindungi si suami yang tidak pernah menjaga kehormatan keluarganya sendiri? Bukan Pu3 mahukan kak Wan ini menderhakakan si suami. kalau sayangkan suami, takkan kak wan izinkan si suami tenggelam dengan dosa-dosanya? yang baik suami telan sorang-sorang, yang buruk lagi keji, kak wan terpaksa tanggung sama. Suami seperti ini tak perlulah dihormati. sebab dia sendiri tak pernah menghargai kak wan sebagai isteri yang sah di sisi hukum syariah.



izzah pula. pu3 perhatikan, bukan izzah seperti dahulu yang lebih tenang, semasa mengadakan PC mpenafian video klip tersebut, dia sangat teruja untuk memperkatakan sesuatu. tetapi sinaran wajahnya sebaliknya, ia lebih kelam kabut untuk menutup sesuatu yang diketahuinya. Sinaran matanya, menceritakan sebaliknya pengakuan. berkatapun kurang menunjukkan keyakinan. kurang jelas. sangat berbeza dengan reaksi yang benar-benar yakin. kalau yidak percaya, bertanyalah kepada yang bidangnya dalam psikologi. mereka akan menyatakan apa yang pu3 katakan.


Sampai bila penyokong hendak melindungi pemimpin yang menyusahkan. penatlah melindungi pemimpin yang hanya tahu menyukarkan perjuangan. pemimpin seharusnya memberi petunjuk arah perjuangan, buykan dilindungi oleh penyokong.

SELAMAT ULANG TAHUN PUTERI UMNO

angka 10 jika dibandingkan manusia. Memang usia yang sangat muda. tetapi untuk Pergerakan Puteri UMNO, angka itu menunjukkan kematangan yang semakin perlu diserlahkan

Usah melayan mimpi yang menenggelamkan diri.usah mudah melenting jika dikritik .. ianya lebih elok diterima sebagai sesuatu ilmu yang membentuk kekuatan.

Selamat Menyambut Ulang Tahun ke-10 . Perjuangan kita perjuangan untuk bangsa, Agama dan negara.

BETULKAH USIA 60 UP MANTAIN SEPERTI YANG MUDA?????


Sibuk pula kak wan hebohkan bahawa si suami sangat menjaga kesihatan dan sering bersenam. Sebab itulah kononnya badan suaminya tegap dan tidak boroi seperti yang didakwa bahawa lelaki dalam sedutan video klip itu bukan Anwar. Alahai, cukup sihatkah? Mana sudah masalah kesihatan tulang belakangnya yang sangat kronik dahulu sehingga memerlukannya memakai penongkat leher?


Pu3 dok perhatilah bentuk badan manusia dari kesehinggalah dewasa. Sangat jauh perbezaannya. Selepas itu perhatikan pula bentuk badan manusia muda dan yang meningkat usia. Juga adaperbezaannya. Tak payahlah kata Anwar ni jaga kesihatan lebih dahsyat dengan pelakon Hollywood yang sememangnya menjadikan bentuk badan mereka asset untuk mereka dapatkan duit untuk berlakon. Rasanya Anwar buat macam tuker? Bila lak dia buat? Kan bz memanjang ngan kempen PKR nyer


Bagilah alasan logic sikit. Walau jaga badan sekalipun, boroinyer tetap adalah dengan factor usia. Tak akan sama dengan badan orang yang muda. Anyone yang tahu biologi fizikal manusia jom kita bincang hal ini.


emailkan sebarang info kepada kami di : lamansembang@gmail.com

WAN AZIZAH MENGAKU JAM OMEGA ADA PADANYA!


Dalam PC pagi ini. Pengakuan Wan Azizah kononnya jam OMEGA yang dikatakan hilang ada padanya. Yeker? Kalau benar kenapa tidak dibawa dan tunjukkan. Biasanya isteri anwar kak jijah ni suka sangat tunjuk bukti kalau mengekuatkan hujahnya ke atas “anugerah Tuhan”nya itu. Kenapa kali ini tetiba boleh keluarkan jawpan. “awak ni bukan pendakwa” apabil wartawan mendesak soalan berkaitan OMEGA?



Pu3 terhidu sesuatu yang busuk! Betulkah memang jam OMEGA itu ada pada kak wan azizah?

VIDEO LUCAH ANWAR BERSAMA PELACUR CINA

Pu3 tak akan kata apa-apa. tinggalkan komen rakan setelah melihat video ini. pu3 usahakan daptkan video ini untuk dapatkan jawapan. kali ini biar rakan sebagai pengkritik rakyat pula Puteri UMNO Sabah Puteri Seri Kandi

PANAZZZZ!!!! TERSEBAR VIDEO KLIP ANWAR DI YOUTUBE


Wah!! nampak gayanya solat hajat beramai-ramai yang dibuat oleh PAS termakbul. Petang tadi gempar ! Pu3 menerima maklumat bahawa video klip Anwar bersama pelacur cina telah dilancarkan ke youtube yang panjangnya 1 minit. WOW! terkejut pu3.. tak sabar pu3 mencari video tersebut. Bukan kerana pu3 berminat sangat hendak melihat aksi lucah @ porno tersebut tetapi keinginan melihat wajah pelanggan pelacur cina tersebut. benarkah ia adalah anwar!


di sini Pu3 kandid sedutan video tersebut untuk rakan nilai sendiri. Pu3 sedar juga, kalau line slow habis ni, nak membuka video kat youtubepun satu hal yang memanaskan diri gak menunggunya. Susah juga clearkan video tersebut untuk mengenal pasti wajahnya. inilah hasilnya .. tetapi setelah dapat sedutan video tersebut, pu3 akan postkannya dalam blog ini ok

RON97 NAIK !!! SEMUA PAKAIKAH?????


Petrol RON97 naik lagi 20 sen. Berkuatkuasa 12 tengahmalam ini. Kat twitter, kat facebook adalah orang-orang dok canang menghentam kerajaan. Siap kata, TERIMA KASIH BN kerana NIKKAN LAGI RON97. LEPAS INI TAULAH KAMI PANGKAH DI SARAWAK!!!

Amboi? Kenapa mengamuk sangat apabila petrol RON97 naik ni, teruk sangatkah PETROL RON95? Diesel naik jugakah? Nanti mulailah peniaga beri alas an AYOOO barang kena naiklah.. minyak sudah naik. Itu mau tanggung itu pengangkutan.

Soalan Pu3.. pengangkutan kargo ni pakai kenderaan apa ya? Bukankah menggunakan lori besar . Boleh tunjukkan pu3 lori apa yang menggunakan PETROL ni? Bukankah semua menggunakan minyak Diesel? Apa kaitan kenaikan PETROL 97 dengan naik kadar pengangkutan?


2. PETROL RON97 naik , singkat sungguh otak … pakailah RON95 yang kekal dengan harga yang sama. Kerajaan tetap memberi subsidi sama untuk RON95 tersebut. Pu3 ni pengguna kenderaan petrol 95, kereta pu3 tak ada masalahpun, sama juga lajaknya pu3 bawa kenderaan pu3 ke sana ke mari standing dengan pengguna yang mengaku sangat sukakan RON 97? Kenapa pakai RON97 jatuh santardker. Orang tak akan Tanya, kereta awak pakai minyak apa ya? Apa punya kelas pakai RON95! Tak standard langsung! Tak akan ada suara sedemikian.


Usahlah terpengaruh sangat dengan batu api yang silap haribulan pakai motorsikal sahaja atau kenderaan mereka menggunakan minyak diesel untuk bergerak. Saja buat gempak sebab mereka memang diberi tugasan untuk menyerabutkan otak kekwan sahaja

PKR CABANG TENOM KELUAR BERAMAI-RAMAI


1hb April. Orang boleh bergurau menyebut APRIL FOOL untuk menyakat rakan lain. tetapi berita yang Pu3 nak kongsikan ini bukan lawak april fool tetapi sebenarnya yang berlaku


Selepas konvensyen PKR di Papar bulan mac yang lepas. Semua penyokongnya mencanang bahawa Sabah akan menerima PKR dngan sebesar-besar jiwa kerana menyokong 10 resolusi selepas 100 hari PR memerintah di Sabah.


Hari ini, PKR ditampar bertubu-tubi apabila PKR Cabang Tenom telah mengisytiharkan mereka keluar dari PKR den menyertai UMNO. Pengisytiharaan tersebut dilakukan di hadapan pihak media dan turut meyaksikan pengumuman tersebut Ketua pemuda UMNO Tenom merangkap Exco pemuda UMNO Malaysia Jamawi Jaafar


ZASSSSSS.... libas sat kak wan jijah yang j bos PKR Sabah setakat ini. Pedih hati kerenah si suami, sekrang peit pula di kick oleh ahlinya.


semakin lebur impian bertakhta di bumi di Bawah bayu. ucapkanlah sayonara PKR

KHALID GAGAP GUGUP DAHHHHHH

Walaupun Parlimen dibubarkan atau tidak tahun ini, Dewan Undangan Negeri Selangor tetap tidak akan dibubarkan kata Tan Sri Khalid Ibrahim menerusi twitter Woosssshhhh Nampaknya Khalid ini mulai dibayangi ketakutan yang teramat. Dia sudah membayangkan jawatan yang sedang didudukinya tidak akan menjadi hak mutlaknya. Bukan sahaja menghadapi pengundi yang semakin bijak melihat dia sebagai pemimpin yang perlu di tolak. Malahan rakan seperjuangannya sudah menilainya sebagai calon yang perlu digugurkan untuk PRU akan datang. Takut hilang kerusi ya TS Khalid? Sendiri mau ingatlah, pembohongan tak selamanya akan menguasai mata masyarakat Selangor. Sampai bila hendak bertahan keengganan tidak membubarkan Dewan Undangan Negeri?????

SELAMAT DATANG SITI BAIDURI BLOG

Selamat datang ke dunia blog sahabatku siti baiduri. Rakan-rakan boleh menjenguk blog sahabat dare kumpulan cili API bloggers yang sama-sama berjuang untuk pertahankan negara Malaysia. Ikuti coretannya perkembangan melayu di pulau pinang kerana dia merupakan anak sati pulau pinang.

Http://sitibaiduri.blogspot.com

MISTERI HILANG ANWAR-NOVANDRI



Pu3 membaca blog dr novandri dan tertarik dengan kenyataan yang dijelaskan sepenuhnya ke mana hilangnya Amwar selama 2 jam sedangkan pemimpin tersebut adalah orang yang sentiasa update dengan twitternya


percanggahan pengakuan oleh ahli keluarga , ia sangat berbeza amtara pengajuan menguatkan lagi kemusykilan pu3 keghaiba pemimpin tersebut . Ulasam dr Novandri dalam blog nya merungkai satu persatu bahawa berlaku pembohongan Anwar sebagai alibi kes Video lucahnya .


Wan Azizah! hentikanlah membantu suami yang tidak pernah menghargai kewujudanmu dalam hidupnya. semakin dilindungi semakin hati dan kehidupanmu musnah. Buatlah pengakuan yang sebenar. sampai bila hendak menjadi perisai topeng lelaki tidak bertanggungjawab itu